Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'
Duitse taalvondsten #10

Columns - 8 februari 2023 - Auteur: Inge Jooris

Op 1 februari kreeg Oost-Duitsland voor het eerst in haar geschiedenis een zwarte minister. De Oost-Duitse Doreen Denstädt werd benoemd als minister voor Justitie, Migratie en Consumentenbescherming in de deelstaat Thüringen. Wie een Obama-moment had verwacht, komt van een kale reis terug. Denstädt werd getrakteerd op afwijzing, haat en racisme. In die mate zelfs dat de politie moest worden ingeschakeld. Toch krijgt ze geen tijd om de hatespeech te verwerken. Neen, ‘Welpenschutz’ – puppybescherming – zit er niet in, aldus de Thüringse minister-president Ramelow. Hij verwacht dat ze onmiddellijk van start gaat.

Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'
© TSK/Jacob Schröter
Deelstaatminister van Migratie, Justitie en Consumentenbescherming in Thüringen, Doreen Denstädt.

Dat haar benoeming stof zou doen opwaaien, stond in de sterren geschreven. In Thüringen ligt de extreemrechtse AfD anderhalf jaar voor de deelstaatverkiezingen in de peilingen met 30 procent duidelijk voorop. Het grote succes van de AfD is trouwens een van de redenen waarom Denstädt zich anderhalf jaar geleden aansloot bij de Groenen. En het is een van de redenen waarom de partij  enkele weken geleden in een spectaculaire personeelswissel verrassend voor haar koos als nieuwe minister, ondanks haar korte staat van dienst bij Die Grünen. De Groenen schoven haar witte voorganger Dirk Adams opzij – naar eigen zeggen omdat hij niet voldeed, met name op vlak van migratie. Dat zo’n move niet geruisloos zou passeren, was te verwachten, maar dat de haat zo zou oplaaien dat de politie moest worden ingeschakeld, doet opschrikken.

De nieuwbakken minister is alvast niet onder de indruk: “Deze situatie is niet nieuw voor mij”, citeert de Süddeutsche Zeitung haar. “Ik heb 45 jaar de tijd gehad om eraan te wennen.” En in de Tagesspiegel vertelt ze: “Zelfs toen ik nog een kind was, draaide iedereen zich om als ik de kamer binnenkwam.” Denstädt is gehard, ze heeft al wat meegemaakt. Het lijkt haar alleen maar gesterkt te hebben: “Ik ben geen geboren slachtoffer. Ik wil dit perspectief binnenbrengen in de politiek.”  Ze heeft de gave om de silver lining te zien: “Dit is gewoon wat vrouwen met een migratiegeschiedenis elke dag meemaken. Ik vind het goed dat dit nu zichtbaar wordt.” Toch moet ze ook toegeven dat ze ’s nachts de tram niet neemt.

Duitsers houden van creatief zijn met taal. In deze rubriek belicht de Vlaamse Inge Jooris creatieve Duitse woordvondsten en spreekwoorden aan de hand van de actualiteit. Vandaag het begrip Welpenschutz, dat premier Ramelow van Thüringen gebruikte. Het staat voor de bescherming en de ruimte om fouten te maken die iemand geniet als hij net aan een nieuwe baan begint.

Het ontbreekt haar aan deskundigheid en ervaring, stelt de CDU. De extreem-rechtse AfD vermoedt dat het de Groenen alleen om het "quotum" en de "woke-uitstraling" gaat. Ook hier trekt ze zich geen bal van aan. Haar CV en levenservaring zijn juist een voordeel, vindt ze.

Denstädt heeft twee kinderen opgevoed, drie studies gedaan en heeft geleerd hoe ze met de media moet communiceren tijdens haar periode als vertrouwenspersoon bij de politie voor klachten van burgers. Werd het geen tijd dat iemand die met de botten (laarzen, red.) in de aarde heeft gestaan, nu voor de verandering ook aan het hoofd staat van een ministerie?

Hoe Denstädt werd onthaald als nieuwbakken deelstaatminister staat in schril contrast met de ontvangst die de nieuwe minister van Defensie Boris Pistorius enkele weken geleden genoot. Toen hij als witte, hetero cis-man aantrad, moest de politie niet ingeschakeld worden om hem te beschermen. Hij kreeg van de goegemeente de start die iedere minister gegund mag worden: kritisch maar open minded.

In haar tijd als enige zwarte politieagente in Thüringen werd ze vaak benaderd door kinderen met een migratieachtergrond, vertelt Denstädt in de Tagesspiegel. Meestal waren het meisjes die zich eindelijk vertegenwoordigd voelden. Deze keer was de respons nog overweldigender: “Er hebben ongelooflijk veel mensen contact met me opgenomen, mensen die trots op me zijn en zich aan mij spiegelen. “

Zich spiegelen aan sterke vrouwen die zich niet laten tegenhouden door paternalisme, neo-kolonialisme, scheldwoorden en bedreigingen, dat kunnen kinderen met een migratieachtergrond sinds vorig jaar ook aan Aminata Touré. Toen Touré vorig jaar benoemd werd als minister van Sociale Zaken in Sleeswijk-Holstein was zij de eerste zwarte minister ooit in Duitsland. Ook voor Denstädt is zij een rolmodel. Touré geeft haar slechts één advies: twijfel nooit.

Ik twijfel er alvast niet aan dat Thüringen alleen maar te winnen heeft met zo’n evenwichtige, sterke vrouw aan het roer. Rustig en intelligent weerstaat ze alle aanvallen. Als een volleerde Judoka gebruikt ze de kracht van haar aanvaller om er zelf sterker van te worden. Daar kunnen we allemaal van leren, ongeacht onze huidskleur. Denstädt heeft geen Welpenschutz nodig. Wat meer respect daarentegen had niet misstaan.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Wat is precies 'völlig bekloppt', Olaf Scholz?

Wat is precies 'völlig bekloppt', Olaf Scholz?

Bondskanselier Olaf Scholz noemde de acties Letzte Generation 'völlig bekloppt'; compleet gestoord. Maar, vraagt Inge Jooris, wat is er nou echt völlig bekloppt?


Lees meer

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Acht jonge slammers uit heel Duitsland strijden bij de poetry slam in de Elbphilharmonie om de Rising-Star-award.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger