Duitslandweb logo Duitslandweb

Wachtgeld voor recordaantal Bondsdagleden
Serie: Zo doen ze dat in Duitsland

Achtergrond - 25 september 2013

Nu de FDP bij de verkiezingen uit de Bondsdag is gestemd, komen 93 liberale parlementariërs zonder werk te zitten. De uitkeringen waar al die FDP’ers recht op hebben, kunnen de belastingbetaler wel eens 6 miljoen gaan kosten, schrijft weekblad Focus. Maar zo’n vaart loopt het niet. Veel liberalen keren terug naar hun oude beroep.

Wachtgeld voor recordaantal Bondsdagleden
© dpa/picture-alliance

Nooit eerder is een hele fractie uit de Bondsdag gestemd. En nooit eerder was de FDP-fractie zo groot als de afgelopen regeerperiode. Nu staan de 93 liberale afgevaardigden en hun ruim 500 medewerkers op straat. Zij moeten allemaal op zoek naar nieuw werk. Parlementsleden hebben net als in Nederland geen recht op een WW-uitkering. Zij kunnen aanspraak maken op een wachtgeldregeling: het Übergangsgeld. Daar hebben alle Duitse afgevaardigden recht op als ze de Bondsdag verlaten, wanneer ze minimaal een jaar parlementslid zijn geweest. Omdat parlementariërs vaak een andere baan hebben opgegeven voor de Bondsdag, biedt de overheid hen hiermee de gelegenheid nieuw werk te vinden.

Per jaar dat ze in de Bondsdag zaten, kunnen de volkstegenwoordigers aanspraak maken op een maand vergoeding, met een maximum van 18 maanden. De vergoeding bedraagt al die tijd een volledig salaris, dat neerkomt op 8252 euro per maand, meldt de Bondsdag. Dat is meer dan Nederlandse parlementariërs krijgen, die het ‘t eerste jaar met 80 procent en daarna met 70 procent van het laatst verdiende loon moeten doen, resp. 5849 en 5118 euro per maand, aldus informatie van de Tweede Kamer. Nederlandse parlementariërs hebben wel langer recht op wachtgeld, namelijk net zo lang als ze in functie zijn geweest, met minimum van twee jaar en een maximum van 38 maanden.

Zo doen ze dat in Duitsland
In de serie 'Zo doen ze dat in Duitsland' laat Duitslandweb zien hoe ze in Duitsland omgaan met actuele kwesties die in Nederland ook spelen

Nieuwe carrière

De 93 FDP’ers die nu uit de Bondsdag zijn weggestemd, hebben er samen 769 dienstjaren op zitten, schrijft weekblad Focus. Dat zou neerkomen op een Übergangsgeld van 5,9 miljoen euro. Maar zo’n vaart loopt het niet, want veel parlementariërs hadden al een beroep voordat ze de politiek in gingen. Guido Westerwelle en Sabine Leutheusser Schnarrenberger, naast minister ook Bondsdaglid, zijn van huis uit advocaat. Philipp Rösler is arts en Rainer Brüderle heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Anderen, zeker degenen met een lange politieke carrière, zullen het moeilijker krijgen een nieuwe baan te vinden, schrijft Spiegel Online.

Een sollicitatieplicht zoals Nederlandse parlementariërs hebben de Duitse ex-Bondsdagleden niet, maar ze worden wel in de gaten gehouden door de fiscus. Twee maanden na hun afscheid wordt gekeken naar hun nieuwe inkomsten en berekend of ze nog recht op het Übergangsgeld hebben, en zo ja hoeveel.

In Nederland is de wachtgeldregeling de laatste jaren versoberd, mede veroorzaakt door de rel rond Philomena Bijlhout in 2002. Zij bleek na een paar maanden Kamerlidmaatschap voor de LPF en enkele uren als staatssecretaris recht te hebben op tweeënhalf jaar wachtgeld. Sindsdien hebben oud-Tweede Kamerleden een sollicitatieplicht. Ook is de wachtgeldduur ingekort van vier jaar naar 38 maanden en krijgen ambtsdragers die korter dan drie maanden hebben gewerkt slechts een half jaar wachtgeld. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.


Lees meer

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.


Lees meer

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.


Lees meer

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger