Expeditie Dresden
Scholierenredactie op bezoek in het 'Florence aan de Elbe'

Achtergrond - 16 juli 2008

 De scholierenredactie in Dresden. Afbeelding: DIA

Dresden is een stad apart. In haar 800-jarig bestaan heeft ze branden, bombardementen en overstromingen moeten doorstaan. Maar de Oost-Duitse stad heeft zich prachtig hersteld en doet haar titel als het ‘Florence aan de Elbe’ nog altijd eer aan. Het historisch centrum staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De scholierenredactie bezocht deze betoverende stad.

De redacteuren gingen op pad met een echte Dresdenaar om alle verborgen plekjes van de stad te ontdekken. Ze bezochten een operavoorstelling in de adembenemend mooie Semperoper. Ze beleefden de snel groeiende economie van Dresden na de val van de Muur, waarvoor de moderne Volkswagenfabriek, de Gläserne Manufaktur, als mooi voorbeeld dient. Ze bezochten de Grünes Gewölbe, de ‘Schatkamer van Dresden’, waar alle barokke schatten van de Saksische vorsten zijn verzameld. En ze woonden een kerkdienst bij in de beroemde Frauenkirche. Vreemd om te bedenken dat deze imposante kerk tot een paar jaar terug nog bestond uit alleen twee eenzaam rechtopstaande façades.

Ook vroegen ze de inwoners van Dresden zelf hoe zij het leven in hun stad ervaren: op school, in het gemeentehuis, bij de volleybaltraining, in het restaurant en op de dansschool.

In dit dossier verzamelen de redacteuren hun ervaringen en indrukken en komen er vele tips, aan- en afraders aan de orde.

Hip Dresden-NeustadtDansschool Luxorballett

 Als je na een dag je vergapen aan de overweldigende schoonheid van de Altstadt de tram over de Elbe naar de Neustadt neemt, waan je je in Berlijn. Bruisend, hip, alternatief, vaag, onbegrijpelijk, creatief. Een foto-impressie.
Lees verder >>

Dansschool Luxorballett
Dansen in Dresden: is dat anders dan in Nederland? Redacteur Jolijn van Keulen danst zelf en bezoekt daarom Luxorballett, één van de weinige dansscholen in Dresden die aan meer doet dan alleen Gesellschaftstanzen, stijldansen.
Lees verder >>

Een retourtje Dresden
August der Starke. Afbeelding; DIADe meeste mensen trekken naar Berlijn, of Hamburg, of misschien München. Maar Dresden, wat is daar te beleven? Veel! Hieronder lees je een aantal dingen die nuttig en leuk zijn om te weten en/of te doen bij een bezoek aan Dresden.
Lees verder>>

Are you ready to party?
Feest op straat in de Neustadt van Dresden. Afbeelding: e.value, www.flickr.com's Nachts komt Dresden pas echt tot leven. Er zijn vele leuke discotheken en café’s in Dresden. Om de keuze wat makkelijker te maken, heeft de redactie de beste uitgezocht. Kunnen wij Dresden een ‘city of the night’ noemen?
Lees verder>>

De schatten van August de Sterke
Het Neues Grünes Gewölbe. Afbeelding: www.lapis.deKnap, fraai, prachtig, gaaf. Woorden schieten bijna te kort als je de kunstschatten in het Grünes Gewölbe wilt beschrijven. Meer dan 4.000 unieke kunstvoorwerpen uit de late middeleeuwen tot de late barok worden hier getoond.
Lees verder>>

Zwevend boven Dresden
De Dresdner Schwebebahn. Afbeelding: DIAStel je voor: je zit in een karretje dat langzaam tegen een berg op getrokken wordt. Boven aangekomen, kijk je uit over een prachtig panorama van stad en landschap. De redactie maakte een bijzonder ritje met de Dresdner bergzweefbaan.
Lees verder>>

Hebben ze een H&M in Dresden?
Altmarkt Galerie. Afbeelding: parrish, www.flickr.comVandaag de dag gaat het wel goed met Dresden. De economie trekt op, wat betekent dat de mensen meer hebben te besteden en de winkels opzoeken. De redactie zoekt uit wat Dresden nu werkelijk te bieden heeft op het gebied van winkelen. 
Lees verder>>

Der Rote Baron
'Der Rote Baron'. Afbeelding: thumbs.filmstarts.deDe Eerste Wereldoorlog is in volle gang. Manfred von Richthofen is piloot en vecht samen met duizenden andere jonge mannen tegen de Fransen en Engelsen. De redactie bezocht in Dresden de film 'Der Rote Baron' over deze beruchte Duitse piloot.
Lees verder>>  

Passie voor Papageno
'Die Zauberflöte' in de Semperoper. Afbeelding: www.semperoper.deAls het om opera’s gaat is de Semperoper het meest beroemde en indrukwekkende gebouw in Duitsland. De Scholierenredactie bezocht tijdens hun reis naar Dresden de bekende opera 'Die Zauberflöte', geschreven door W.A. Mozart.
Lees verder>>

Hostel Mondpalast
/dossiers/archief/dresden/praktische info/Hostel MondpalastAls je op reis bent is een slaapplek essentieel. Het liefst niet te duur, maar ook niet te primitief. Welke van de vele hostels kies je dan? In Dresden biedt Hostel Mondpalast in de levendige Neustadt een uitkomst.
Lees verder>>

De toerist uithangen in Dresden
De Gouden Ruiter in Dresden. Afbeelding: rs-foto, www.flickr.comOp vakantie is het altijd ontzettend leuk om een nieuwe stad te verkennen. Wat zijn de toeristische trekpleisters, de populairste discotheken en waar kan je het beste winkelen? De redactie zet alvast een paar tips op een rijtje.
Lees verder>>

Dresden groeit
Gerenoveerde Plattenbau-flats in Dresden. Afbeelding: martinroell, www.flickr.comNet als voor veel andere Oost-Duitse steden heeft de val van de Muur veel veranderd voor Dresden, van architectonisch tot economisch vlak. Natuurlijk heeft de hereniging veel goeds gebracht, maar het had ook zo zijn keerzijde.
Lees verder>>

Vernietigd en herboren
/dossiers/archief/dresden/kunst en cultuur/De FrauenkircheDe Frauenkirche is een symbool voor Dresden. Ooit een oogverblindend mooi bouwwerk, werd het bijna geheel verwoest in de Tweede Wereldoorlog. De Dresdenaren bouwden de kerk weer op in nieuwe glans. De redactie woonde een kerkdienst bij.
Lees verder>>

Hypermodern zonder Robots
Die Gläserne Manufaktur. Afbeelding: DIAVolkswagen is een fabrikant voor en door Duitsers, dus ook voor en door Dresdenaars. Volkswagen heeft een autofabriek in Dresden. De redactie bezocht dit hypermoderne gebouw met veel glas en staal: de Gläserne Manufaktur.
Lees verder>>

In gesprek met Duitse scholieren
Scholieren op het St. benno Gymnasium. Afbeelding: DIAHoe is de schoolcultuur in Duitsland? Leven de scholieren daar nu werkelijk anders of lijken wij veel meer op onze buren dan wij beseffen? Tijd voor een onderzoekje op het St. Benno Gymnasium in Dresden.
Lees verder >>

Bezoek aan het St. Benno Gymnasium
Het futuristische gebouw van het St. Benno Gymnasium. Afbeelding: DIADichtbij het centrum van Dresden ligt het St. Benno Gymnasium. Ondanks veel tegenspoed in het verleden is deze school één van de besten in Dresden. Ook is het gebouw een zeer opvallende verschijning.
Lees verder>>

Der Kontrabaß
'Der Kontrabaß' met Jürgen Mai. Afbeelding: programmaboekje 'Der Kontrabaß'."Momentje… daar komt het. Nu! Hoort u dat? De bassen bedoel ik. De contrabassen." Dit zijn de eerste zinnen van de monoloog ‘Der Kontrabaß’. De redactie bezocht dit theaterstuk, met Jürgen Mai in de komische rol van de contrabassist.
Lees verder>>

 ‘Ik ben trots op Dresden’
Het Dresdener Elbedal staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Afbeelding: Purple Cloud, www.flickr.comDe stad Dresden straalt als nooit tevoren. Het historische centrum is herbouwd en de economie trekt op. Kai Schulz, de persvoorlichter van de burgemeester, laat de redactie kennismaken met de belangrijke thema's in zijn stad.
Lees verder >> 

 Op bezoek bij Erich Kästner
Erich Kästner. Afbeelding: wikipedia.orgErich Kästner is één van de bekendste Duitse kinderboekenauteurs. Dresden was zijn geboortestad. De redactie bezocht het huis van zijn oom Franz, waar een bijzonder micromuseum aan hem gewijd is.
Lees verder >>

 Werkloze Oost-Duitse laptops
Manfred Breschke und Silke Krause met ‘Statistisch lügen wir über dem Durschnitt’. Afbeelding: DIADuitse humor. Hatelijke clichés beweren dat die eigenlijk niet bestaat. In Dresden had de redactie de kans om dat eindelijk een keer zelf te beoordelen. Ze bezochten het Cabarettheater Breschke & Schuch in het centrum van Dresden.
Lees verder >>

 Vliegen naar de Hollander?
Vandaag op het menu: lekkerbekje. Afbeelding: DIADresden is in het bezit van een wel erg Nederlands klinkend restaurant: Der Fliegende Holländer, dat beweert “echte Hollandse kost” te serveren. Dat moest de redactie natuurlijk eens onder de loep nemen!
Lees verder >>

 Radeberger bier: Dresdens trots
Tonnen met Radeberger bier. Afbeelding: DIADat Duitsland veel biersoorten kent weet iedereen. Dresden heeft ook zijn plaatselijke bierbrouwerij. Op nog geen kwartier met de trein ligt de Radeberger-brouwerij, waar met veel liefde bier wordt gemaakt. En ook gedronken.
Lees verder >>

 Volleybal: dé sport in Dresden
De training van de Dresdner SC I Frauen. Afbeelding: DIAIn bepaalde steden zijn bepaalde sporten populair. Welke sport waar goed aanslaat verschilt echter per stad. Tijdens onze redactiereis naar Dresden werd duidelijk welke sport in Dresden populair is: volleybal!
Lees verder >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger