Favoriete Duitse leenwoord begint met een f
Maandblad Onze Taal kiest mooiste Duitse woord

Achtergrond - 7 januari 2010

Fingerspitzengefühl is het mooiste Duitse woord in het Nederlands. Duizenden lezers van het maandblad Onze Taal verkozen het boven woorden als Aha-erlebnis, Quatsch en heimwee.

Favoriete Duitse leenwoord begint met een f
© Afb.: 'Onze Taal'
In november maakte 'Onze Taal' een themanummer over Duitsland

Met 1011 stemmen bleek Fingerspitzengefühl duidelijk favoriet, meldt Onze Taal in het januarinummer. Het tweede woord op de lijst van favoriete Duitse leenwoorden, überhaupt, moest het met bijna de helft van dit aantal stemmen doen. Fingerspitzengefühl is volgens de Van Dale “een goed ontwikkeld gevoel voor het in bep. (delicate) situatie vereiste optreden.”

Jongeren tussen de 11 en de 20 jaar hadden het woord overigens op de vijfde plek gezet. Bij hen stond sowieso bovenaan. Bij alle andere leeftijdscategorieën waren de lijstjes bijna identiek aan de einduitslag. Die luidt:
Fingerspitzengfühl
Überhaupt
Sowieso
Einzelgänger
Aha-erlebnis
Ins blaue hinein
Quatsch
Weltschmerz
Himmelhoch jauchzend

heimwee

'Habseligkeiten'

Onze Taal vroeg in november 2009 in een themanummer over het Duits om de favoriete Duitse woorden of uitdrukkingen van de lezers. Zij mochten uit 66 woorden kiezen, maar sommige lezers droegen ook zelf suggesties aan; Bratwurst, affengeil en fernweh bijvoorbeeld.

Al eerder, in 2004, werd Fingerspitzengefühl ook door Nederlanders bovenaan gezet toen het Goethe Institut vroeg om het mooiste woord in de Duitse taal (toen ging het dus niet om een leenwoord). Duitsers zelf kozen destijds voor Liebe en Amerikanen voor Gemütlichkeit. Een Duitse taaljury vond Habseligkeiten vijf jaar geleden het mooiste woord.

Nederlanders houden van medeklinkers die je met je tanden maakt (l, t, d, n en s) of met je lippen (m, b, p, v en f). Dat blijkt uit onderzoek dat in 2004 in opdracht van Onze Taal werd gedaan. Dat maakt Fingerspitzengefühl  “voor de gemiddelde Nederlander niet minder dan een fonetisch feestje”, aldus het taalmaandblad.

Het woord is waarschijnlijk ook favoriet omdat het zo poëtisch klinkt en omdat er geen bondig Nederlands alternatief voor bestaat, denkt de redactie van Onze Taal.

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger