Duitslandweb logo Duitslandweb

Gematigde koers brengt rust maar geen winst
SPD

Achtergrond - 12 juni 2009

De Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) profileert zich net als de christendemocratische CDU als volkspartij en zet zich vooral in voor de belangen van werknemers en minder draagkrachtigen. De SPD bracht na de Tweede Wereldoorlog de beroemde kanseliers Willy Brandt (1969-1974) en Helmut Schmidt (1974-1982) voort.

 De SPD kampt met een achterstand op de CDU in de peilingen. Afb: spd.deVan de traditionele sociaaldemocratie verschoof Schröder het zwaartepunt binnen zijn partij naar het zogeheten ‘Derde weg-socialisme’ – in Nederland en Engeland eerder al belichaamd door Wim Kok en Tony Blair. In Duitsland raakte deze koers bekend als Neue Mitte en wordt zij vooral geassocieerd met de hervormingsmaatregelen van Agenda 2010. De versobering van het sociale stelsel onder de naam Hartz IV leidde tot veel protesten onder de sociaaldemocratische achterban.

Afscheiding

De spanningen binnen de SPD liepen onder Schröders bewind zo hoog op dat een groep ontevreden leden ter linkerzijde zich van de partij afscheidden. Aanvankelijk verenigden zij zich in de Wahlalternative Arbeit und soziale Gerechtigkeit (WASG). In 2007 fuseerden zij met de postcommunistische PDS tot Die Linke.

Na de verkiezingen van 2005 bleef de SPD dankzij een vrij unieke ‘grote’ coalitie met de CDU/CSU in de regering, maar Schröder verdween door de tegenvallende uitslag van het politieke toneel. Matthias Platzeck en (vanaf april 2006) Kurt Beck moesten als partijvoorzitter de slag om de linkse kiezer van Die Linke zien te winnen. In plaats daarvan raakte de SPD onder Beck de kiezersgunst alleen maar verder kwijt.

Interne strubbelingen

Dat had veelal te maken met een weinig duidelijke partijkoers en met interne strubbelingen. Begin september 2008 werd Beck aan de kant gezet om het tij te keren. De zeer populaire oudgediende Franz Müntefering, die eerder wegens privéomstandigheden was teruggetreden, en minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier namen de regie in de partij over. De eerste nam het partijvoorzitterschap opnieuw op zich, de tweede werd uitgeroepen tot lijsttrekker en kanselierskandidaat.

Beide zijn getrouwen van ex-kanselier Schröder. Zij zetten diens gematigde koers ten koste van de linkse partijstroming voort, maar hebben daarmee wel de rust in de partij weten te herstellen. De achterstand op de CDU/CSU is er in de peilingen tot dusver nog niet minder op geworden.

Zie ook:
Verkiezingsprogramma SPD
Website SPD
Website SPD-kandidaat Steinmeier
De Steinmeiers te gast bij de talkshow van Johannes B. Kerner (video) 

Afbeelding:
SPD.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.


Lees meer

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.


Lees meer

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.


Lees meer

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger