Duitslandweb logo Duitslandweb

Ode an Axel
Column

Achtergrond - 11 maart 2011

Van de Duitsers heb je pas gewonnen, als ze met de bus de stad uit zijn. In de sportwereld staan Duitsers bekend om last-minute overwinningen, in de Europese politiek meer voor last-minute meebuigen. Nu voor de Europese schuldencrisis de maand van de waarheid is begonnen en het einde van het crisismanagement nadert, lijkt één Duitser toch nog een onverwachte overwinning te kunnen vieren: Axel Weber.

Ode an Axel
© Deutsche Bundesbank

Lange tijd gold Bundesbankvoorzitter Weber als wisselgeld voor bondskanselier Angela Merkel in de Europese koehandel over de schuldencrisis. Een Duitser aan het hoofd van de Europese Centrale Bank zou de Duitse toegeeflijkheid - meer hulp aan de noodlijdende landen in de periferie van de eurozone - voor de Duitse kiezers verteerbaar maken. Een koehandel die Weber niet beviel. Hij was voorstander van een inhoudelijk strengere lijn dan die van Merkel en wilde zich niet voor haar karretje laten spannen. De man en de (symbool)functie stemden niet overeen. Het einde van het verhaal met het afscheid van Weber is bekend. De ironie van de geschiedenis is nu dat juist zijn vertrek het mogelijk maakt dat het 'nieuwe' Europa steeds meer op het Europa van Weber gaat lijken.

Ter geheugensteun: sinds de Griekse redding viel Axel Weber op met zijn kritiek op het opkopen van staatsobligaties door de ECB. Hij was voorstander van een verhoging van het tijdelijke noodfonds, vroeg meer aandacht voor schuldenreductie in de nieuwe begrotingsregels met automatische sancties en hij eiste een automatische schuldenherstructurering als onderdeel van het nieuwe permanente stabiliteitsmechanisme. Dat de ECB- rente veel te laag was, hoeft hier bijna niet te worden vermeld.

Een kijk in de glazen bol geeft een interessant beeld. Over ruim één maand en na de twee Europese tops van maart zullen we nog niet in Axelland zitten. Maar ja, als het een beetje meezit, krijgt Weber toch nog gelijk en heeft de ECB de rente al verhoogd, is het noodfonds verhoogd, willen noch de ECB noch de Europese regeringsleiders Europese staatsobligaties kopen, is Merkels plan om Europa meer Duits te maken een tandenloze papieren tijger geworden en gaat het Europees Parlement aan de slag om het slappe compromis over de nieuwe begrotingsregels aan te scherpen. Alleen schuldenherstructurering zal ook dan nog een taboe zijn.

Het zal een magere troost zijn voor Axel Weber. Hij hád niet alleen gelijk, hij gaat ook gelijk krijgen. In Duitsland is Weber al bijna in de vergetelheid geraakt. Een andere gevallen held stal de show: Karl-Theodor zu Guttenberg. Veel stemmen in Duitsland hopen op een politieke comeback van zu Guttenberg. Er waren zelfs pro-Guttenberg-betogingen op straat. Waar zijn de eerste betogingen voor een Weber-comeback?

Carsten Brzeski is Senior Economist bij ING in België voor de Eurozone en Duitsland en schrijft regelmatig in Nederlandse en internationale media. Deze column is met toestemming overgenomen uit de Belgische krant De Tijd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger