Duitslandweb logo Duitslandweb

Grip op mazelen via scholen en crèches
Serie: Zo doen ze dat in Duitsland

Achtergrond - 15 juli 2013

De discussie over wel of niet inenten tegen mazelen speelt ook in Duitsland. Net als in Nederland wordt daar verplicht prikken niet als haalbare optie gezien. Minister Bahr probeert het nu via scholen te spelen.

Grip op mazelen via scholen en crèches
© picture alliance/chromorange

In Nederland liepen de gemoederen de afgelopen weken hoog op toen uitkwam dat in de Biblebelt mazelen zijn uitgebroken. Veel ouders in deze streng gereformeerde regio van Zeeland tot de Kop van Overijssel hadden hun kinderen niet ingeënt waardoor de ziekte snel om zich heen greep: er zijn al zeker 320 gevallen gemeld.

De vraag rees of inenting niet verplicht gemaakt kan worden: een ziek kind kan namelijk baby's aansteken die nog te jong zijn voor vaccinatie. Maar deze vraag werd snel met nee beantwoord. Een vaccinatieplicht is te maatschappelijk omstreden en zou contraproductief werken.

Zo doen ze dat in Duitsland

In de serie 'Zo doen ze dat in Duitsland' laat Duitslandweb zien hoe ze in Duitsland omgaan met actuele kwesties die in Nederland ook spelen

In Duitsland

In Duitsland speelt dezelfde discussie. Daar zijn al zeker duizend gevallen gemeld. In Beieren zijn er al 422 zieken en in Berlijn 360. De laatste uitbraak was op een Waldorfschule bij Keulen – waar kinderen om antroposofische redenen geen prik hadden gekregen.

Dat laatste is veelzeggend. Waar de discussie in de Nederlandse media vooral gaat om niet-inenten om religieuze redenen, worden er in de Duitse media vooral andere beweegredenen genoemd. Ouders zouden de vaccinaties niet vertrouwen of uit nalatigheid - ze moeten het vaak zelf regelen met hun arts - de prik laten zitten. Niet-inenten komt juist in stedelijke gebieden veel voor.

Net als in Nederland is in Duitsland de vaccinatiegraad hoog en breekt mazelen vooral uit in regio’s waar die graad onder de 90 procent ligt. En net als in Nederland wordt verplicht inenten in Duitsland niet als reële optie gezien.picture alliance / dpa-DataReporting

Bahr

Maar het ministerie voor Gezondheidszorg speelt wel met andere mogelijkheden. Minister Daniel Bahr (FDP) laat zijn medewerkers uitzoeken of het mogelijk is kinderen die niet zijn gevaccineerd toegang tot school te verbieden. Op dit moment geldt dit verbod al voor kinderen die daadwerkelijk ziek zijn - in Nederland geeft het RIVM het advies de kinderen alleen thuis te houden als ze ziek zijn en de schoolleiding te informeren.

Ook wil Bahr dat ouders bij toelating van hun kinderen tot de crèche al aangeven of en waartegen ze zijn ingeënt. Op die manier kan een crèche bij een epidemie of uitbraak snel ingrijpen en verspreiding voorkomen.

De beroepsvereniging voor kinderartsen gaat nog verder. Zij vinden dat inenting een verplichte eis moet zijn voor toelating tot de crèche of basisschool. Dat laatste gebeurt in de Verenigde staten. Maar ook daar kunnen ouders om een uitzondering vragen als ze 'sterke bezwaren' hebben.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger