Duitslandweb logo Duitslandweb

De grenzen van de Ostalgie
Generatie '89

Achtergrond - 3 augustus 2009

(20 juli 2009) In het centrum van Berlijn zijn ze genoeg te vinden, de toeristenkraampjes met DDR-prullaria. Shirts met communistische symbolen, gasmaskers of een pet van de gevreesde Stasi? Voor de verkopers betekent het omzet. Maar waar ligt de grens van deze zogenoemde Ostalgie, vragen de bloggers van Generatie ’89 zich af.

Redactie Duitslandweb    

Replica's van de DDR-voetbalshirts in Berlijn. Afb.: generatie89.wordpress.comHet is inderdaad een vreemde gewaarwording. Iedere verwijzing naar nazi-symboliek is in Duitsland bij wet verboden. Maar een zekere heimwee naar de tweede Duitse dictatuur, de DDR, mag blijkbaar publiekelijk worden uitgedragen. Door toeristen, maar ook door (Oost-) Duitsers zelf.

In de collectieve herinnering van de gemiddelde jonge Duitser lijkt de DDR er bijzonder goed vanaf te komen. Veel scholieren denken volgens een recent onderzoek dat de Muur werd gebouw door de geallieerden en dat de Stasi slechts een onschuldige geheime dienst was.

Misschien herinnert de DDR wel aan een overzichtelijke wereld waarin buren elkaar nog groetten, zo vermoeden de bloggers. Het verbieden van DDR-spulletjes is daarom waarschijnlijk geen oplossing, want het verlangen naar vroeger gaat verder dan koopzucht, schrijven zij. De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit ziet in ieder geval weinig kwaads in de Ostalgie.

Niet iedereen is die mening toegedaan. Dat nostalgische verlangen naar de DDR moet een klap in het gezicht zijn voor mensen die het slachtoffer zijn geworden van het Oost-Duitse regime, zo denken de bloggers. Een gevoelig verleden vraagt om meer begrip.

Weblog Generatie '89 

Zie ook:

Blog van staatssecretaris van Europese Zaken, Frans Timmermans

Afbeelding:

generatie89.wordpress.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger