Proces tegen extreemrechtse Gruppe S. van start
Kort nieuws - 13 april 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebZe planden aanslagen op moskeeën en politici en wilden een burgeroorlog uitlokken om op de zogenoemde 'Tag X' het Duitse politieke systeem omver te werpen: vandaag begint het proces tegen 12 leden van de extreemrechtse terreurgroep Gruppe S.
Het proces vindt met zeer strenge veiligheidsmaatregelen plaats in de Stammheim-gevangenis in Stuttgart. De 12 leden van Gruppe S. worden verdacht van de vorming en ondersteuning van een terroristische vereniging. Ze werden in februari vorig jaar gearresteerd, nadat een van de leden de politie over de plannen van de terreurgroep had ingelicht. Leider zou Werner S. zijn, een veroordeelde rechtextremist die de afgelopen jaren een tiental mensen uit heel Duitsland om zich heen heeft verzameld die bereid waren geweld te gebruiken.
Volgens de aanklagers was de Gruppe S. van plan de "staats- en maatschappelijke orde van de bondsrepubliek Duitsland te ondermijnen en uiteindelijk omver te werpen". De leden beraamden aanslagen op moskeeën, politici en op het Rijksdaggebouw, waar het Duitse parlement zetelt. Ze beschikten over meerdere wapens en Werner S. had volgens Duitse media vlak voor zijn arrestatie vorig jaar geprobeerd aan een kalasjnikov met 2000 kogels, een machinepistool en handgranaten te komen. Lees meer bij Deutsche Welle en SWR.de
Extreemrechts geweld
Gruppe S. is niet de enige extreemrechtse terreurgroep met gewelddadige plannen die Duitsland in chaos wilde storten. De afgelopen jaren hebben politie en justitie verschillende van zulke terreurgroepen opgerold, zoals Gruppe Freital en Nordkreuz. Deze groepen ontstonden in een golf van extreemrechts geweld in de jaren na 2015. De vluchtelingencrisis werkte daarbij als een katalysator. Het aantal aanslagen op asielzoekerscentra steeg in 2015 en 2016 explosief. Ook mensen die vluchtelingen hielpen en politici die zich voor vluchtelingen uitspraken, werden bedreigd en aangevallen. Het aantal aanslagen op asielzoekerscentra nam na 2016 af, maar het extreem-rechtse geweld bleef.
Eerder al, in 2011, schokte de ontdekking van de neonaziterreurgroep NSU Duitsland. Deze groep had tien jaar lang onopgemerkt moorden in heel Duitsland gepleegd. Ze vermoordde acht mensen met een Turkse achtergrond, een Griek en een politieagente.
Zo’n 13.000 rechtsextremisten in Duitsland zijn bereid geweld te gebruiken, meldden de veiligheidsdiensten vorig jaar. In totaal gaan ze uit van 24.000 rechtsextremisten in Duitsland. Sinds 1990 zijn in Duitsland 170 mensen door extreemrechts geweld omgekomen, blijkt uit onderzoek van Duitse media. De overheid gaat uit van 100 doden. Lees meer op Duitslandweb
Lees meer over 'Rechts-extremisme':
Debat: Hoe om te gaan met radicaal-rechts?
Activist Thomas Laschyk en politicoloog Léonie de Jonge over de bescherming van de democratie.
Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland
Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.
Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts
Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.
'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid
Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.
Reacties
Geen reacties aanwezig