Duitslandweb logo Duitslandweb

De grenzen van de Ostalgie
Generatie '89

Achtergrond - 3 augustus 2009

(20 juli 2009) In het centrum van Berlijn zijn ze genoeg te vinden, de toeristenkraampjes met DDR-prullaria. Shirts met communistische symbolen, gasmaskers of een pet van de gevreesde Stasi? Voor de verkopers betekent het omzet. Maar waar ligt de grens van deze zogenoemde Ostalgie, vragen de bloggers van Generatie ’89 zich af.

Redactie Duitslandweb    

Replica's van de DDR-voetbalshirts in Berlijn. Afb.: generatie89.wordpress.comHet is inderdaad een vreemde gewaarwording. Iedere verwijzing naar nazi-symboliek is in Duitsland bij wet verboden. Maar een zekere heimwee naar de tweede Duitse dictatuur, de DDR, mag blijkbaar publiekelijk worden uitgedragen. Door toeristen, maar ook door (Oost-) Duitsers zelf.

In de collectieve herinnering van de gemiddelde jonge Duitser lijkt de DDR er bijzonder goed vanaf te komen. Veel scholieren denken volgens een recent onderzoek dat de Muur werd gebouw door de geallieerden en dat de Stasi slechts een onschuldige geheime dienst was.

Misschien herinnert de DDR wel aan een overzichtelijke wereld waarin buren elkaar nog groetten, zo vermoeden de bloggers. Het verbieden van DDR-spulletjes is daarom waarschijnlijk geen oplossing, want het verlangen naar vroeger gaat verder dan koopzucht, schrijven zij. De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit ziet in ieder geval weinig kwaads in de Ostalgie.

Niet iedereen is die mening toegedaan. Dat nostalgische verlangen naar de DDR moet een klap in het gezicht zijn voor mensen die het slachtoffer zijn geworden van het Oost-Duitse regime, zo denken de bloggers. Een gevoelig verleden vraagt om meer begrip.

Weblog Generatie '89 

Zie ook:

Blog van staatssecretaris van Europese Zaken, Frans Timmermans

Afbeelding:

generatie89.wordpress.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

DIA leest: 'Der nasse Fisch'

DIA leest: 'Der nasse Fisch'

In de thriller 'Der nasse Fisch' is de stad Berlijn van 1929 de eigenlijke hoofdrolspeler, schrijft historicus Krijn Thijs.

Lees meer

Het paleis

Het paleis

Berlijn is op zoek naar een nieuw verhaal over de Duitse identiteit, merkt Merlijn Schoonenboom op een feestje in het herbouwde stadsslot.

Lees meer

DIA leest: Flessenpost van Adorno

DIA leest: Flessenpost van Adorno

Een toespraak van de Duitse filosoof Adorno uit 1967 over rechts-radicalisme blijkt verrassend actueel.

Lees meer

Duitsers trots op hun 70 jaar oude grondwet

Duitsers trots op hun 70 jaar oude grondwet

Duitsland viert de 70e verjaardag van de grondwet. Veel Duitsers voelen zich verbonden met hun Grundgesetz.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger