Stoelendans regering en Bondsdag van start

Achtergrond - 14 september 2006

(24 september 2002) Een dag na de krappe verkiezingsoverwinning zijn de partijbesturen van de SPD en Bündnis 90/Die Grünen bijeengekomen om de coalitiebesprekingen voor te bereiden. Ondertussen vinden binnen alle partijen in de Bondsdag wisselingen van de wacht plaats.

De Groenen hebben bij monde van voorzitter Fritz Kuhn laten weten dat zij ernaar streven de onderhandelingen met de SPD te hebben afgerond voor het weekend van 18 en 19 oktober, wanneer de partijdagen van de Groenen plaatsvinden. Het is nog niet duidelijk of de partij op basis van haar verkiezingswinst een vierde ministerspost krijgt toebedeeld in de nieuwe regering. Het onverwachte succes van de Groenen heeft de SPD in staat gesteld om, ondanks zetelverlies, verder te regeren.

SPD-voorzitter Gerhard Schröder blijft bondskanselier en Groenen-lijsttrekker Joschka Fischer blijft vice-kanselier en minister van Buitenlandse Zaken. Hem wacht de zware taak de betrekkingen tussen Duitsland en de Verenigde Staten te herstellen. Deze hebben te lijden gehad onder Schröder's weigerachtige houding inzake een eventuele Amerikaanse aanval op Irak en onder het optreden van de Duitse minister van Justitie, Däubler-Gmelin (SPD), die kort voor de verkiezingen president Bush heeft vergeleken met Adolf Hitler.

Däubler-Gmelin heeft Schröder maandag per brief laten weten niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe regering. Algemeen wordt aangenomen dat zij tot dit besluit is gekomen onder druk van de ophef die is ontstaan na haar vergelijking van Bush met Hitler. Tot haar mogelijke opvolgers behoort Kerstin Müller, de fractievoorzitter van de Groenen in de Bondsdag. Of zij daadwerkelijk de opvolgster van Däubler-Gmelin wordt, zal mede afhangen van de vraag of de Groenen inderdaad een vierde ministerspost krijgen. Behalve Fischer blijven namelijk ook de Groenen-politici Jürgen Trittin (Milieu) en Renate Künast (Consumentenzorg) op hun post.

Wat de SPD betreft blijven haar ministers Otto Schilly (Binnenlandse Zaken), Hans Eichel (Financiën) en Edelgard Bulmahn (Onderwijs) aan, evenals Heidemarie Wieczorek-Zeul (Ontwikkelingssamenwerking) en Peter Struck, die kort voor de verkiezingen Rudolf Scharping opvolgde op Defensie. Peter Hartz, het brein achter de geplande hervorming van de arbeidsmarkt door de regering en nu nog manager van Volkswagen, heeft laten weten geen ministerpost te ambiëren.

Zowel de SPD als de CDU kiezen vandaag een nieuwe fractievoorzitter in de Bondsdag. Franz Müntefering, nu nog secretaris-generaal van de sociaal-democraten, volgt Ludwig Stiegler op. Bij de christen-democraten volgt Angela Merkel Friedrich Merz op als fractievoorzitter. Daarnaast blijft zij partijvoorzitter van de CDU. Merkel geniet de steun van lijsttrekker Stoiber. Merz trad maandag af nadat duidelijk was geworden dat de CDU/CSU niet zou gaan regeren. Lothar Späth, de populaire politicus die in Stoiber's Kompetenzteam verantwoordelijk was voor Economie, heeft laten weten geen gebruik te zullen maken van het mandaat dat hij zondag heeft gekregen. Hij had gehoopt minister van Economische Zaken te worden in een regering met de CDU/CSU.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Grüne wollen mehr Einfluss / Stühlerücken bei der SPD

Der Spiegel
Von Absteigern, Umsteigern und Aufsteigern

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger