Duitslandweb logo Duitslandweb

Brede steun voor stilleggen Nord Stream 2

Kort nieuws - 23 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De aankondiging van kanselier Scholz dinsdag dat de vergunningsprocedure voor gaspijplijn Nord Stream 2 wordt opgeschort, kan in de Duitse politiek op brede instemming rekenen. 

Minister van Economie en Klimaatbescherming Robert Habeck (Groenen) zei gisteravond in actualiteitenrubriek Tagesthemen dat de gasleiding nooit gebouwd had moeten worden. Zijn ministerie heeft de procedure voor de certificering opgeschort door eerst een nieuwe studie naar de Duitse energievoorziening in opdracht te geven. Zo'n rapportage is nodig voor de vergunning van Nord Stream 2. Het stoppen van Nord Stream 2 is op dit moment nog geen sanctiemaatregel, maar dat kan het nog wel worden, legde Habeck uit. Dat stemt Duitsland af met de andere EU-landen. "Het belangrijkste is op dit moment dat Europa en de VS eensgezind optreden", aldus Habeck.

Volgens de Groenen-minister heeft de Duitse politiek te lang volgehouden dat de gasleiding een commercieel project is dat alleen politiek-economisch moet worden beoordeeld. De vorige regering van CDU en SPD stelde zich steevast op dat standpunt. "Maar energiepolitiek is altijd ook veiligheidspolitiek en geopolitiek (..)", zei Habeck. 

Duitsland importeert meer dan de helft van het benodigde gas uit Rusland. Volgens Habeck is de energiezekerheid niet in gevaar, ook niet als Rusland als reactie minder gas zou leveren. Duitsland heeft bijvoorbeeld voorraden van andere landen kunnen overnemen. Wel kunnen de prijzen stijgen, waarschuwt hij. "Oorlog laat prijzen stijgen." Het gaat er volgens de minister om "dat we uit deze winter lessen trekken en zorgen dat we in onze energieverzorging minder afhankelijk worden zodat we ook internationaal en geopolitiek onafhankelijker worden."

De SPD heeft het Nord Stream 2-project lang gesteund en ook in de afgelopen weken zei kanselier Scholz niet onomwonden dat hij bereid was het project te stoppen. Nu Scholz gisteren bekendmaakte dat de vergunning voorlopig niet rond komt, lijkt zijn partij zich eensgezind achter dat besluit te scharen. Zelfs een van de fanatiekste voorstanders van de pijplijn, minister-president Manuela Schwesig van Mecklenburg-Voorpommeren, heeft dinsdag via Twitter laten weten dat haar deelstaatregering het besluit steunt. Schwesig werkt momenteel officieel niet in verband met een operatie.

Ook de CDU - sinds kort in de oppositie - schaart zich achter het besluit om de Russische erkenning van Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne niet zonder gevolgen te laten. Buitenlandwoordvoerder in de Bondsdag Roderich Kiesewetter zei in de Duitse media dat de 'staatsdragende partijen in deze crisis eensgezind moeten zijn'. "Wij als CDU hebben er geen belang bij dat Duitsland internationaal een slecht figuur slaat." Lees meer bij Tagesschau

Lees ook op Duitslandweb: Oekraïnecrisis: Scholz zet Nord Stream 2 stop

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger