Duitslandweb logo Duitslandweb

Geen kans op een zetel
Overige partijen

Achtergrond - 9 september 2009

Sommige van de gevestigde partijen moeten nog steeds wennen aan de 'extreme' opvattingen van nieuwkomer Die Linke. Gezien de politieke kleur van enkele andere van de in totaal 27 partijen die meedoen aan de komende Bondsdagverkiezingen, valt dat nog wel mee. De Duitse kiezers kunnen stemmen op partijen van extreem-links tot extreem-rechts en alles daartussenin.

Geen van deze partijen maakt veel kans op een plek in de Bondsdag. Daar zorgt de kiesdrempel wel voor, die bepaalt dat een partij tenminste 5 procent van alle stemmen (Zweitstimmen) moet halen om in het parlement te komen. Bij de laatste Bondsdagverkiezingen haalden alle kleine partijen dat samen niet eens. Ze bleven toen steken op 3,9 procent - overigens hoofdzakelijk dankzij de stemmen van de extreem-rechtse NPD.

Dat de kiesdrempel onhaalbaar blijft komt trouwens ook doordat maar de meeste van deze partijen zich niet in alle deelstaten verkiesbaar stellen. Sommige doen zelfs maar in één deelstaat mee, zoals de Bayernpartei in Beieren en de DKP in Berlijn.

Ab jetzt... Bündnis für Deutschland, für Demokratie durch Volksabstimmung
Heeft vooral plannen op het gebied van bestuurlijke hervormingen. Zo wil de partij naar Zwitsers voorbeeld ook referenda op bondsniveau invoeren.

Allianz der Mitte
Burgerlijk-conservatieve partij die zich zegt af te zetten tegen enige vorm van ideologie of dogma. De partij is alleen verkiesbaar in het Zuid-Duitse Baden-Württemberg.

Die Bayernpartei
'Vaderlandsliefde, Heimat-gevoel en democratisch zelfbewustzijn' voor Beieren moeten als het aan deze conservatieve partij ligt uiteindelijk leiden tot de onafhankelijkheid van deze zuidelijke deelstaat.

Bürgerrechtsbewegung Solidarität
Partij in de christelijk-humanistische traditie, die zich sterk maakt voor een wereldwijde bescherming van de mensenrechten en verhoging van de levensstandaard.

Christliche Mitte
Christelijk-fundamentalistische partij die in 1988 is ontstaan als afscheiding van de Zentrumspartei. De tien geboden staan centraal in het programma van de partij die alleen in Beieren verkiesbaar is.

Deutsche Kommunistische Partei
Bestaat sinds 1968 en wil de 'kapitalistische machts- en eigendomsverhoudingen' in Duitsland vervangen door een communistische samenlevingsvorm. Alleen verkiesbaar in Berlijn.

Deutsche Volksunion
Extreem-rechtse partij die tot begin dit jaar samen met de NPD de verkiezingen in ging. Vooral een protestpartij die buiten verkiezingstijd weinig van zich laat horen.

Deutsche Zentrumspartei
Christelijk-conservatieve partij en voortzetting van de oudste partij van Duitsland (1870). Heeft na de opkomst van de CDU veel aan invloed ingeboet en is nu enkel verkiesbaar in Noordrijn-Westfalen. 

 Die Familien-Partei Deutschlands
Zet de familie in het middelpunt van de politiek. Het perspectief van de familie en de relatie tussen ouder en kind moet volgens de partij centraal staan bij elk poltiek handelen.

Freie Wähler Deutschland
Beschouwt zichzelf als dicht bij de burgers staande beweging. Is vanwege populistische tendensen van de Freie Wähler afgestoten splinterpartij die alleen in Brandenburg aan de verkiezingen meedoet.

Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands
Beschouwt zich op basis van de leer van Marx, Engels, Lenin, Stalin en Mao als 'politieke voorhoede-organisatie van de arbeidersklasse'. Bepleit de invoering van de 'dictatuur van het proletariaat'.

Mensch Umwelt Tierschutz
Duitse partij voor de dieren. Wil, zoals de naam tot uitdrukking brengt, geen éénstandpuntpartij zijn, maar de 'onscheidbare eenheid van mens, dier en natuur' programmatisch benadrukken.

Nationaldemokratische Partei Deutschlands
Grootste extreem-rechtse partij van Duitsland. Richt zich vooral tegen immigranten in Duitsland. Als het aan de partij ligt dient iedereen te vertrekken die niet tot de Duitse 'Volksgemeinschaft' behoort.

Ökologisch-Demokratische Partei
Burgerlijk-conservatie ecologische partij, die zich programmatisch richt op milieu, familie en 'zuivere' democratie. Bepleit de invoering van volkswetgeving en een nieuwe indeling van de deelstaten.

Partei Bibeltreuer Christen
Christelijk-conservatieve partijd die in zijn programma een christelijke ethiek centraal stelt. Gaat uit van de onscheidbaarheid van geloof en politiek en richt zich op familie- en sociaal beleid.

Partei für Soziale Gleichheit
Beschouwt zichzelf als Duitse tak van de Vierde Internationale, de trotskistische tegenhanger van het communisme. Staat alleen op de lijst in Berlijn en in Noordrijn-Westfalen.

Die Piratenpartei Deutschland
In 2006 opgericht naar Zweeds voorbeeld. Duitse tak van een mondiale beweging die zich inzet voor een vrije informatievoorziening (op internet). Wil met name af van het auteursrecht.

Die Rentner-Partei-Deutschland
Richt zich vooral op het Duitse pensioenstelsel, het onderwijs en de gezondheidszorg. Enkel op deze drie gebieden heeft de partij concrete hervormingsplannen klaarliggen.

Die Rentnerinnen und Rentner Partei
Heeft evenals de Rentner-Partei Deutschland uitsluitend plannen klaarliggen voor hervormingen op het gebied van pensioenstelsel, onderwijs en gezondheidszorg.

Die Republikaner
Ziet zichzelf als rechts-conservatieve partij. Wil niet geassocieerd worden met de extreem-rechtse NPD en DVU en erkent in tegenstelling tot die partijen wel de Duitse grondwet.

 Die Violetten; für spirituelle Politik

Bepleitte bij de oprichting in 2001 een 'alternatieve spirituele politiek in het nieuwe tijdperk'. De individuele spiritualiteit en de uitwerking daarvan op samenleving en politiek staan voor de partij centraal

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Die Linke vecht voor laatste kans

Die Linke vecht voor laatste kans

Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.


Lees meer

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.


Lees meer

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.


Lees meer

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger