Studenten over Europa
Tineke Meijerman
Achtergrond - 1 december 2002
2. Wat is uw leeftijd?
19 jaar
3. Wat is uw beroep of studie?
1e jaars studente European Studies aan de universiteit van Maastricht
4. Voelt u zich al een beetje Europeaan?
"Europa is een eenheid door diversiteit. We hebben zoveel verschillende culturen, talen, gewoontes dat het voor mij moeilijk is om me één te voelen met bijvoorbeeld een Spanjaard of een Ier. Het wordt anders als ik een niet-Europeaan ontmoet. Dan ben ik trots op Europa met haar geschiedenis en diversiteit die naar mijn mening uniek is in de wereld. Ondanks dat de interne, fysieke grenzen zijn verdwenen is de grens in mijn hoofd nog duidelijk aanwezig. Als ik van Maastricht naar België fiets, waar veel studenten wonen, merk je het onmiddellijk. De huizen zijn anders, de winkels, de mensen. Je kunt er gewoon niet omheen. Ik voel me dus niet echt een Europeaan, meer een Nederlander."
5. In het verlengde daarvan: wanneer werd het onderwerp van de uitbreiding van de Europese Unie voor u meer dan een 'ver-van-m'n-bed show'? Of volgt u het nieuws over de toetreding nog steeds met niet meer dan gemiddelde belangstelling?
"Als student Europese Studies volg ik het onderwerp sinds kort vrij nauwkeurig. Ik vind het interessant, zeker aangezien veel van de problemen en vragen die de uitbreiding oproept zijn te herleiden op het verleden. Van precieze getallen en feiten ben ik niet op de hoogte. In het dagelijks leven merk ik natuurlijk (nog) weinig van de uitbereiding, daarom is het nog altijd een beetje een 'ver-van-mn-bed show' die vooral onder hoge politici wordt uitgevochten."
6. Bent u bang dat door de toetreding van minder draagkrachtige landen uit het voormalige Oostblok de welvaart in het Westen onder druk komt te staan? Is de uitbreiding naar het Oosten dan wel een goed oplossing?
"Zoals ik hiervoor al zei ken ik weinig feiten en getallen wat betreft de economische situatie in de kandidaat-landen. Ik zou dus niet kunnen zeggen of ik echt gevaar zie. Wel weet ik dat de kandidaat-landen zich al jarenlang en in rap tempo hebben moeten aanpassen aan de Europese regelgeving om in aanmerking te kunnen komen. Ze hebben veel moeten doen, zonder dat daar nog maar iets tegenover heeft gestaan. Weigeren de EU landen nu toetreding dan ben ik bang dat er grote onenigheden zullen ontstaan, een scheur tussen EU- en niet-EU-landen. Ik vind dat die situatie zeker voorkomen moet worden."
7. Hoe denkt u dat de rol van Duitsland er in het nieuwe Europa uit gaat zien? Van de rand van de Unie verschuiven ze immers naar het centrum van de Europese samenwerking.
"Duitsland zal door haar nieuwe positie zeker veel merken van de uitbereiding, bijvoorbeeld door de Polen die naar Duitsland emigreren. Hier zal Duitsland waarschijnlijk hinder van ondervinden, maar het zou ook een goede impuls voor de dalende Duitse economie kunnen zijn, door goedkope arbeid en een grotere afzetmarkt. Dat moeten we gewoon nog even afwachten denk ik."
8. Gerhard Schröder is de eerste bondskanselier die de nadruk legt op de Duitse nationale belangen en in die hoedanigheid een grotere rol van Duitsland in Europa opeist. Wat vindt u van dit nieuwe Duitse zelfbewustzijn?
"Met de oorlog nog in je achterhoofd is het idee van een machtiger Duitsland misschien wat griezelig. Toch denk ik dat het niet onterecht is dat de Duitsers een grotere rol opeisen. Naast het feit dat de Duitsers gewoon het grootste inwoneraantal hebben vind ik het persoonlijk niet slecht als de Duitsers iets meer voor hun eigen zaak opkomen. Ik bewonder het zeer hoe Duitsland na de beide wereldoorlogen er weer bovenop geklommen is en in zo korte tijd zich weer heeft kunnen profileren als een betrouwbaar en welvarend land. Wie het nu goed doet en bovendien het meest aantal inwoners heeft, moet daar ook voor beloond worden. Bij ieder ander land zouden we dat heel normaal vinden, dus bij waarom Duitsland niet?"
Reacties
Geen reacties aanwezig