Hamburg
De poort naar de wereld
Achtergrond - 23 mei 2006
Over Hamburg wordt wel gezegd dat de mensen er stug zijn en dat het er altijd regent. Maar de grootste havenstad van Duitsland is veel exotischer dan deze vooroordelen suggereren.
Op het gebied van muziek en mode doet de stad niet onder voor steden als Berlijn en Düsseldorf. De typische Hamburger is weliswaar nuchter, maar de stad kent een diepgewortelde liberale traditie. Het is geen toeval dat weekbladen als Die Zeit, Stern en Der Spiegel hier hun thuisbasis hebben. Het regent in Hamburg ook niet meer dan elders, maar nat is het er wel. Hamburg bezit vanwege haar ontelbare stroompjes, rivieren en kanalen nog meer bruggen dan Amsterdam, Venetië en Londen bij elkaar. De stad waar Angela Merkel werd geboren en Rafael van der Vaart met stip de populairste 'Hamburger' is, doet haar middeleeuwse koosnaam ‘das Tor zur Welt’ nog altijd eer aan.
Dankzij zijn gunstige ligging als Hanzestad groeide Hamburg in de middeleeuwen uit tot een grote havenstad. Nu nog is Hamburg een belangrijk knooppunt in de buitenlandse handel. Haar zwaartepunt lag bij de opslag van waren als koffie, kruiden en tapijten; nog steeds bezit Hamburg de grootste opslagcapaciteit ter wereld. Vanwege zijn belangrijke economische positie hebben ruim honderd consulaten zich in Hamburg gevestigd. Hamburg is na Hongkong nu de stad met de meeste consulaire vertegenwoordigingen ter wereld.
Met 1,7 miljoen inwoners vormt Hamburg een eigen deelstaat. Het beleid van de stad is altijd gericht geweest op de grootst mogelijke handelsvrijheid en politieke onafhankelijkheid. Door de opname van grote stromen protestantse vluchtelingen in de zestiende eeuw en gastarbeiders in de jaren ’60, staat de stad bekend om haar openheid en tolerantie.
Hamburg wordt niet geroemd om haar vele musea, maar op andere culturele vlakken heeft Hamburg heel wat te bieden. Zo wordt de stad met de meeste miljonairs en duurste winkels van Duitsland wel de ongekroonde hoofdstad van de Duitse designermode genoemd. Daarnaast was Hamburg, met bands als Blumfeld en Tocotronic, in de jaren ’90 het decor van een hele nieuwe Duitse muziekscène. Maar Hamburgs allerbekendste attractie is hoogst waarschijnlijk haar rosse buurt. Sinds het havendistrict St. Pauli en de ‘Reeperbahn’ zijn opgeknapt, zijn deze wijken ook geliefd bij een veelzijdiger uitgaanspubliek. Omdat Hamburg geen vaste sluitingstijden hanteert, vindt in de haven de traditionele gepekelde haring met Schnaps van 's avonds laat tot ’s ochtends vroeg gretig aftrek.
Reacties
Geen reacties aanwezig