Duitslandweb logo Duitslandweb

Voetbalklassieker moet regio's verbinden
Semi-interland Noord-Nederland - Noord-Duitsland

Achtergrond - 19 juni 2019 - Auteur: Vincent Gorter

Voor het eerst sinds 1960 werd zaterdag de voetbalwedstrijd Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland gespeeld in het stadion van FC Emmen. Het is de nieuwste poging om twee buren met elkaar te verbinden. Een moeilijke weg over de barrières van taal en cultuur.

Voetbalklassieker moet regio's verbinden
© DIA

Veel Duits spreekt Jan Jeuring niet. De voetballiefhebber is ieder weekend te vinden in stadion De Oude Meerdijk van FC Emmen, semi-interland of niet. Wel ziet hij Duitsland graag voetballen. “Ze spelen in een veel hoger tempo dan de Hollanders. Ook geven ze niet zo snel op, het is met die jongens altijd volle kracht vooruit.’’

De kale man van begin zeventig staat met zijn handen in zijn dikke jas op het grijs betegelde stoepje voor de tribune. Als de zon even doorbreekt lijkt het bijna een mooie dag te worden, maar de gure wind die tussen de tribunes van het stadion binnenglipt drukt dat laatste beetje hoop meteen de kop in. “Een voetbalwedstrijd duurt voor Duitsers 92 minuten, de Nederlanders hebben het na 80 wel gezien’’, vult zijn buurman lachend aan. Sieb (‘Siebrand klinkt te duur voor een middagje aan het voetbalveld’) Hoekstra komt vrolijk naast Jan staan. De twee mannen kennen elkaar niet. Toch staan ze tien minuten te babbelen terwijl de spelers aan het opwarmen zijn.

Historische wedstrijd

Een klassieker in de wereld van het amateurvoetbal is terug van lang weggeweest. De wedstrijd Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland werd tussen 1913 en 1960 28 keer gespeeld. De elftallen worden van oudsher gevuld met de rijzende sterren uit het amateurvoetbal. De laatste confrontatie in april 1960 eindigde in een 3-3. Dat bleek ook meteen de laatste te zijn. Door de invoering van het betaalde amateurvoetbal werden de spelers minder snel uitgeleend voor een vriendschappelijke voetbalpot.

Reden genoeg voor organisator Harry Walstra de semi-interland in 2019 een vervolg te geven, deze keer hopend op een duidelijke winnaar. “Ik heb voor een voetbalblad ooit een artikel geschreven over dit evenement en werd meteen gegrepen door het prachtige verhaal. Toen heb ik het er eens uitgebreid over gehad met de burgemeester, die wel wat in het plan zag. Daarna is het balletje letterlijk gaan rollen.’’ De organisatie had wel gehoopt op meer publiek dan de ongeveer duizend bezoekers die er waren.

Nederland weet de score op 3-3 te brengen, maar verliest de penalty’s.

Waar voetbal op het hoogste niveau de twee landen vaak tot op het bot verdeelt, zie je tijdens deze wedstrijd iets heel anders ontstaan. Hier geen hoofdschuddende mannen met die met de handen voor het gezicht op hun plastic stoeltje heen en weer wiegen. Toeschouwers uit beide landen drinken gezellig samen een biertje. Kinderen zwaaien de ene minuut met een Duits vlaggetje, maar schreeuwen net zo hard mee wanneer Nederland in de tweede helft eindelijk scoort – van grote rivaliteit is geen sprake.

Dat is dan ook niet de achterliggende gedachte. In de eerste plaats zijn zulke dagen bedoeld om een nieuwe band op te bouwen tussen de grensregio’s van Noord-Nederland en Noord-Duitsland. “Sinds de jaren tachtig zoeken de twee gebieden weer toenadering tot elkaar, na jaren van afstandelijkheid, ontstaan door de Tweede Wereldoorlog’’, legt Mario Rauch, organisator via INTERREG Deutschland-Nederland uit.

Het subsidieprogramma INTERREG is in het leven geroepen om de uitwisseling en samenwerking in Europese grensregio’s te versterken. “Echte mensen in contact met elkaar brengen over de grens. Culturele evenementen als muziek – maar zeker ook sport – lenen zich daar uitstekend voor’’, aldus Rauch. Voorafgaand aan de wedstrijd deden Nederlandse en Duitse schoolkinderen mee aan een sportdag in het stadion.

Dat de uitwisseling tussen Nederland en Duitsland belangrijk is, wordt duidelijk uit de 440 miljoen euro die er van 2014 tot 2020 voor beschikbaar is gesteld via INTERREG. Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) heeft begin dit jaar laten weten dat hij uitwisseling via jeugd-evenementen extra wil stimuleren. Organisaties kunnen via de website kijkenoverdegrens.nl ondersteuning aanvragen. Het wegnemen van grensbarrières is de voornaamste doelstelling van het programma.

Een echte barrière - zoals de grenscontroles die er nog waren tijdens de laatste semi-interland in 1960 – is nu verdwenen. De obstakels die resten zijn vooral de taal- en cultuurverschillen.

Vooral veel overeenkomsten

Volgens Mario Rauch spelen cultuurverschillen tussen de grensregio’s in Noord-Europa nauwelijks een rol. “Als je mensen in mijn omgeving vraagt waar de verschillen groter zijn, tussen Noord-Duitsland en Noord-Nederland of Noord-Duitsland en Zuid-Duitsland, zeggen de meesten dat de culturele shocks in het eigen land groter zijn. Natuurlijk spreken we een andere taal. Maar daar is het ook wel mee gezegd.’’

Hij is zelf ook opgegroeid bij de grens. “We gingen vroeger bijvoorbeeld vaak winkelen in Nederland. Dan bestaat die grens tussen beide landen nauwelijks. En neem het onderwijs. De Rijksuniversiteit Groningen kijkt echt niet naar het westen, maar juist naar Oldenburg of Bremen.’’

Ron Jans

Trainer Ron Jans wisselt in de rust het hele Nederlandse team. Dat om alle 22 amateurvoetballers uit de selectie – die alleen voor deze wedstrijd een selectie vormen – hun speeltijd in oranje shirt te gunnen. Het heeft ook een ander positief effect: waar de wedstrijd in de eerste helft niet vooruit is te branden, lijkt de tweede helft meer op de tweestrijd die we kennen van de EK- en WK-wedstrijden.

Nederland weet net als 49 jaar geleden de score op 3-3 te brengen, maar verliest tijdens de penalty’s. Al heeft Duitsland nog een aanzienlijke kans in de laatste momenten van de wedstrijd. “Typisch deutscher Fußball, bis zür letzten Minute!’’, grapt een Nederlandse fan naar een Duits groepje toeschouwers naast hem. “Alles zählt!’’, roept een Duitser terug met een biertje in de lucht geheven. Alles telt.

Een van de doelpunten:

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger