Een retourtje Dresden
Zes praktische tips & tricks

Achtergrond - 12 juni 2008

De operazaal van de Semperoper. Afbeelding: DIA   

Opera

De zogeheten Semperoper is het meest beroemde operagebouw in Duitsland. Alleen al vanwege het gebouw zou je eigenlijk een voorstelling moeten bezoeken, de Semperoper is één en al pracht en praal van binnen. Van buiten lijkt het gebouw niet zo spectaculair, maar dat is schijn!

Ook de ervaring een keer een opera te zien, is fantastisch. Misschien denk je: “Ach, opera, dat is niets voor mij!” Maar neem van een ervaren Scholierenredactie aan dat het wél iets voor jou is. Opera is iets dat iedereen een keertje meegemaakt moet hebben en als je het al meemaakt, is Dresden wel ‘the place’ daarvoor. Als je een beetje op tijd boekt (via www.semperoper.de) en je zoekt de juiste plaatsen uit, hoeft een kaartje ook niet meer dan vijftien á twintig euro te kosten.

De chique foyer van de Semperoper. Afbeelding: Rol1000, www.flickr.comWaar je wel even om moet denken, is de dresscode. Opera is in Duitsland, veel meer nog dan in Nederland, een showgebeuren. Mensen tutten zich enorm op, het merendeel van de vrouwen komt in gala- of avondjurk en de mannen in pak. Je hoeft zelf niet speciaal een avondjurk mee te nemen, een donkere broek en een bloesje doen het ook prima. Maar als je een avondjurk hebt hangen en je die –na dat ene leuke kerstgala – graag nog een keertje aan wilt doen, is de opera daarvoor een goede gelegenheid!

Uitgaan

Uitgaan in Dresden is een verhaal op zich. Cafeetjes om een biertje of een cocktail te drinken zijn er te over, voornamelijk in de Neustadt. Daar zitten ook hippe discotheken en clubs. Je moet echter wel even letten op de leeftijdsgrens, die daar meestal bij 18+ of zelfs 21+ ligt.

Het straatbeeld op een vrijdagavond of zaterdagavond is heel anders dan wij in Nederland gewend zijn. In Duitsland is het niet verboden om met alcohol op straat te lopen, wij zagen dan ook voornamelijk veel mensen die in grote groepen liepen of stonden te drinken, wijn of bier. Het lijkt op het eerste gezicht heel raar maar het schijnt in Duitsland – dus ook in Dresden – erg gewoon te zijn!

Stadswandeling

Alleen het woord ‘stadswandeling’ al schrikt veel mensen af. Het klinkt saai, ‘leerzaam’ en slaapverwekkend. Wij als scholierenredactie hebben echter gemerkt dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn! Een stadswandeling met Igeltour is bijvoorbeeld een echte aanrader.

De gids van Igeltour. Afbeelding: DIA

We werden door een erg aardige man circa twee uur door de stad geleid, op een leuke en leerzame manier. De mensen van Igeltour proberen ook de dingen te laten zien die wél belangrijk zijn maar niet zo opvallend, waar de meeste toeristen dus straal aan voorbij lopen. En dat is zonde, want Dresden heeft veel van dit soort kleine bijzonderheden. Pas als je een beetje meer van de stad weet, ga je er met andere ogen naar kijken en haar ook op een heel andere manier beleven. Een stadswandeling is dus zeker de moeite waard!

Geschiedenis

de wederopbouw van de Frauenkirche. Afbeelding: quiksilver37, www.flickr.comDresden heeft een heel eigen geschiedenis. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is de stad bijna compleet platgebombardeerd. Na ’45 is Dresden volledig heropgebouwd, maar de wonden zitten nog diep bij de meeste mensen. Dresdenaren zul je niet snel over de geschiedenis van de stad horen vertellen, omdat ze ervan uit gaan dat je die kent.

Om Dresden wat beter te kunnen bekijken en wat meer te kunnen waarderen is het handig om even iets over de geschiedenis te lezen, bijvoorbeeld dit artikel over de beroemde Frauenkirche.

Openbaar vervoer

Dresden is een vrij grote stad en heeft daarom een indrukwekkend scala aan tramverbindingen. De trams rijden over het algemeen prima op tijd, je moet alleen onthouden dat vanaf een uur of tien ‘s avonds je beter kunt lopen of een taxi kunt nemen, vanaf dat tijdstip rijden er nog maar weinig trams.

Dresden heeft vele tramverbindingen. Afbeelding: pabloest, www.flickr.comAls je vijf of meer dagen in Dresden bent, is het zinvol om een weekkaart te kopen. Deze moet je bij je eerste rit met de tram afstempelen, daarna hoef je er niets meer mee te doen – alleen goed bewaren. Het lijkt misschien onwaarschijnlijk maar de trams worden goed gecontroleerd. Als je dan – arme zielige buitenlandse toerist of niet – je kaartje niet bij je hebt, krijg je de conducteur op je dak en een bekeuring aan je broek. Dit laatste werd zelf ervaren door één van onze (niet nader te noemen) redacteuren, jullie zijn dus gewaarschuwd.

Ook het nemen van een taxi (bijvoorbeeld als het regent of als je erg moe bent) is best aan te raden. Taxi’s zijn in Duitsland namelijk een stuk goedkoper dan in Nederland!

Laatste tip

Op het eerste gezicht is Dresden geen mooie stad. Er staan veel oude gebouwen, die grijzig tot zwart uitgeslagen zijn. Het geheel maakt een vieze en verwaarloosde indruk, maar dit is allemaal maar schijn. De meeste gebouwen zijn namelijk van zandsteen gemaakt, dat ijzer en magnesium bevat. Door deze stoffen gaat de steen na ongeveer tien jaar zwart uitslaan en er is nog geen methode gevonden om de gebouwen weer ‘schoon’ te maken. De gebouwen zijn dus bij lange na niet zo verwaarloosd als ze eruit zien!

Dresden is op het tweede gezicht een erg gezellige stad waar een hoop te beleven valt, als je bereid bent iets verder te kijken dan je neus lang is!

Emsi Hansen zit in de redactie van de Scholierenpagina van het Duitslandweb. Ze zit in 5 VWO van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger