CDU/CSU

Achtergrond - 14 september 2006

Inmiddels zijn de vooruitzichten voor de CDU/CSU, om na vier jaar oppositie direct weer terug te keren in de regering, vrij gunstig. Hoewel recente peilingen laten zien dat de voorsprong van de CDU/CSU op de SPD de laatste weken kleiner is geworden dan een half jaar geleden, lijkt de CDU/CSU de grootste partij te gaan worden. De partij concentreert zich in haar verkiezingscampagne op de thema's die door de regering, en met name door de SPD, zouden zijn verwaarloosd. De CDU/CSU bekritiseert de SPD vooral vanwege de enorme werkloosheid in Duitsland. Ook op onderwijs en familiepolitiek legt de CDU/CSU traditiegetrouw veel nadruk.

De partij loopt vooruit op de eventuele overwinning door te verkondigen de recente immigratiewetgeving van de regering af te schaffen wanneer zij de verkiezingen wint. De partij is bang dat de wet een te grote toestroom van immigranten teweeg zal brengen. Daarnaast profileert de CDU/CSU zich op het terrein van de belastingwetgeving met het zogeheten '3 x 40'-plan. Dat beoogt het aandeel van de overheidsuitgaven aan de sociale zekerheid en het staatsquotum onder veertig procent te brengen, alsmede het hoogste tarief van de inkomensbelasting te reduceren tot minder dan veertig procent.

Kanselierskandidaat Stoiber wordt tijdens de campagne bijgestaan door een Kompetenzteam, bestaande uit een aantal CDU/CSU-politici dat is gespecialiseerd in uiteenlopende beleidsthema's. De CDU-specialist op het terrein van de arbeidsmarktpolitiek, Lothar Späth, is erg populair onder de kiezers in Duitsland. Door de vorming van dit Kompetenzteam wekt de CDU/CSU de indruk reeds voor de verkiezingen ministerskandidaten naar voren te schuiven en wordt de competentie van de huidige ministers indirect in twijfel getrokken.

Mocht de CDU/CSU inderdaad de verkiezingen winnen, dan ligt een coalitie met de FDP het meest voor de hand. Een voorwaarde daarvoor is natuurlijk dat een dergelijk verbond een meerderheid van de stemmen behaalt. Het enige alternatief voor de CDU/CSU, de vorming van een Große Koalition (een coalitie met de SPD) zoals die tussen 1966 en 1969 eenmaal heeft bestaan, is door Stoiber bij voorbaat uitgesloten.

Klik hier voor een korte historische achtergrond van de CDU/CSU.
Klik hier voor het regeringsprogramma van de CDU/CSU

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger