Steinmeier roept Merkel op tot actie in Syriëconflict
SPD'er en oud-minister hekelt Merkels buitenlandbeleid
Achtergrond - 5 september 2013
Zowel CDU-kanselier Merkel als SPD-lijsttrekker Steinbrück zijn tegen Duitse betrokkenheid bij een eventuele aanval in Syrië, zeiden ze zondag in hun tv-duel. Nu maakt Frank-Walter Steinmeier, SPD-fractievoorzitter en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Syrië alsnog tot verkiezingsthema. In een gastbijdrage in Der Spiegel valt hij Merkels buitenlandse beleid hard aan.
Kanselier Merkel moet met een eigen initiatief komen om een politieke oplossing van het Syrië-conflict dichterbij te brengen. Daarvoor moet ze de Verenigde Staten en Rusland aan één tafel zien te krijgen. Dat zal moeilijk worden, omdat door Merkels buitenlandse beleid de verhouding met Moskou verstoord is en Duitsland in Washington niet meer zo veel gewicht in de schaal legt.
Dat is de strekking van de gastbijdrage van Frank-Walter Steinmeier op Spiegel Online vandaag. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken vindt dat de gifgasaanval in Syrië van 21 augustus niet zonder gevolgen mag blijven: “De internationale gemeenschap draagt verantwoordelijkheid en mag niet slechts toezien. Maar verantwoordelijke buitenlandse politiek moet meer zijn dan handelen om het handelen alleen.”
Politieke oplossing
De G20-top die vandaag in Sint-Petersburg begint biedt de laatste mogelijkheid om de geweldsspiraal in Syrië te doorbreken, aldus Steinmeier, “en eindelijk weer te proberen een echte, dat wil zeggen politieke, oplossing van het Syriëconflict te bereiken.” Daartoe moet Duitsland de twee belangrijkste spelers, de VS en Rusland, weer aan één tafel zien te krijgen en op die manier ook de VN-veiligheidsraad weer een rol laten spelen.
Het is echter nog maar de vraag of Duitsland deze taak aankan, aldus de oud-minister. “In Washington heeft de Duitse buitenlandse politiek aan gewicht verloren en in Moskou beschikt ze nauwelijks nog over functionerende gesprekskanalen.”
De VS kampen met een vreselijk dilemma. Om zijn geloofwaardigheid te redden neemt Obama de vlucht naar voren, aldus Steinmeier. Maar ook een aanval verandert de situatie in Syrië niet wezenlijk. “Om het duidelijk te zeggen: niet een twee dagen durend bombardement is gevaarlijk voor Assad. Echt gevaarlijk is een toenadering tussen Rusland en de Verenigde Staten en het beëindigen van de verdeeldheid in de VN-veiligheidsraad.”
Rol Duitsland
Het is in niemands belang als de drempel om gifgas te gebruiken steeds lager wordt, gaat Steinmeier verder. “De sleutel tot een gemeenschappelijke houding van de internationale gemeenschap ligt in Moskou. President Poetin heeft een gezamenlijk ingrijpen geblokkeerd. En daar komt Duitslands rol om de hoek kijken.”
Het Duitslands rol om ook in moeilijke tijden de gesprekskanalen met Rusland open te houden, aldus Steinmeier, "en ondanks alle tegenstellingen naar gemeenschappelijke belangen te zoeken." Helaas zijn er geen kanalen meer tussen Berlijn en Moskou die tegen een stootje kunnen, zegt de oud-minister. "Dat heeft te maken met een verharding van de Russische houding. Soms krijg je de indruk dat Poetin er plezier in heeft het Westen te provoceren waar hij maar kan. Dat is echter het gevolg van het kortzichtige, slechts op binnenlandse effecten gerichte buitenlandse beleid van Merkel, dat elke creatieve ambitie ontbeert.”
G20-top
Steinmeier vindt dat Merkel de G20-top moet gebruiken voor een eigen initiatief voor een politieke oplossing van het Syrië-conflict. “Daarbij hoort na een snel en uitgebreid onderzoek naar de gifgasaanval van 21 augustus de duidelijke eis van de Veiligheidsraad aan Syrië om het verdrag over chemische wapens onmiddellijk te ratificeren en zijn voorraden te laten controleren door internationale toezichthouders. Bovendien moet er, en dat is van doorslaggevend belang, een nieuwe Syrië-conferentie komen voor een politieke oplossing, waaraan niet alleen de belangrijkste partijen uit Syrië deelnemen maar ook betrokkenen uit de regio, vooral ook Iran.”
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig