Hilversumse meiden rappen 't best in het Duits
A. Roland Holst College Hilversum wint Hiphop-battle 2010
Achtergrond - 22 november 2010
'Die Hoodies', vijf meiden uit 3-havo van het A. Roland Holst College in Hilversum, hebben met 'Freiheit für Frauen' de Hiphop-battle 2010 gewonnen. In de Amsterdamse Melkweg rapten vrijdag 11 scholen uit heel Nederland in het Duits over vrijheid.
De meiden domineren de zesde editie van de Hiphop-battle in Amsterdam. Damia, Amber, Emy, Nadine en Brittany uit Hilversum mogen dankzij hun overtuigende performance een weekend naar Berlijn en een studio-opname maken van hun rap. Ze kunnen behalve goed rappen erg goed springen. Er is bijna geen foto van hun act waarop één van hen niet in de lucht hangt.
Ook de tweede prijs is in de wacht gesleept door meisjes: Julia en Ajsela (havo-3) van het Valuascollege in Venlo mogen hun rap net als de Hilversumse winnaars in een professionele studio opnemen. Hun nummer 'Wieso tust du das?' was een samenspel van betoverende zang van Julia en behendig rapwerk van Ajsela. Zij won dan ook - als eerste meisje in de historie van de Hiphop-battle - de individuele prijs voor de beste rapper.
De taalbokaal, de prijs voor de beste Duitse tekst, ging naar de rap 'Kinderarbeit' van de gelegenheidsformatie 'Fight for the Rights', vijf vmbo-3 leerlingen van het Berlage Lyceum in Amsterdam.
'Freiheit'
Thema van de Hiphop-battle 2010 was 'Freiheit'. De leerlingen brachten in De Melkweg hun raps ten gehore waarmee ze eerder dit schooljaar een interne schoolcompetitie hebben gewonnen. Voor hun optreden op het grote Amsterdamse poppodium kregen de scholieren workshops van Alexander Adler, Benni Adler en Sebastian Zich. Deze drie professionele Duitse rappers uit München leerden hen veel over hoe je op zo'n groot podium moet bewegen, hoe je je microfoon goed vasthoudt en hoe je tekst zo overtuigend mogelijk brengt.
De jury stond onder leiding van Ernezt Kuijpers, zelf professioneel muzikant. De Hiphop-battle 2010 is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van het Europafonds van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ronde Tafel Overleg Duits en georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam.
Deelnemende scholen en acts waren:
Mavo Muurhuizen, Amersfoort: ‘MASTA 4TH’ met ‘Wir kämpfen für die Freiheit’ (VMBO 3)
Melanchthon, Bergschenhoek: ‘Ko und KO’ met ‘Nein Mann’ (HAVO 3-4)
Valuascollege, Venlo: 'Heartbeatz’ met ‘Wieso tust du das?’ (HAVO 3)
Berlage Lyceum, Amsterdam: ‘Fight for the Rights’ met ‘Kinderarbeit’ (VMBO 3)
Zandvliet College, Den Haag: ‘Freiheit für alle’ (HAVO)
A. Roland Holst College, Hilversum: ‘De Hoodies’ met ‘Freiheit für Frauen’ (HAVO 3)
De Vrije School Den Haag: ‘Ach so!’ met ‘Alles kann’ (Klas 10)
CSG Beilen: ‘Replay’ met ‘Leben ohne Freiheit’ (VMBO 4-tl)
OSG De Meergronden, Almere: ‘Unsere Welt’ met ‘Freiheit’ (3/4 HAVO en VMBO)
Citaverde College, Roermond: ‘Citaverdekids’ met ‘Ich will hier raus!’ (2,3,4 VMBO)
Revius Lyceum, Doorn: ‘umLAUT!’ met ‘ Freiheit in meinem Leben'(3 MAVO)
Foto's: Christiaan Krop Fotografie
Lees meer over 'Maatschappij':
Vijf vragen over de Duitse grenscontroles
Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.
Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen
De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.
Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?
Bij de ooit zo punctuele Deutsche Bahn lijkt nu geen trein meer op tijd te rijden. We zochten uit hoe dat kan.
Israël-kritiek is taboe in Duitsland
Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.
Reacties
Geen reacties aanwezig