Politici SPD en FDP in opspraak

Achtergrond - 14 september 2006

(20 september 2002) In de laatste fase van de verkiezingscampagne zijn de Duitse minister van Justitie, Herta Däubler-Gmelin (SPD), en de vice-voorzitter van de FDP, Jürgen W. Möllemann, in opspraak geraakt. De vraag is of dit de stemming onder de kiezers nog zal beïnvloeden, zo kort voor de verkiezingen.

CDU/CSU-fractievoorzitter Friedrich Merz en FDP-lijsttrekker Guido Westerwelle hebben donderdag het ontslag geëist van minister van Justitie Däubler-Gmelin. Aanleiding hiervoor was een artikel in het Schwäbische Tagblatt, waarin verslag werd gedaan van een discussie tussen de minister en vertegenwoordigers van een aantal vakbonden uit de metaalindustrie. Tijdens deze discussie vergeleek Däubler-Gmelin de politiek van de Amerikaanse president Bush ten aanzien van Irak met de politiek van Adolf Hitler. "Bush wil zo de aandacht afleiden van de binnenlandse problematiek. Dat is een geliefde methode. Dat deed Hitler ook al", zo luidde een citaat in de krant. Deze uitlating veroorzaakte de nodige ophef. Daarop verklaarde Däubler-Gmelin dat zij niet de personen Bush en Hitler op een lijn had willen stellen, maar enkel hun methoden. Het kwaad was op dat moment echter al geschied: de oppositiepartijen CDU/CSU en FDP namen geen genoegen met de nuancering van de minister en eisten dat zij nog voor de verkiezingen, aanstaande zondag, zou aftreden. Daarop sprak Däubler-Gmelin van "verkiezingsretoriek".

Het Witte Huis heeft bij monde van woordvoerder Ari Fleischer inmiddels laten weten de uitspraak van Däubler-Gmelin "teleurstellend en onverklaarbaar" te vinden.

De kritiek van de FDP op de uitlatingen van de SPD-minister komt op een moment dat de liberalen ook intern te kampen hebben met een politicus die voor opschudding zorgt. Afgelopen dinsdag bleek dat de vice-voorzitter van de liberalen, Jürgen W. Möllemann, in een verkiezingsfolder voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen de vice-voorzitter van de Joodse Raad, Michel Friedman, ervan beschuldigde hem af te schilderen als antisemiet. Daarop besloot partijvoorzitter Westerwelle gedurende de resterende dagen van de verkiezingscampagne niet meer met Möllemann te zullen optreden. Inmiddels heeft Otto Graf Lambsdorff, erevoorzitter van de FDP, in een radio-interview laten weten dat Möllemann na de verkiezingen moeilijk zal zijn te handhaven. Het lijkt erop dat de vice-voorzitter van de FDP zijn positie binnen de partij definitief heeft verspeeld.

De kwestie doet denken aan een situatie in mei van dit jaar, toen Möllemann Friedman verweet dat diens "hatelijke houding" antisemitisme bevorderde. Daarop volgde toen een storm van verontwaardiging in de Bondsrepubliek; FDP-voorzitter Westerwelle werd van diverse kanten verweten niet hard genoeg te hebben opgetreden tegen Möllemann, wier optreden de partij stemmen zou kunnen gaan kosten bij de verkiezingen.

De ambitieuze lijsttrekker van de FDP zal de afgelopen dagen vermoedelijk wel een paar keer hebben teruggedacht aan deze waarschuwende woorden. Het enige wat hem nu nog rest, is hopen dat de schade aanstaande zondag binnen de perken blijft.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Däubler-Gmelin:Habe Bush nicht mit Hitler verglichen

Süddeutsche Zeitung
Lambsdorff: Möllemann nicht mehr tragbar
FDP befürchtet große Stimmenverluste wegen Möllemann

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger