'Nederland kan meer aardgas leveren aan Duitsland'
Kort nieuws - 14 juli 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebNederland kan komende winter meer aardgas naar Duitsland exporteren dan vorig jaar, mits de Nederlandse gasvoorraden op peil zijn. Dat zei Bart Jan Hoevers, directeur van gasnetbeheerder Gasunie Transport Services (GTS) donderdagochtend in het NOS Radio1 Journaal.
GTS meldt dat Nederland aankomende winter geen gastekort zal hebben, ook als er geen gas meer uit Rusland vloeit. Daarvoor moet wel aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan, zoals: de kolencentrales blijven op volle kracht draaien, de capaciteit voor LNG (vloeibaar gas) verdubbelt, de 20 procent lagere vraag naar gas blijft en de Nederlandse gasopslagen zijn tenminste voor 80 procent gevuld. Op dit moment zijn de gasopslagen al voor 60 procent gevuld, aldus Hoevers.
Als het Nederland lukt om aan alle randvoorwaarden te voldoen, -en dat is de verwachting- heeft het een belangrijke rol te vervullen ten opzichte van de buurlanden, vertelt Hoevers. Er is volgens hem uitgebreid overleg geweest met onder meer de energienetwerken in Duitsland en "gekeken naar wat er maximaal in het Duitse systeem kan worden ingevoerd". Dat gaat over ongeveer evenveel aardgas als dat Nederland zelf gebruikt. Dat is drie keer zoveel als Nederland vorig jaar aan Duitsland exporteerde. Het gaat om 'maximaal 35 miljard kubieke meter; het maximale wat er fysiek van west naar oost kan stromen door het Duitse transportnet', schrijft de NOS. Het is vooralsnog niet nodig daarvoor extra gas uit de Groningse bodem te pompen, zegt Hoevers.
In Duitsland is het dreigende gastekort aankomende winter momenteel een veelbesproken thema. Er vloeide de afgelopen tijd al fors minder aardgas uit Rusland naar Europa, en sinds afgelopen maandag is de gaspijpleiding Nord Stream 1 helemaal dicht voor onderhoud. De Duitse regering houdt er rekening mee dat de kraan niet meer opengaat. Lees meer bij Tagesschau
Luister het Radio1-gesprek met directeur Bart Jan Hoevers van gasnetbeheerder Gasunie Transport Services hier terug.
Lees meer over 'Maatschappij':
Aanslag Maagdenburg overschaduwt Duits kerstfeest
Na de aanslag op de kerstmarkt in Maagdenburg wordt gezocht naar fouten in het systeem.
Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten
Fabian werkt bij EXIT en helpt neonazi's die dat milieu willen verlaten. Hij treedt naar buiten ondanks bedreigingen. Serie Burgermoed #2.
Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag
Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.
Veilige haven voor migranten in neonazi-bolwerk
Chemnitz heeft een grote neonazi-scene. Alina zette er - samen met anderen - een buurthuis op voor inwoners met migratie-achtergrond.
Reacties
En wij importeren het weer uit Rusland en betalen beduidend meer dan de Duitsers. Lang leve Europa!
Bizar dat we dit doen op die schaal
Blijkt dat heel de energie markt verrot is en geld en niet mensen belangrijk is .
Er zullen wel weer smoezen komen waarom we dit doen maar dat is geen excuus voor deze graaicultuur