Keulen
Stad van 'Kölsch' en carnaval

Achtergrond - 23 mei 2006

Met een bevolking van ongeveer één miljoen mensen is Keulen de vierde stad van Duitsland. Dat aartsrivaal Düsseldorf desondanks de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen is, valt voor de chauvinistische Keulenaars moeilijk te verdragen.

Keulen is altijd een belangrijk religieus centrum geweest. De stad heeft zijn groei te danken aan haar binnenhaven in de Rijn. Industrie was lange tijd de belangrijkste bron van inkomsten. De laatste decennia veroverde Keulen ook een belangrijke positie op het gebied van media, technologie en wetenschap. Maar bovenal staat de stad bekend om haar carnavalsfeesten. En er is in Duitsland waarschijnlijk geen andere stad te vinden die jaarlijks zo veel volksmuziek voortbrengt als Keulen. Het is maar goed dat de hier geboren Joost van den Vondel die niet meer kan horen.

Keulen werd in 50 na Christus als 'Colonia' gesticht door Agrippina, de vrouw van de Romeinse Keizer Claudius, die aan de Rijn geboren was. Behalve een handvol Romeinse opgravingen en de bekende Keulse Dom, waarvan de bouw in 1248 werd begonnen, is er van de oude stad maar weinig over. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was meer dan negentig procent van Keulen verwoest. Op wat renovatiewerk na is de hele stad opgetrokken in de kille stijl van de jaren vijftig. Wie er de weg niet kent, verdwaalt onherroepelijk, zo eentonig ziet het stadsbeeld eruit. De Dom van Keulen, die pas in 1880 werd voltooid, lijkt echter alles goed te maken. De Dom is het best bezochte bouwwerk van Duitsland.

 Wie echter het idee krijgt dat Keulen een grauwe, saaie stad is, heeft het goed mis. De stad staat niet alleen bekend om haar Dom, maar ook om de goedlachsheid en tolerantie van haar inwoners. Keulen laat zich graag van zijn kleurrijkste kant zien. Hier wordt jaarlijks de grootste homoparade van Duitsland gehouden, het percentage allochtonen bedraagt er 17,2 procent. Internationale gasten moeten echter ook over enige verdraagzaamheid beschikken. Want tijdens de carnavalsweek in februari schallen hits als 'Schön dat du do bes' en 'Vivaaaaaaa Colonia' je om de oren. Bij de liters Kölsch-bier eten Keulenaars halver Hahn (een roggebroodje met hollandse kaas) en worden via de Kölsche Klüngel (ook wel Kölsche Korruption genoemd) onder tafel afspraken gemaakt tussen verschillende partijen met politieke, maatschappelijke of industriële interesses. Maar ook dat lijkt niemand werkelijk te deren. Want Kölsch omvat meer dan een accent, een bier of een plaats van herkomst; "Kölsch is een levenshouding."  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger