Duitslandweb logo Duitslandweb

Kinderen als verspreiders?
Verschillen in aanpak van corona in Duitsland en Nederland

Achtergrond - 24 april 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom

Welke rol spelen jonge kinderen bij de verspreiding van het corona-virus? Nederland en Duitsland nemen bij deze vraag diametraal verschillende posities in. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meent dat het risico dat kinderen corona verspreiden zeer gering is, maar het Duitse Robert Koch Institut (RKI) ziet in kinderen juist een belangrijke ‘vermenigvuldiger’ van het virus.

Kinderen als verspreiders?
© DIA
Een basisschoolklas

Dit verschil in opvatting heeft een direct gevolg voor de aanstaande heropening van scholen in beide landen. In Nederland openen vanaf 11 mei alle basisscholen, maar in Duitsland geldt de versoepeling vanaf 4 mei vooralsnog alleen voor de examenklassen en het laatste jaar van de basisschool. Daarna zullen stapsgewijs - en nauwlettend gemonitord - de andere klassen weer openen. (Dit artikel is aangepast op 25/3 om toe te voegen dat ook het afsluitjaar van de basisschool (Grundschule) op 4 mei weer naar school gaat in de meeste deelstaten)

Het verschil in opvatting over de rol van kinderen bij de virusverspreiding werd afgelopen week bij persconferenties in beide landen over de komende versoepelingen duidelijk. Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel spelen ‘kinderen onderling mogelijk niet zo’n grote rol bij de verspreiding van Covid’, zei hij op 21 april bij zijn persconferentie met Mark Rutte. En volgens Rutte blijkt ‘uit alle gegevens die inmiddels zijn verzameld in Nederland en daarbuiten dat jonge kinderen minder snel besmet raken en dat het ziekterisico voor deze groep gering is.’ De basisscholen kunnen daarom open: ‘We menen dat dit besluit verantwoord is.’

Het RIVM baseert zich op de uitkomsten van internationaal en eigen onderzoek. Allereerst zou daaruit volgens het RIVM blijken dat het aantal kinderen tot tien jaar dat ziek wordt door het corona-virus wereldwijd relatief gering is, en dat de ziekte meestal niet ernstig verloopt. Ten tweede zijn deze kinderen in gezinnen waarin corona voorkomt nooit de zogeheten ‘bronpatiënt’, dat wil zeggen: degenen die als eerste ziek worden en daarna de rest van de familie aansteken. ‘In de gevallen dat kinderen in een familie besmet zijn geraakt, zijn het steeds de ouders geweest die de kinderen hebben aangestoken en niet andersom’, zegt Van Dissel.

Ze hebben nauwelijks symptomen als hoesten of koorts, maar ze dragen het virus wel met zich mee.

In Duitsland, dat tot nu toe internationaal opvalt door een succesvolle crisisaanpak, ziet men dit anders. Lars Schaade, adjunct-directeur van het Duitse Robert Koch Institut, het adviesorgaan van de bondsregering, ging bij zijn persconferentie op vrijdag 24 april zelfs expliciet op de Nederlandse positie in. Recent onderzoek in Nederland had laten zien dat aan kinderen als verspreiders ‘geen grote rol’ worden toegekend, zei Schaade, maar het RKI staat daar sceptisch tegenover: ‘Er zijn ook andere onderzoeken die een andere richting op wijzen’.

Hoewel jonge kinderen inderdaad weinig met corona-klachten bij een dokter komen, blijkt volgens Schaade uit een analyse van de contactonderzoeken die worden uitgevoerd als in Duitsland iemand besmet is, dat zeven procent van de kinderen in deze contactonderzoeken besmet is (geweest) met het virus - ongeveer net zoveel als volwassenen. Ze hebben nauwelijks symptomen als hoesten of koorts, maar ze dragen het virus wel met zich mee. Schaade vergelijkt het corona-virus wat dat betreft met de griep, die ook vaak door kinderen wordt overgedragen.

Het RKI adviseert daarom dat juist de jongere jaargangen van de basisschool thuis moeten blijven. Ook blijven de meeste Kindergärten - waar kinderen tot en met zes jaar heen gaan - tot 1 augustus dicht, behalve voor alleenstaande ouders en ouders uit ‘systeemrelevante beroepen’. Deze jonge kinderen kunnen zich niet aan de hygiëne-maatregelen houden, zoals afstand houden en handen wassen. In Duitsland mogen de deelstaten zelf beslissen hoe ze hun onderwijs geven, maar tot nu toe zijn deze aanbevelingen overal overgenomen.

Baseren beide landen zich op verschillende onderzoeken?

De vraag is natuurlijk hoe twee buurlanden een diametraal andere positie bij een dergelijk cruciaal thema in kunnen nemen. Baseren beide landen zich op verschillende onderzoeken?

Volgens RIVM-woordvoerder Loes Hartman is dat niet het geval. Volgens haar heeft het verschil ermee te maken dat er eigenlijk nog maar beperkt informatie over het virus bestaat, en dat verschillende landen die verschillend interpreteren. Nederland en Duitsland maken met dezelfde gegevens een ‘andere maatschappelijke afweging’, zegt ze. Je zou het een cultuurverschil kunnen noemen: het Duitse RKI gaat met dezelfde hoeveelheid informatie ervan uit dat het ‘glas half leeg is, en het RIVM halfvol’.

Lars Schaade van het RKI bevestigt dat er geen ‘eenduidige gegevens’ zijn, en volgens de Duitse onderzoeker is het daarom veiliger ervan uit te gaan dat kinderen wel voor overdracht kunnen zorgen. De Nederlandse onderzoekers zien ‘op dit moment geen reden’ om daarvan uit te gaan, zegt Hartman. Sterker: volgens de Nederlandse onderzoekers is de schade voor de kinderen groter als ze thuisblijven dan als ze naar school gaan. Als blijkt dat het allemaal toch anders verloopt, worden de maatregelen weer teruggedraaid, zegt ze.

Alleen; dat betekent niet dat Nederland nu per se minder voorzichtig zou zijn dan Duitsland, zegt Hartman. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen bijvoorbeeld, zitten nu al de laatste jaargangen van de middelbare school weer in de klas - omdat de centrum-rechtse regering daar snel terug naar de normaliteit wil. In Nederland zijn de middelbare scholen nog niet open. Daar geldt de grootste voorzichtigheid juist de tieners, zegt Hartman.

Dat gaat er niet om dat ze hun handen niet zouden wassen, maar dat ze vaker reizen om naar hun school te komen. Hun scholen liggen vaak verder weg van hun ouderlijk huis, en ze nemen vaker de bus of de trein. Mochten deze leeftijdsgroepen toch verspreiders blijken te zijn, dan verspreiden ze het virus over een geografisch veel grotere schaal. Maar hoe het de komende weken allemaal zal verlopen, weet niemand nog precies, zegt ze: ‘We varen op zicht’.

Reacties

Peter - 26 april 2020 18:13

Schandalig dat het RIVM en de overheid geheimhouding hebben.
De werkelijke overwegingen zoals een keuze voor groepsimmuniteit en economische prioriteit wordt zo geheim gehouden.
Het argument dat het OMT dan niet meer vrij kan praten als de notulen met bijbehorende overwegingen niet geheim wordt gehouden is natuurlijk onzin. Ze kunnen prima notulen publiceren zonder dat er personen in genoemd worden. Ze kunnen ook alle overwegingen in het advies opnemen.

Reageer
Huub Peter - 27 april 2020 15:41

Het gevaar van openbare notulen is dat mensen gaan 'meepraten' ovee zaken die ze eigenlijk maar half begrijpen, naar daar vervolgens wel, potentieel gevaarlijke, conclusies aan verbinden.

Peter - 26 april 2020 17:37

Leuk, 2 oudere ouders..... Kind brengt corona naar huis en ouders naar de IC en kind alleen thuis?
De overheid eist dat mijn kind naar school gaat. Hoezo bepaald de overheid dat mijn leven ingezet gaat worden om bij te dragen aan de theoretische groepsimmuniteit? Wat als ik dood ga? Kind zonder ouder....
Kinderen verspreiden het virus wel. Een aantal kinderen gaat ook dood aan aan corona.
Rutte heeft zelf geen kinderen..... Onbegrijpelijk besluit.....

Reageer
Mevr. Tes Peter - 1 mei 2020 14:23

Het kabinet heeft aangegeven dat als ouders het risico te groot vinden en ongerust zijn en hun kinderen nog niet naar school durven laten gaan, dat de politiek er begrip voor heeft in deze Corona tijd en daar soepel mee om gegaan word. Wij blijven ook in overleg met school na de Meivakantie vanuit huis door gaan met thuis onderwijs.

Wiebke Pittlik Peter - 28 april 2020 13:14

Rutte heeft wel aangekondigd dat de leerplichtwet niet zo streng zal worden gehandhaafd. Citaat uit artikel in NRC: Met ouders die hun kind na 11 mei toch liever thuis houden uit angst voor besmetting moeten scholen in gesprek, zei Rutte tijdens de persconferentie. De doorgaans strenge leerplicht geldt voorlopig niet. „Ik geloof niet dat het behulpzaam is in deze fase om een leerplichtambtenaar op mensen af te sturen.”
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-04-28 13:15:36

Pjotr - 26 april 2020 11:10

We nemen voor het gemak even aan dat kinderen covid-19 net zo snel overdragen als volwassenen. Kinderen hebben de gewone griep vijf keer zoveel onder de leden als volwassenen en geven die makkelijk door. Het lijkt mij daarom een goed plan kinderen voortaan ook altijd te verbieden in de griepmaanden kwetsbaren te bezoeken als ze 'verkouden' zijn.

Reageer
AX0 Think Tank - 26 april 2020 07:25

In januari hebben wij rivm en minVWS telefonisch maar ook middels twitter op de hoogte gesteld dat hurd immunity ondenkbaar en dodelijk was vanwege herbesmettingen en kinderen die wel degelijk besmet konden worden.

De realiteit kennen we. Dodelijke impotentie, arrogantie, zelfverheerlijking, rigiditeit, valse en foute adviezen naar burgers, op kosten van inmiddels > 16000 te voorkomen coronadoden.
https://youtu.be/8ONubQ0SI4k

Reageer
Mevrouw Kiki - 26 april 2020 03:36

Stad Groningen

De deskundigen van het RIVM (OMT) zijn niet benaderbaar.
De Overheid legt ons allemaal thuis-quarantaine op: ZONDER daarbij te zorgen voor een gezonde leefomgeving!
Ik heb kwetsbare longen sinds een heftige huisbrand.
Ik - en velen met mij - wil dat de houtrook in mijn leefomgeving stopt.
Door de opgelegde thuis-quarantaine heb ik meer gezondheidsschade.
Daarom heb ik - als belanghebbende burger - gister bij de Rechtbank Noord Nederland een voorlopige voorziening aangevraagd.

Reageer
Mevrouw Kiki - 26 april 2020 03:28

Stad Groningen

Premier Marc Rutte beweert dat bij andere griepjes de (kleine) kinderen wel een rol spelen, maar bij deze griep niet.
Als iets mij vreemd overkomt is, dan is dat deze mededeling/melding.
Covid 19 legt op indrukwekkende wijze de hele wereld plat, maar volgens Rutte zijn (kleine) kinderen geen belangrijke medespelers...
Uit welk wetenschappelijk onderzoek deze conclusie blijkt wordt niet door De Overheid en het RIVM (OMT) gemeld.

Mevrouw Kiki

Reageer
V Mevrouw Kiki - 26 april 2020 03:40

Beste Kiii,
Van Dissel is er uitgebreid op ingegaan in zijn laatste technische briefing. Hier meer info https://www.rivm.nl/en/novel-coronavirus-covid-19/children-and-covid-19.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger