'Duitse verkiezingen even belangrijk als die in VS'
Wouter Koolmees (D66) over Duitse verkiezingen
Achtergrond - 16 september 2013
De Duitse verkiezingen zijn voor Nederland net zo belangrijk als de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees op Duitslandnieuws.nl. “Jammer genoeg is het een beetje saai en speelt Europa bijna geen rol.”
Volgt D66 de verkiezingen in Duitsland actief?
Ja, omdat de Duitse verkiezingsuitslag relevant is voor de ontwikkelingen in Europa. In dat debat speelt Duitsland een bepalende rol, waarbij Nederland en Duitsland ook nog vaak samen optrekken. Voor Nederland en voor Europa zijn de Duitse verkiezingen eigenlijk minstens zo belangrijk als de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daarom is het interessant om deze verkiezingen te volgen.
Waar let u vooral op?
Het belangrijkste zijn de ontwikkelingen in Duitsland over Europese samenwerking. Duitsland is Nederlands belangrijkste bondgenoot in het maken en handhaven van Europese afspraken over economische hervormingen en het zoeken naar oplossingen voor de crisis. Een Duitse regering die dit afwijst, kan de Nederlandse belangen verslechteren.
Voelt de D66 zich verbonden met een partij in Duitsland?
Er is in Duitsland geen partij die zich een-op-een met D66 laat vergelijken. Ideologisch is D66 het meest verwant aan de FDP. Dat uit zich onder meer in het belang dat beide partijen hechten aan burgerrechten, onderwijs en gezonde overheidsfinanciën. Met de FDP wordt ook samengewerkt in de ALDE-fractie in het Europees Parlement. Tegelijkertijd staat bij D66 ook duurzaamheid en Europese samenwerking nadrukkelijk op de agenda, dat heeft minder aandacht bij de FDP. Hier ligt eerder een link met Die Grünen, al slaan die een beetje door, net als GroenLinks in Nederland.
Wat kan Nederland leren van Duitsland?
Snel hervormen. In Duitsland zijn onder leiding van bondskanselier Schröder in de periode 2003-2005 belangrijke hervormingen doorgevoerd op de arbeidsmarkt. De WW-duur werd verkort en de regels voor tijdelijk werk, uitzendwerk en voor zzp’ers werden versoepeld. Mede door die hervormingen heeft Duitsland veel minder last van de crisis gehad dan Nederland. De werkloosheid is in Duitsland in de afgelopen jaren zelfs gedaald, terwijl die in Nederland fors oploopt. Dit is het bewijs dat hervormingen niet moeten worden uitgesteld, maar snel moeten worden doorgevoerd om ons land voor te bereiden op de toekomst.
Zijn er ook storende elementen in het Duitse debat?
De verkiezingscampagnes in Duitsland zijn wel erg saai. Er is nauwelijks een debat door Merkels enorme voorsprong in de peilingen. Wij zouden graag wat meer uitdaging zien en reuring. Wat ook stoort is dat toekomst van Europa nauwelijks een rol speelt in het debat.
Op welke verkiezingsuitslag hoopt u?
Winst voor FDP en Die Grünen, en aan CDU/CSU lijkt toch niet te ontkomen. Vorige keer wilden de Grünen niet met de FDP en CDU regeren, wellicht komt er nu een uitslag die dat wel mogelijk maakt.
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig