Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel presenteert hervormingsplan eurozone
Eurolanden moeten economisch beleid beter afstemmen

Achtergrond - 3 februari 2011

Bondskanselier Merkel wil de eurozone hervormen. Morgen presenteert zij tijdens een bijeenkomst van de Europese Raad een plan waarmee de eurolanden weer grip moeten krijgen op de crisis. Dat blijkt uit informatie waar Spiegel Online de hand op wist te leggen. Merkel wil dat de lidstaten hun economische politiek beter op elkaar afstemmen.

Merkel presenteert hervormingsplan eurozone
© European Union 2011
Kanselier Merkel wil met steun van president Sarkozy de eurozone hervormen.

De afgelopen maanden was er veel kritiek op het optreden van kanselier Merkel. Haar werd verweten dat ze te lang wachtte met hulp aan Griekenland en Ierland en de onrust op de financiële markten juist aanwakkerde. Morgen neemt Merkel het initiatief en presenteert ze haar ‘concurrentiepact’.

Om de euro te stabiliseren wil Merkel dat de zeventien eurolanden hun economische politiek beter op elkaar afstemmen, dat meldde Spiegel Online afgelopen zaterdag. Het betekent dat de eurolanden bijvoorbeeld hun belastingbeleid op elkaar afstemmen, de pensioenleeftijden verhogen en de groei van de staatsschuld beperken. In Duitsland is in de grondwet vastgelegd dat de staatsschuld niet te ver mag oplopen. In het plan van Merkel zijn de regeringsleiders verantwoordelijk voor het formuleren en het naleven van de gemeenschappelijke beleidsdoelen.

Sarkozy

Kanselier Merkel noemt haar plan een voorstel tot een gemeenschappelijke economische regering, een concessie om de goedkeuring van de Franse president Sarkozy te krijgen. Hij pleitte al eerder voor een economische regering als tegenwicht voor de Europese Centrale Bank. In Frankrijk is het gebruikelijk dat de staat actief ingrijpt in de economie. De Duitse overheid waarborgt daarentegen een vrije economie binnen randvoorwaarden en vindt juist een sterke en onafhankelijke centrale bank belangrijk.

Volgens Die Welt leidt het voorstel van Merkel niet tot een echte Europese economische regering omdat de regeringsleiders en niet een apart Europees orgaan de beleidsdoelen bepalen. Volgens de Frankfurter Allgemeine is dat belangrijk voor Merkel. Zij kan op deze manier de Duitse kiezer kan laten zien dat de economische regering niet een plan naar Frans voorbeeld maar juist een Duits hervormingsplan voor Europa is.

Financieel vangnet

Naast een betere coördinatie van het economisch beleid wil kanselier Merkel het vangnet voor eurolanden met financiële problemen, uitbreiden. De uitbreiding wordt door de bondsregering afhankelijk gemaakt van de steun voor de Europese economische regering, aldus persbureau Reuters. Als de regeringsleiders dat plan steunen kan er, als het aan Berlijn ligt, ook onderhandeld worden over een lastenvermindering voor Griekenland.

Na afloop van de Europese top, die eigenlijk over energie en innovatie gaat, zijn er nog geen grote beslissingen te verwachten, aldus dagblad Die Welt vandaag. Merkel hoopt dat de Europese regeringsleiders overeenstemming bereiken over een gezamenlijke agenda voor de aanpak van de eurocrisis. Tijdens een top in maart worden dan de daadwerkelijke besluiten genomen.

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU

Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU

Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger