Duitslandweb logo Duitslandweb

Wetenschappers: Fijnstof groter probleem dan stikstofoxiden

Kort nieuws - 10 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse nationale academie van wetenschappen Leopoldina heeft een rapport opgesteld over de schadelijkheid van luchtvervuiling. Ze waarschuwt dat de normen voor fijnstof nog te soepel zijn.

Kanselier Merkel had om het rapport gevraagd omdat in Duitsland een discussie was ontbrand over de schadelijkheid van stikstofoxiden en andere stoffen in de lucht. Die discussie was het gevolg van een open brief van een longarts, ondertekend door honderd Duitse artsen. De longarts stelde dat de luchtvervuiling niet zo schadelijk is als vaak wordt gedacht en dat de luchtkwaliteitsnormen van de EU nergens op zijn gestoeld. Hoewel al snel bleek dat zijn onderbouwing niet klopte, maakte zijn brief een politieke discussie los over luchtkwaliteit en dieselverboden in Duitse steden. De Duitse minister van Verkeer Scheuer vroeg de Europese Commissie zelfs om de normen te herzien.

De Leopoldina-wetenschappers maken nu een einde aan discussie: Fijnstof en stikstofoxiden zijn zonder twijfel schadelijk voor de gezondheid. Een veilige norm is hiervoor niet eens te geven. De wetenschappers vinden dat de aandacht te veel uitgaat naar de stikstofoxiden, terwijl fijnstof nog gevaarlijker is. De EU-normen daarvoor zouden strenger moeten worden, aldus de wetenschappers. Ook moeten andere bronnen van fijnstof worden teruggedrongen. Het verkeer stoot te veel broeikasgassen zoals koolstofdioxiden uit, die zorgen voor klimaatverandering. Daarom is een Verkehrswende nodig, een groene revolutie in het verkeer, stellen de onderzoekers. Lees meer bij Leopoldina (persbericht) en bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger