Sociale banden met herkomstland

Achtergrond - 1 december 2005

In dit hoofdstuk komen de sociale bindingen van allochtone jongeren met hun land van herkomst aan bod. Door de verbetering van communicatie- en transportmogelijkheden is het eenvoudiger geworden om sociale contacten over steeds grotere afstanden te onderhouden. Om die reden wordt ook wel gesproken van een 'global village'. Welke weerslag vindt die ontwikkeling in de sociale banden die Turkse en andere allochtone jongeren onderhouden met hun land van herkomst? Hoeveel contact hebben jongeren met familie en vrienden in het herkomstland en gaan ze wel eens terug naar het herkomstland?

Binding met etnische groep

Wanneer Turkse en andere allochtone jongeren gevraagd wordt aan te geven tot welke etnische groep ze zichzelf rekenen, geeft ongeveer 25 procent van de jongeren in zowel Nederland als Duitsland aan zich eerder als Nederlander of Duitser te zien dan als Turk, Surinamer, Pool, etc. Wanneer overigens één van de ouders in Nederland of Duitsland geboren is geeft ruim 40 procent aan zich in de eerste plaats te zien als Nederlands of Duits.

Contact met familieleden in herkomstland

Vrijwel alle Turkse en andere allochtone jongeren in Nederland en Duitsland hebben contact met hun familie in het land van herkomst. Slechts 10 procent van de niet-Turkse allochtone jongeren hebben nooit contact, hieronder wellicht de politieke vluchtelingen. Opvallend is dat de Turkse jongeren een vrij intensief contact onderhouden met hun familie in Turkije. Ruim 60 procent van de Turkse jongeren geeft aan intensief contact te onderhouden, tegen ruim 40 procent van de andere allochtone jongeren. Tussen Nederland en Duitsland bestaan in dit opzicht geen verschillen.

Bezoek aan het herkomstland

Ook voor bezoek aan het land van herkomst blijkt dat met name Turkse jongeren in Nederland en Duitsland vaak hun land van herkomst bezoeken. Ruim 50 procent van de Turkse jongeren geeft aan dat elke reis die ze maken de bestemming Turkije heeft. 24 procent geeft aan ieder jaar te gaan. Van de andere allochtone jongeren geeft 20 procent aan dat iedere reis naar het land van herkomst gaat, nog eens 20 procent zegt dit eens per jaar te doen. Het verschil tussen Turkse en andere allochtone jongeren ontstaat mogelijkerwijs doordat Turkije relatief dichtbij is. Dit is anders voor landen als Suriname, China of Mozambique. Hierdoor is het goedkoper om af en toe terug te gaan naar het herkomstland.

Figuur 4.3 "Breng je vaak een bezoek aan het land waar jij of je ouders oorspronkelijk vandaan komen?"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger