Duitslandweb logo Duitslandweb

Een feest zonder bier?
Groninger Forum - De grens voorbij

Achtergrond - 21 juli 2010

"Een paar dagen later werd ik gebeld door de krant General anzeiger met de vraag of ik een interview wou geven, want ze hadden gehoord dat een Holländer hier wat wou organiseren waarbij alcohol verboden was." Fake Mulder over de eerste Duitse vierdaagse.

Een feest zonder bier?
© Fake Mulder, www.f4tm.org

Ongeveer 4 jaar geleden zijn we vanuit Hoogezand met huis en haard vertrokken naar Steenfelderfeld, een klein dorpje in de gemeente Westoverledingen nabij Flachsmeer. Tot vorig jaar miste ik de avondvierdaagse niet, maar toen we bij vrienden in Nederland op bezoek waren en het gesprek kwam op de avondvierdaagse had ik een missie. Ik wou eens proberen of ik hier in Westoverledingen een avondvierdaagse kon organiseren. Nou, dat heeft me heel wat bloed, zweet en tranen gekost.

Allereerst ben ik in augustus 2009 begonnen met mailen naar verschillende instanties hier in Duitsland met mijn idee. Op een gegeven moment dacht ik dat mijn mailadres niet goed was want er kwamen maar geen mailtjes terug (over sceptisch gesproken). Op een morgen heb ik de auto gepakt en ben naar het gemeentehuis geweest, alwaar ik mijn idee heb gedeeld met iemand van burgerambt die mij vervolgens meenam naar de burgemeester, die het een heel goed idee vond en hoopte dat dit een volksfeest zou worden.

Een paar dagen later werd ik gebeld door de krant General anzeiger met de vraag of ik een interview wou geven, want ze hadden gehoord dat een Holländer hier wat wou organiseren waarbij alcohol verboden was. Dat konden ze niet geloven, want wat is nu een feest zonder bockworst en bier?

Afijn het artikel kwam in de krant op zaterdag en op maandag had ik de directeur van een grote bank aan de telefoon en die wou wel eens een praatje met me maken over mijn idee wat erin resulteerde dat deze bank hoofdsponsor wou worden van de vierdaagse.

Na ontzettend veel bezoeken aan de gekste instanties voor vergunningen enzovoort konden we een datum vaststellen. De eerste Flachsmeerer Viertagesmärsche zou plaatsvinden van 2 tot en met 5 juni 2010. In januari konden mensen zich via internet aanmelden. Gelijk op 5 januari 2 online aanmeldingen op onze site www.f4tm.org en vervolgens werd het februari: niks, maart: niks, april: niks.

Langzaamaan begon ik hem te knijpen want ik had natuurlijk wel drie muziekkorpsen gecontracteerd en 20 brandweermannen voor de veiligheid en als er dan maar een handjevol meededen zou het wel eens een mislukking kunnen worden. Pas op 28 mei, 5 dagen voor de vierdaagse, kwamen de aanmeldingen binnen en uiteindelijk hadden we 208 wandelaars aan de start en wat denk je, 30 procent hiervan waren Nederlanders die naar Duitsland zijn verhuisd.

Tijdens het defilé stond ik, een vent van 100 kilo met handen als kolenschoppen, 39 jaar, met tranen die over mijn wangen biggelden. Toen ik de muziek hoorde en een groep van Lebenshilfe Leer achter de muziek aankwam dacht ik: dat hebben we toch even geflikt! En.., volgend jaar gaan we voor de tweede Flachsmeerer Viertagesmärsche van 15 tot en met 18 juni 2011 met meer deelnemers en...vast weer janken tijdens het defilé.

Dit is een van de verhalen die zijn ingestuurd voor de verhalenwedstrijd van het Groninger Forum. De wedstrijd maakt onderdeel uit van het project 'De grens voorbij' over de veranderde betekenis van de Nederlands-Duitse grens in Groningen. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger