Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsconferentie: meer wapens naar Oekraïne

Kort nieuws - 20 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Westerse landen moeten meer wapens aan Oekraïne leveren: dat was een van de belangrijkste conclusies van de Münchner Sicherheitskonferenz, de jaarlijkse internationale veiligheidsconferentie die afgelopen weekeinde in de Beierse hoofdstad plaatsvond. De conferentie wordt wereldwijd als de belangrijkste bijeenkomst op het gebied van veiligheid en defensie beschouwd.

"Wij hebben meer uithoudingsvermogen dan Vladimir Poetin", concludeerde conferentieleider Christoph Heusgen aan het eind van de bijeenkomst. Heusgen is voormalig politiek adviseur van oud-bondskanselier Angela Merkel (CDU) en staat dit jaar voor het eerst aan het hoofd van de internationale veiligheidsbijeenkomst. Er zijn geen concrete afspraken gemaakt - dat is ook niet de opzet van de conferentie - maar de Westerse landen benadrukten wel dat ze Oekraïne blijven steunen en dat ze veel meer wapens aan het land moeten leveren - vooral munitie is nodig. EU-buitenlandchef Josep Borrell liet weten dat de Europese Unie aan een plan werkt om gemeenschappelijk munitie aan te kopen. De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) zei daarvoor open te staan.

Een groot deel van de Westerse vertegenwoordigers wil bovendien dat het Westen zich veel sterker bewapent. In de wandelgangen in München vond veel overleg plaats met wapenproducenten, melden Duitse media.

Kanselier Olaf Scholz (SPD) had aan het begin van de conferentie de leveranties van tanks aan Oekraïne verdedigd tegenover critici. De tanks zijn nodig om Poetin te laten inzien dat hij de oorlog niet kan winnen, vindt de kanselier. Scholz riep andere landen op toegezegde tanks snel te leveren. Duitsland heeft zelf lang getwijfeld over tankleveranties, maar is nu over de brug. Duitsland levert van alle landen op het Europese continent de meeste wapens aan Oekraïne, meldt de FAZ.

Op de veiligheidsconferentie in München komen talrijke wereldleiders en defensie-experts samen om elkaar te kunnen spreken, zonder dat er een direct resultaat moet worden geboekt of slotverklaring moet worden opgesteld. De Oekraïense president Zelensky was via een videoverbinding bij de conferentie aanwezig. Rusland en Iran waren dit jaar niet welkom, China wel, ondanks de kritiek op de mensenrechtensituatie in het land.

De hoop was dat de Westerse landen en China in Beieren nader tot elkaar zouden komen en dat ze China konden bewegen meer afstand van Rusland te nemen. Dat de Chinese topdiplomaat Wang Yi speciaal voor de conferentie naar München was gereisd, werd als een goed teken gezien, maar het bleek ijdele hoop. Wang Yi liet zich tijdens de conferentie op geen enkel moment kritisch uit over Rusland. Ook wisten Wang Yi en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken de spanningen tussen beide landen over het uit de lucht halen van een Chinese spionageballon in de VS niet te verminderen. Lees meer bij DeutschlandfunkTagesschau en Tagesspiegel

Reacties

Astrid Brongers - 21 februari 2023 17:19

Dacht ik het niet, dat er op de conferentie over ballonvaart zou worden gesproken. Amerika en China kunnen de ballon duidelijk niet laten varen. Gesprekken over ballonvaart kunnen ook elders gevoerd worden, en op een ander tijdstip. Wapenleveranties aan Oekraïne hebben nu meer prioriteit. Vliegende voorwerpen hebben geen vliegende haast !

Reageer
Peter Kerkhoven - 21 februari 2023 12:26

Direct uitvloeisel van de Oekraïne-oorlog: in het Duitse grensplaatsje Lörrach (Baden-Württemberg) worden momenteel ca. 40 Duitse huurders uit hun appartement gezet. De huur van de 30 flatjes is opgezegd om plaats te maken voor vluchtelingen uit Oekraïne. De Duitsers die uit hun huis moeten, krijgen vervangende woonruimte aangeboden door de woningbouwvereniging.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger