
Laag water in Duitse rivieren brengt transport in gevaar
Kort nieuws - 15 augustus 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe lage waterstand in Duitse rivieren heeft grote gevolgen. Vrachtschepen kunnen door het lage waterpeil niet of slechts gedeeltelijk varen en ecosystemen staan onder druk.
Vooral in het zuiden van Duitsland ontstaan leveringsproblemen omdat vrachtschepen door het lage waterpeil maar gedeeltelijk beladen kunnen worden. Het dreigt deze week zo penibel te worden, dat er helemaal geen schepen meer over de Rijn mogen varen, schrijft Tagesschau. De binnenvaart op de Elbe is enkele weken geleden al stopgezet.
De Bundesanstalt für Gewässerkunde (BfG), het Federale Instituut voor Hydrologie, heeft berekend dat ondiepe binnenvaartschepen de Middenrijnroute nog kunnen passeren als het waterpeil bij het meetpunt in Kaub in Rijnland-Palts, een van de knelpunten, minimaal 30 tot 35 centimeter is (de meetstok staat overigens niet in het diepste punt in de rivier). Volgens de prognose van de autoriteiten kan de stand maandag al tot 30 centimeter zakken.
De Rijn is een belangrijke vaarroute voor goederen als graan, chemicaliën, mineralen, kolen en olieproducten zoals stookolie. De regering werkt aan een plan om het transport van olie, gas en kolen via het spoor voorrang te geven om de energieverzorging in heel Duitsland veilig te stellen. Transport met vrachtwagens is geen goed alternatief, omdat die veel minder lading kunnen vervoeren.
De hogere watertemperaturen en de lage waterstand hebben ook hun weerslag op de natuur. Kleine dieren zoals wormen en mosselen sterven af, waardoor sommige vissen geen voedsel meer hebben. De stad Düsseldorf meldde dat de watertemperatuur in de Rijn nog net niet boven de 26 graden ligt, een kritische grens voor vissen. In veel Duitse gemeenten mag er geen water meer uit rivieren of meren worden gepompt, bijvoorbeeld voor bewatering van land.
Het lage waterpeil in de Rijn zorgt er ook voor dat munitie en blindgangers uit de wereldoorlogen tevoorschijn komen. Bonn en Keulen waarschuwen wandelaars om afstand van de oevers te houden en geen verdachte voorwerpen aan te raken. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom
Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op
Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’
Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.

Duitsland worstelt met academische vrijheid
De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.
Reacties
Geen reacties aanwezig