Duitslandweb logo Duitslandweb

Lichten gaan uit om gas te besparen

Achtergrond - 24 augustus 2022 - Auteur: Wiebke Pittlik

Sierverlichting en gevelreclame gaat uit, de thermostaat in overheidsgebouwen gaat omlaag en particulieren mogen hun zwembad niet verwarmen; de nieuwe Duitse verordeningen voor energiebesparing moeten de burger laten merken dat het ernst is.

Lichten gaan uit om gas te besparen
© Matthias Trautsch CC-by-SA 3.0
De Berliner Dom in Berlijn tijdens het Festival of Lights 2005. Monumentenverlichting gaat deze winter uit, maar voor het festival geldt een uitzondering.

Vanaf 1 september wordt een aantal energiebesparingsmaatregelen van kracht in Duitsland. Duitsland wil het gasverbruik met 20 procent terugbrengen. Omdat gas ook wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken, gaat het zowel om maatregelen waarmee gas wordt bespaard - zoals de thermostaat een tikje lager zetten - als om maatregelen die elektriciteit besparen - zoals de verlichting op monumenten en gebouwen uitschakelen.

"We staan voor een nationale krachtsinspanning", zei minister Robert Habeck van Economische Zaken en Klimaatbescherming woensdag, "Er is een sterk samenspel van staat, bedrijfsleven en samenleving nodig. Van nationale overheid, deelstaten, gemeenten, sociale partners, handwerkbedrijven en maatschappelijke organisaties. Iedere bijdrage telt."

Per direct

De overheid moet het goede voorbeeld geven, vindt Habeck. In overheidsgebouwen wordt de temperatuur een graad verlaagd naar 19 graden. Ruimten waar mensen niet lang verblijven, zoals gangen en foyers, worden helemaal niet meer verwarmd. Voor wasbakken mogen geen boilers meer worden gebruikt.

Ook bedrijven krijgen de wettelijke mogelijkheid de thermostaat te verlagen naar 19 graden. Van hen wordt bovendien gevraagd gevelreclame uit te schakelen in de nacht. Winkels mogen hun ingang niet permanent open hebben staan. Particuliere zwembaden mogen niet worden verwarmd met gas of stroom. Verhuurders en energiebedrijven moeten hun klanten vooraf informeren over verbruik en kosten deze winter, en voorlichten over energiebesparing. Clausules in huurcontracten die huurders verplichten te stoken tot een bepaalde minimumtemperatuur, zijn ongeldig. Omdat de maatregelen slechts zes maanden gelden, is instemming van het parlement niet nodig.

Middellange termijn

Een tweede verordening moet vanaf oktober van kracht worden en is voor komende en volgende winter bedoeld.  Deze moet wel worden goedgekeurd door de Bondsraad. Met deze verordening wordt een jaarlijkse controle van cv-installaties verplicht en moeten de installaties van grote gebouwen verplicht waterzijdig worden ingeregeld, zodat ze efficienter verwarmen. Verouderde verwarmingspompen moeten worden vervangen. En grotere bedrijven worden verplicht energiebesparende maatregelen te nemen, zoals led-verlichting aanleggen.

Habeck benadrukt dat de maatregelen vooral een signaalfunctie hebben. Ze moeten iedereen aansporen tot energiebesparing. Al maanden roept de minister dat iedere kubieke meter gas die wordt bespaard, helpt om te zorgen dat gas niet op rantsoen hoeft deze winter. Op dit moment is het verbruik al met ongeveer acht procent verminderd, schrijft Tagesschau. Dat komt vooral door de hoge prijzen.

Duitsland is veel afhankelijker van Russisch gas dan bijvoorbeeld Nederland. Op dit moment levert Rusland nog maar ongeveer twintig procent van de normale hoeveelheid. Om voor energiezekerheid te zorgen heeft de regering een strategie met vier pijlers: 

  • Infrastructuur aanleggen voor LNG (vloeibaar gas)
  • Gasreserves vullen en gas elders inkopen
  • Gasmarkt stabiliseren door via een gasheffing voor alle gebruikers noodlijdende gasbedrijven te hulp te schieten.
  • Gas besparen

Duitsland is er deze zomer wel goed in geslaagd de gasreserves aan te vullen, mede door miljardenondersteuning door de overheid. De gasopslag is voor ongeveer tachtig procent gevuld. Noorwegen en Nederland leveren meer gas dan voorheen. Nederland levert momenteel ongeveer 24 procent van het in Duitsland benodigde gas.

Al sinds de Russische inval in Oekraïne, in februari, maakt Habeck haast met de uitbouw van duurzame energie, sowieso een speerpunt voor de groene klimaatminister. Hij heeft vergunningsprocedures versimpeld en bindende afspraken gemaakt met de deelstaten. De uitbouw van wind- en zonne-energie werd de laatste jaren afgeremd door moeizame procedures, onwil bij bestuurders en protest door omwonenden.

Met Canada heeft Duitsland deze week afspraken gemaakt over de levering van waterstof en op de lange termijn ook LNG.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger