
Duitse defensie-uitgaven blijven stijgen
Kort nieuws - 28 april 2025 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe uitgaven aan de Bundeswehr zijn in 2024 flink toegenomen. Duitsland stijgt op de wereldwijde ranglijst van plek 7 naar plek 4, blijkt uit cijfers van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). Duitsland is geen uitzondering. Bijna alle Europese landen hebben hun militaire uitgaven het afgelopen jaar opgeschroefd.
In 2024 heeft Duitsland 77,6 miljard euro uitgegeven aan defensie. Dit is een stijging van 28 procent ten opzichte van 2023. Deze stijging is mede het gevolg van een speciaal fonds uit februari 2022, waarmee kanselier Scholz 100 miljard euro vrijmaakte voor defensie. Na de Verenigde Staten (874 miljard euro), China (275 miljard euro) en Rusland (131 miljard euro) geeft Duitsland het meeste geld uit aan defensie.
De hoge defensie-uitgaven passen in een bredere mondiale trend. Voor het tiende jaar op rij stegen de wereldwijde defensie-uitgaven. In 2024 stegen die met 9,4 procent. Dit is de grootste stijging sinds de Koude Oorlog, aldus Lopes da Silva van Sipri op Tagesschau.de: “De militaire uitgaven stijgen al jaren, vooral sinds de oorlog in Oekraïne. Maar de huidige sprong is verreweg de grootste en weerspiegelt de verslechterende veiligheidssituatie wereldwijd.”
In alle Europese landen, op Malta na, zijn de militaire uitgaven gestegen. Ook in Nederland is een toename zichtbaar. In 2024 besteedde Nederland 23,2 miljard euro aan defensie, wat een toename is van 35 procent, laten cijfers in NRC zien. Lees verder bij Tagesschau of bekijk de databank militaire uitgaven van Sipri
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?

De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig