Duitslandweb logo Duitslandweb

Herstel Stasi-dossiers vertraagd
Nieuws

Achtergrond - 31 juli 2009

(8 mei 2009) De computergestuurde reconstructie van verscheurde Stasi-dossiers gaat langer duren dan verwacht door technische problemen. Pas eind 2011 zullen de eerste dossiers electronisch zijn hersteld. Het pilotproject moest volgens de oorspronkelijke planning dit jaar zijn voltooid.

Het project om de vernietigde Stasi-dossiers weer te herstellen, is na verwachting rond 2011 afgerond. Afb: 7E55E-BRN, flickr.com In mei 2007 begon het Fraunhofer Institut, het Duitse equivalent van TNO, met de geautomatiseerde reconstructie van vierhonderd zakken met versnipperde dossiers. De Bondsdag maakte 6,3 miljoen euro vrij voor nieuwe scantechnieken, die snippers onder andere op grootte en kleur selecteren, om zo het herstel van de vernietigde dossiers te versnellen.

Volgens het instituut werd vorig jaar al duidelijk dat de deadline van 2009 niet zou worden gehaald. De bestaande techniek bleek niet toereikend om de dossiers afdoende te kunnen reconstrueren. Het instituut werkt nu aan een nieuwe, preciezere scanner.

Het pilotproject kwam twee jaar geleden na lang aandringen van meerdere politici en wetenschappers van de grond. Tussen de val van de Muur in november 1989 en het definitieve einde van de DDR nauwelijks een jaar later, vernietigde de Stasi duizenden dossiers. Burgerrechtenactivisten wisten ruim zestienduizend zakken met naar schatting zo’n zeshonderd miljoen snippers veilig te stellen.

‘Explosieve informatie’

De Berlijnse krant Tagesspiegel sluit niet uit dat de snippers zeer explosieve informatie kunnen bevatten over onder andere prominente informanten, dopinggevallen onder DDR-sporters en over RAF-terroristen die naar de DDR vluchtten. Het grootste deel van het vernietigde materiaal stamt uit 1989 en 1990.

Ook de beheerder van de Stasi-archieven in Berlijn, Marianne Birthler, verwacht veel van de versnipperde dossiers. Hiermee hoopt zij meer te weten te komen over de relatie tussen de regerende Oost-Duitse communistische partij SED en de Stasi. Daarnaast hoopt ze dat de versnipperde dossiers meer licht zullen werpen op de buitenlandse activiteiten van de geheime dienst.

Sinds 1995 worden de verscheurde dossiers ook met de hand gereconstrueerd door een werkgroep bestaande uit acht mensen. Per dag kan een werknemer gemiddeld tien bladzijden weer leesbaar maken. In twaalf jaar tijd heeft de werkgroep zo’n vierhonderd zakken met snippers hersteld naar bijna 900 duizend pagina’s.

Het Fraunhofer Institut denkt ondanks de tegenslag door te kunnen gaan met het project. Naast het herstel van de vernietigde Stasi-dossiers kan de techniek ook voor andere “commercieel zeer interessante” doeleinden worden gebruikt, zo stelt het instituut.

Tagesspiegel Online / Mitteldeutsche Zeitung Online

Afbeelding:

7E55E-BRN, flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger