Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaatpremiers: lagere stroomprijs voor industrie

Kort nieuws - 7 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De minister-presidenten van de Duitse deelstaten hebben zich tijdens een overleg in Brussel uitgesproken voor een tijdelijke verlaging van de elektriciteitsprijs voor de industrie, melden Duitse media. De Duitse regering is daar verdeeld over. 

De deelstaatpremiers willen dat energie-intensieve bedrijven tijdelijk minder voor elektriciteit hoeven te betalen. Dat zeggen ze in een gemeenschappelijke verklaring, melden Duitse media.

De Duitse minister-presidenten spreken bewust niet meer van een Industriestrompreis (industriestroomprijs), zoals tot nu toe gebruikelijk, maar van een Brückenstrompreis (overburggingsstroomprijs), zei minister-president Stephan Weil (SPD) van Nedersaksen, die op dit moment het overleg met zijn collega's voorzit. Met de term Brückenstrompreis willen ze de tijdelijkheid van de maatregel benadrukken. De lagere prijs is volgens hen nu nodig, maar moet weer worden afgeschaft als er genoeg elektriciteit uit duurzame bronnen beschikbaar is.

Zonder extra overheidssteun zijn concerns die veel energie gebruiken en internationaal actief zijn niet meer concurrerend, aldus Weil. Het gaat om staal, chemie, koper, aluminium, glas, keramiek cement en nog veel meer industrietakken, somde hij op. Deze branches zullen er flink onder te lijden hebben als er geen maatregelen komen, was de boodschap van de Duitse deelstaatpremiers woensdag aan de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Vandaag spreken ze ook met andere vertegenwoordigers van de Europese Commissie.  

De minister-presidenten kwamen voor het eerst sinds 2018 voor hun overleg weer bijeen in Brussel. De Duitse deelstaten voeren op veel terreinen hun eigen beleid, los van de bondsregering in Berlijn. Ze hebben ook allemaal een eigen vertegenwoordiging in Brussel, die hun belangen bij de Europese Unie behartigt. Behalve over de elektriciteitsprijs voor de industrie spraken de Duitse premiers in Brussel ook over migratiebeleid.  

Door de oorlog in Oekraïne zijn de energiekosten flink gestegen. Die stijging vormt een acute hindernis voor het conjunctuurherstel en voor de industrie om weer op het productieniveau van voor de crisis te komen. Verlaging van de elektriciteitsprijs kan dat probleem tackelen, aldus de deelstaatpremiers. Het is echter niet de Europese Commissie die daarbij een probleem vormt, maar de Duitse regering, zei minister-president Henrik Wüst (CDU) van Noordrijn-Westfalen. 

De bondsregering is verdeeld over een verlaging van de elektriciteitsprijs voor de industrie. De Groenen en de SPD-fractie zijn ervoor, maar de FDP is tegen en SPD-kanselier Scholz was er tot nu toe sceptisch over. Volgens hem moet eerst worden gekeken of het te betalen is. Lees meer bij Tagesschau

Luister ook op Duitslandweb:
Podcast Achtung Europa: 'De Duitse lobby in de EU' (2020)
Hoe oefenen Duitse bedrijven, de industrie maar bijvoorbeeld ook werkgeversorganisaties invloed uit in Brussel? Welke rol spelen de deelstaten in de Duitse lobby? Bij wie vinden Duitse lobbyisten in de EU gehoor en speelt het een rol dat de voorzitter van de Europese Commissie de Duitse Ursula von der Leyen is? Daarover vertelt de Duitse journalist Hans von der Burchard - in vloeiend Nederlands. Hij werkt in Brussel voor politico.eu, de gezaghebbende nieuwssite over Europese politiek. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger