München
De heimelijke hoofdstad
Achtergrond - 23 mei 2006
Duitsers die niet uit Beieren komen, doen vaak nogal lacherig over München. Het is de stad van het Oktoberfest, waar dikke mannen jodelend in Lederhosen en opgetrokken sokken, met volle bierbuiken de Schuhplattler dansen, een authentieke Beierse volksdans.
Münchenaren zouden alleen Schweinebraten eten, elkaar met 'Grüss Gott' en 'Servus' begroeten en overwegend katholiek en aartsconservatief zijn. De stad wordt met 1,3 miljoen inwoners ook wel spottend 'miljoenendorp' genoemd. Maar München laat zien dat biergartens en dure winkels prima samengaan, dat een stad zowel modern als traditioneel kan zijn.
München dankt haar naamsbekendheid niet alleen aan haar bourgondische eet- en drinkcultuur, maar ook aan enkele belangrijke historische gebeurtenissen die hier in de twintigste eeuw plaatsvonden. Hoewel Hitler's putsch hier in 1923 mislukte, riep hij München in 1935 tot 'Hauptstadt der Bewegung' uit; in München was het hoofdkwartier van de NSDAP gevestigd. Tijdens de Conferentie van München in 1938, gingen Engeland, Frankrijk en Italië ermee akkoord dat de Duitsers het Sudetenland inlijfden, ten koste van het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Mede dankzij Steven Spielbergs nieuwe film 'Munich', zal er tijdens het WK ongetwijfeld worden stilgestaan bij de gebeurtenissen van 1972, toen hier bij de 20ste Olympische Zomerspelen elf Israëlische sporters voor de ogen van de hele wereld omkwamen bij een Palestijnse terreuraanslag. En de Nederlandse voetbalsupporters zijn de verloren finale van 1974 (2-1 tegen Duitsland) nog niet vergeten. Dat Nederland hier in 1988 wraak nam door het EK te winnen, daaraan zullen voetbalcommentatoren de Duitsers de komende maanden vast nog herinneren.
Hun negatieve imago lijkt de Münchenaren echter niet te deren. Met enige zelfingenomenheid noemen ze München ook wel de heimelijke hoofdstad van Duitsland. En neem het ze eens kwalijk. München heeft het laagste aantal werklozen van alle grote steden in Duitsland en de hoogste levensstandaard. Door een groot aantal hoger opgeleide inwoners beschikt de stad ook nog eens over grote economische veerkracht. Na New York heeft München het grootste aantal uitgeverijen ter wereld. München is de geboorteplaats van voormalig voetballer Franz Beckenbauer (alias 'Der Kaiser'), nu de president van voetbalclub FC Bayern München en voorzitter van het organisatiecomité van het WK.
Reacties
Geen reacties aanwezig