Duitslandweb logo Duitslandweb

Wetenschappers: Fijnstof groter probleem dan stikstofoxiden

Kort nieuws - 10 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse nationale academie van wetenschappen Leopoldina heeft een rapport opgesteld over de schadelijkheid van luchtvervuiling. Ze waarschuwt dat de normen voor fijnstof nog te soepel zijn.

Kanselier Merkel had om het rapport gevraagd omdat in Duitsland een discussie was ontbrand over de schadelijkheid van stikstofoxiden en andere stoffen in de lucht. Die discussie was het gevolg van een open brief van een longarts, ondertekend door honderd Duitse artsen. De longarts stelde dat de luchtvervuiling niet zo schadelijk is als vaak wordt gedacht en dat de luchtkwaliteitsnormen van de EU nergens op zijn gestoeld. Hoewel al snel bleek dat zijn onderbouwing niet klopte, maakte zijn brief een politieke discussie los over luchtkwaliteit en dieselverboden in Duitse steden. De Duitse minister van Verkeer Scheuer vroeg de Europese Commissie zelfs om de normen te herzien.

De Leopoldina-wetenschappers maken nu een einde aan discussie: Fijnstof en stikstofoxiden zijn zonder twijfel schadelijk voor de gezondheid. Een veilige norm is hiervoor niet eens te geven. De wetenschappers vinden dat de aandacht te veel uitgaat naar de stikstofoxiden, terwijl fijnstof nog gevaarlijker is. De EU-normen daarvoor zouden strenger moeten worden, aldus de wetenschappers. Ook moeten andere bronnen van fijnstof worden teruggedrongen. Het verkeer stoot te veel broeikasgassen zoals koolstofdioxiden uit, die zorgen voor klimaatverandering. Daarom is een Verkehrswende nodig, een groene revolutie in het verkeer, stellen de onderzoekers. Lees meer bij Leopoldina (persbericht) en bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger