Ich-AG: een nieuw begin of bezigheidstherapie?
Overheidssteun voor werklozen die eigen bedrijf oprichten

Achtergrond - 1 juli 2003

"Wat is dit voor een land dat iemand eerst werkloos moet worden om overheidssteun te krijgen voor het oprichten van een eigen bedrijf?" Met telkens weer oprecht gespeelde verontwaardiging stelt oppositieleider Angela Merkel (CDU) de retorische vraag tijdens haar werkbezoeken aan de marktpleinen en bedrijfskantines van Duitsland. Meestal scoort ze een punt bij haar gehoor: Duitsland heeft tenslotte opmerkelijk weinig 'starters', ondernemende types die een eigen bedrijf beginnen. Het land zou er allicht beter voorstaan als het vanzelfsprekender en eenvoudiger was om een eigen onderneming te stichten vóórdat werkloosheid in zicht is.

Het uithoudingsvermogen van de Ich-AG's is precies het grootste punt van zorg van wetenschappers die de nieuwe formule kritisch tegen het licht hebben gehouden. Met name het wetenschappelijk bureau van de Duitse arbeidsbureaus (IAB) is sceptisch. "De oprichters van een Ich-AG hoeven geen ondernemingsplan of financiële raming op te stellen. Onder het mom van weinig bureaucratie krijgen ze een stempel van de kamer van koophandels en kunnen aan de slag. Het is zeer de vraag of dat duurzaam resultaat oplevert", schrijft de IAB in een studie.

Ook bij de slaagkans voor het terugdringen van zwart werk zet het instituut vraagtekens, omdat de jaarlijkse verdiensten niet hoger mogen zijn dan 25.000 euro en een Ich-AG behalve familieleden geen werknemers in dienst mag nemen. "Daar dreigt zwart werken een uitweg te bieden, tenzij een deel van de Ich-AGs zich tot werken in deeltijd beperkt". Het IAB uit tussen de regels door kritiek op de 'groeibeperking', die de kleine ondernemingen wordt opgelegd.

Het onderzoeksinstituut IW in Keulen wijst erop dat het starten van een Ich-AG alleen loont voor mensen met een zeer lage uitkering. "Voor velen blijft het financieel aantrekkelijker bijstand te ontvangen. Een echtpaar met twee kinderen krijgt al snel euro 1500 per maand", zegt Holger Schäfer van het IW. Hij verwacht dat na verloop van tijd zich velen gedesillusioneerd weer werkloos zullen melden. "Of dat positief is voor het starterklimaat in Duitsland, mag iedereen zelf beoordelen."

Sigrid de Vries is correspondent in Duitsland voor het Financieele Dagblad.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger