Artikelen
Duitsland ruziet over roetdeeltjes
Achtergrond - 31 maart 2005
(31 maart 2005) Economische vertegenwoordigers in Duitsland willen dat de richtlijnen van de Europese Unie voor het aantal roetdeeltjes in de lucht worden versoepeld. De Europese Commissie wil daar echter niets van weten. Eurocommissaris voor Industrie Günter Verheugen noemt een versoepeling "klinkklare onzin" en vindt dat Duitse gemeentes en het bedrijfsleven veel eerder maatregelen hadden moeten treffen.
Lees meer
Koning Kurt I van Saksen
Achtergrond - 31 maart 2005
(31 maart 2005) Kurt Biedenkopf is sinds 2002 niet meer ‘König Kurt I’. Na twaalf jaar minister-president van de Oost-Duitse deelstaat Saksen geweest te zijn, trad hij af. Na de Wende was hij een van de weinige West-Duitse politici die de stap maakten naar Oost-Duitsland. Biedenkopf verrichte zodoende pionierswerk. Hij wilde de Saksen hun optimisme en hun zelfvertrouwen teruggeven. “Wij zijn naar Saksen gegaan om te helpen”. Samen met zijn echtgenote Ingrid bracht hij glans en glamour naar Saksen en zodoende werden zij het populairste politieke echtpaar van Duitsland.
Lees meer
Hopeloos verliefd en immer controversieel
Achtergrond - 30 maart 2005 - Auteur: Marieke Borren(30 maart 2005) Een ware Arendt-Welle overspoelt de Nederlandse boekenmarkt, de academie en het publieke debat. Het boek 'The Human Condition' (1958) van deze Joods-Duitse denkster werd vorig jaar, op basis van een enquête onder alle Nederlandse en Vlaamse hoogleraren filosofie, uitgeroepen tot één van de tien belangrijkste filosofieboeken ooit.
Lees meer
Hof stelt grondbezitters in ongelijk
Achtergrond - 30 maart 2005
(30 maart 2005) Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft vandaag een uitspraak gedaan in de rechtszaak die vroegere Oost-Duitse grondbezitters hebben aangespannen tegen de Duitse staat. De ongeveer 69 grondeigenaren en ondernemers, die tussen 1945 en 1949 in de toenmalige Russische bezettingszone zijn onteigend, kunnen geen vergoeding eisen van de bondsregering voor geleden schade. Daarmee blijft de Bondsrepubliek claims van in totaal miljarden euro’s bespaard.
Lees meer
Duits bankgeheim aangetast
Achtergrond - 29 maart 2005
(29 maart 2005) De bevoegdheden van de Duitse overheid om bankgegevens van willekeurige burgers in te zien, zullen vanaf donderdag 1 april flink worden uitgebreid. De regering zegt belastingontduiking te willen tegengaan. Tegenstanders vrezen voor aantasting van het bankgeheim.
Lees meer
FDP-tandem is 'geen machtsstrijd'
Achtergrond - 29 maart 2005
(29 maart 2005) FDP-voorzitter Guido Westerwelle ontkent dat er een interne machtsstrijd binnen de FDP plaatsvindt. Fractievoorzitter Wolfgang Gerhardt presenteerde vorige week een 'Verklaring ter verantwoording voor Duitsland', waaraan Westerwelle niet heeft meegewerkt. Beide heren willen een "tandem" vormen voor de parlementsverkiezingen van 2006. In de partij is wel kritiek geuit op Westerwelle.
Lees meer
Minister Van der Hoeven bezoekt DIA
Achtergrond - 24 maart 2005
(24 maart 2005) Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs (CDA) bezocht gisteren het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA). De minister liet zich door de medewerkers van het DIA informeren over hun werkzaamheden, ook met het oog op de toekomst van het instituut na afloop van het huidige Duitslandprogramma. Het werkbezoek vond plaats in een ontspannen en plezierige sfeer.
Lees meer
Stasi-archief Kohl deels vrijgegeven
Achtergrond - 24 maart 2005
(24 maart 2005) De dienst die de archieven van de geheime politie van de DDR, de Stasi, beheert, heeft vandaag een deel van het archief van oud-bondskanselier Helmut Kohl vrijgegeven. Nadat de CDU-politicus zich jarenlang juridisch tegen vrijgave van zijn archief had verzet, heeft hij onverwacht toestemming gegeven voor openbaarmaking.
Lees meer
Tot 500 euro boete voor te hard rijden
Achtergrond - 23 maart 2005
(23 maart 2005) Minister Manfred Stolpe van Verkeer (SPD) wil de boete voor te hard rijden verhogen naar 500 euro. Al eerder liet hij weten dat hij de huidige boete van 150 euro te laag vindt en daar minstens 250 euro van wil maken. De Duitse overheid kan dat echter niet alleen bepalen.
Lees meer
EU versoepelt regels Stabiliteitspact
Achtergrond - 21 maart 2005
(21 maart 2005) De Europese ministers van Financi�n zijn het gisteren in Luxemburg eens geworden over een versoepeling van de regels van het Stabiliteitspact. Landen wier begrotingstekort meer dan 3 procent van het Bruto Binnenlands Product bedraagt, krijgen niet meer automatisch sancties opgelegd. Dit is gunstig voor Duitsland, dat de 3-procent-eis sinds 2002 elk jaar heeft overschreden.
Lees meer