Duitslandweb logo Duitslandweb

Woensdag 11 juli oordeel in proces tegen neonazi-groep NSU

Kort nieuws - 3 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Volgende week woensdag 11 juli wordt het oordeel verwacht in het proces tegen neonazi-terreurgroep NSU. 

Hoofdverdachte Beate Zschäpe heeft zich in haar slotwoord dinsdag van het extreemrechtse gedachtegoed gedistantieerd. Ze zei dat dat voor haar geen betekenis meer heeft. Tegen de familieleden van de slachtoffers zei ze dat ze hun leed en vertwijfeling kon voelen en dat ze niet weet waarom haar vrienden Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt  juist hun dierbaren uitkozen om te vermoorden. Tegen Zschäpe is levenslang geëist. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

De NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) wordt verantwoordelijk gehouden voor tien moorden, 15 roofovervallen en verschillende bomaanslagen. Het bestaan van de rechts-extremisitsche groep kwam in 2011 aan het licht, toen twee leden, Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, zelfmoord pleegden na een bankoverval. Al snel bleek dat zij uit Thüringen afkomstige neonazi’s waren die ondergedoken leefden en al jaren werden gezocht. Zschäpe was het derde lid van het neonazi-trio, zij gaf zich kort na de overval aan bij de politie. Vlak daarvoor had ze het huis waar de drie ondergedoken leefden, in brand gestoken.

Het NSU-proces begon in 2013. Naast Zschäpe staan nog vier anderen terecht. Het is het grootste Duitse strafproces sinds de eenwording. Dat het zo lang duurt, is mede omdat in Duitsland processen uitgebreider worden gevoerd dan in Nederland. Bovendien mogen slachtoffers en nabestaanden als Nebenkläger optreden, een soort mede-aanklagers. Dat zijn er in dit proces meer dan 90, die door zo’n 60 advocaten worden vertegenwoordigd.

De NSU-zaak schokte Duitsland toen die in 2011 aan het licht kwam en heeft gevolgen gehad voor onder meer het functioneren van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz - die veel fouten had gemaakt - en voor de omgang met extreem-rechts.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger