
Wetenschappers: Fijnstof groter probleem dan stikstofoxiden
Kort nieuws - 10 april 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse nationale academie van wetenschappen Leopoldina heeft een rapport opgesteld over de schadelijkheid van luchtvervuiling. Ze waarschuwt dat de normen voor fijnstof nog te soepel zijn.
Kanselier Merkel had om het rapport gevraagd omdat in Duitsland een discussie was ontbrand over de schadelijkheid van stikstofoxiden en andere stoffen in de lucht. Die discussie was het gevolg van een open brief van een longarts, ondertekend door honderd Duitse artsen. De longarts stelde dat de luchtvervuiling niet zo schadelijk is als vaak wordt gedacht en dat de luchtkwaliteitsnormen van de EU nergens op zijn gestoeld. Hoewel al snel bleek dat zijn onderbouwing niet klopte, maakte zijn brief een politieke discussie los over luchtkwaliteit en dieselverboden in Duitse steden. De Duitse minister van Verkeer Scheuer vroeg de Europese Commissie zelfs om de normen te herzien.
De Leopoldina-wetenschappers maken nu een einde aan discussie: Fijnstof en stikstofoxiden zijn zonder twijfel schadelijk voor de gezondheid. Een veilige norm is hiervoor niet eens te geven. De wetenschappers vinden dat de aandacht te veel uitgaat naar de stikstofoxiden, terwijl fijnstof nog gevaarlijker is. De EU-normen daarvoor zouden strenger moeten worden, aldus de wetenschappers. Ook moeten andere bronnen van fijnstof worden teruggedrongen. Het verkeer stoot te veel broeikasgassen zoals koolstofdioxiden uit, die zorgen voor klimaatverandering. Daarom is een Verkehrswende nodig, een groene revolutie in het verkeer, stellen de onderzoekers. Lees meer bij Leopoldina (persbericht) en bij Zeit Online
Lees meer over 'Maatschappij':

Wolf polariseert ook in Duitsland
De Duitse regering probeert met een dialoogreeks over de wolf de bescherming van wolf en schaap in balans te brengen.

Dansen uit protest op Goede Vrijdag
Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.

Een Duits gezicht
Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?
Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?
Reacties
Geen reacties aanwezig