Artikelen

Eén op de drie Duitsers gaat vreemd

Achtergrond - 23 maart 2004
(23 maart 2004) Elke derde Duitser gaat vreemd en gemiddeld doen Duitsers het 120 keer per jaar. Dit blijkt uit het Durex Local Report 2004, een jaarlijks verschijnende studie over de seksuele gewoontes in verschillende landen. De resultaten over Duitsland werden vandaag bekend gemaakt.

Lees meer

Müntefering gekozen tot nieuwe voorzitter SPD 

Achtergrond - 22 maart 2004
(22 maart 2004) Met 95,1 procent van de stemmen is Franz Müntefering gisteren tijdens de SPD-partijdag tot nieuwe voorzitter van de Duitse sociaal-democraten gekozen. Met een nieuwe top wil de SPD proberen de crisis binnen de partij op te lossen. Bondskanselier Gerhard Schröder nam met tranen in zijn ogen afscheid van zijn functie als partijvoorzitter.

Lees meer

Valt de SPD uiteen?

Achtergrond - 19 maart 2004
(18 maart 2004) Regeringspartij SPD blijft momenteel niets bespaard: massale protesten tegen haar beleid, partijleden die in grote getale hun lidmaatschap opzeggen, een historisch dieptepunt in de opiniepeilingen, het ongekend grote verlies bij de tussentijdse verkiezingen in Hamburg twee weken geleden, en nu dit. Critici van de hervormingskoers van de bondsregering van SPD en Die Grünen, afkomstig uit de linkervleugel van de SPD, zijn van plan een linkse protestpartij op te richten.

Lees meer

Duitse kabinet strijdt over kooldioxide-uitstoot

Achtergrond - 18 maart 2004
(18 maart 2004) Bündnis 90/Die Grünen gaat de strijd aan met minister Clement van Economische Zaken. Na lang en moeizaam onderhandelen waren de staatssecretarissen van de ministeries van Economische Zaken en Milieu het eens geworden over de hoeveelheid kooldioxide waarmee de Duitse industrie het milieu per jaar mag belasten. Maar toen gooide Clement plotseling roet in het eten. Hij sprak zijn veto uit en wil nu nieuwe gesprekken voeren, omdat de Duitse industrie het niet eens is met het kooldioxidebeleid.

Lees meer

Schröder geeft Bild de bons

Achtergrond - 17 maart 2004
(17 maart 2004) Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) wil de Duitse boulevardkrant Bild geen interviews meer geven. Dit is nieuws, maar zeker niet nieuw in Duitsland. Er zijn eerder regeringsleiders geweest die weigerden contacten te onderhouden met onwelgevallige media. Zo heeft de vroegere bondskanselier Helmut Kohl principieel niet met het opinietijdschrijft Spiegel gesproken. Dat werd destijds evenwel, licht meesmuilend, afgedaan als een gebrek van de kanselier. Deze had, eigenwijs en autoritair, sowieso vaak de neiging problemen gewoonweg auszusitzen, oftewel zijn zin door te drijven. Rondom Schröder heerst nu daarentegen grote opwinding. Hoe komt een kanselier ertoe de Bild in alle openbaarheid te verwijten een anti-campagne tegen de bondsregering te voeren?

Lees meer

Duitsland discussieert over eigen veiligheid

Achtergrond - 16 maart 2004
(16 maart 2004) Na de aanslagen in Madrid vragen ook de Duitsers zich af hoe groot het gevaar voor aanslagen in eigen land is. Er zijn in Duitsland 37 instanties verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid en die werken niet goed met elkaar samen.

Lees meer

Duitse regering wil extra belasting op mixdrankjes

Achtergrond - 15 maart 2004
(15 maart 2004) Ook in Duitsland zijn breezers en andere naar limonade smakende alcoholische drankjes erg geliefd. Alcopop-Getränke heten ze daar, en steeds meer jongeren drinken er steeds meer van. En ook in Duitsland maakt men zich daar zorgen over. De rood-groene regering wil nu een speciale belasting heffen op deze drankjes. De drankindustrie is het daar niet mee eens.

Lees meer

Duitsland betuigt medeleven aan Spanje

Achtergrond - 12 maart 2004
(12 maart 2003) De Bondsregering heeft haar medeleven betuigd voor de aanslagen, die gisterochtend in Madrid zijn gepleegd en aan bijna tweehonderd mensen het leven hebben gekost. Alle vertegenwoordigers van de politieke partijen veroordeelden de aanslagen, die de ernstigste zijn in de Spaanse geschiedenis.

Lees meer

Een triumviraat met Nederland als vierde wiel?

Achtergrond - 11 maart 2004
(11 maart 2004) Alhoewel het 'Calimero-complex' in onze rivierdelta aan de Noordzee altijd op de loer ligt, bleef deze op 18 februari jl. opvallend genoeg achterwege. De leiders van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland kwamen in Berlijn bij elkaar om de Europese politieke agenda informeel vast te leggen en toch kwam er geen luid protest uit Den Haag. Enkele dagen na de top maakte staatssecretaris Nicolaï zelfs bekend dat Nederland achter de plannen van de Grote Drie staat om een supercommissaris voor Economische Zaken aan te stellen. Voor een land dat de eerste poging om tot een ménage à trois te komen in november 2001 nog verhinderde door te eisen dat premier Kok ook bij het diner mocht aanschuiven, is de huidige reactie opvallend mild. Is deze meegaandheid wel verstandig?

Lees meer

Duitsland verspeelt kans op Europese beker

Achtergrond - 11 maart 2004
(11 maart 2004) Met het verlies van Bayern-München tegen Real Madrid gisterenavond in de Champions-League speelt er geen enkele Duitse club meer in Europese competitiewedstrijden. Franz Beckenbauer is teleurgesteld.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger