Chinese premier Wen bezoekt Duitsland
Nieuws
Achtergrond - 29 januari 2009
(29 januari 2009) De Chinese premier Wen Jibao is op staatsbezoek in Duitsland. Vanochtend stond een ontbijt bij bondskanselier Merkel op het programma. Beide regeringsleiders spreken vooral over de aanpak van de economische crisis, nu de relatie tussen beide landen enigszins is verbeterd.
Wen en Merkel hopen aan het eind van de middag hierover tot een gezamenlijke verklaring te komen. Beide landen zijn als exportgrootmachten hard getroffen door het slechte economische klimaat. In de gesprekken zal Merkel worden bijgestaan door de minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier SPD), minister van Economische Zaken Michael Glos (CDU) en minister van Milieu Sigmar Gabiel (SPD).
Duitsland hoopt munt te slaan uit het bezoek van Wen. Duitse bedrijven verwachten meerdere orders in de wacht te slepen bij de 130 Chinese managers die in het kielzog van Wen meereizen. Daarnaast wil Merkel dat het land meer doet aan de bescherming van Westerse patenten.
Zo wil het industriële concern ThyssenKrupp technologie voor een monorailsysteem verkopen aan de Chinezen. De Chinese firma Sany wil op zijn beurt een grote machinefabriek bouwen in de buurt van Keulen. Dit zou de grootste economische investering van het Aziatische land in Europa zijn.
Ook het milieu is een agendapunt voor Wen en Merkel. De bondskanselier gaf gisteren aan met haar Chinese ambtgenoot te willen spreken over efficiënter energiegebruik. Vooral bij de opkomende economieën is hier veel te winnen, aldus Merkel.
Gevoelige punten
Ook wil Merkel een paar gevoelige punten voor haar Chinese gast aansnijden. Zo wil zij met haar ambtgenoot over de mensenrechten in China spreken en de status van Tibet.
De kwestie Tibet heeft de Duits-Chinese relatie al eerder parten gespeeld. Deze was aanzienlijk bekoeld na het veelbesproken bezoek van de Dalai Lama in september 2007 aan Merkel.
De hartelijke ontvangst van de Tibetaanse leider op het Kanzleramt zette kwaad bloed bij de Chinezen, die hem als een seperatist beschouwen. In mei vorig jaar reisde de Dalai Lama weer naar Duitsland. Toen wilde minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) hem niet ontvangen om Peking niet voor het hoofd te stoten.
Door de bezoeken van de Dalai Lama werden verschillende diplomatieke ontmoetingen eenzijdig door de Chinese regering afgeblazen. Vooral het Duitse bedrijfsleven vreesde voor negatieve consequenties voor haar belangen in China.
Duitsland stuurde ook geen officiële afvaardiging naar de opening van de Olympische Spelen, afgelopen zomer in Peking. Meerdere landen hebben de openingsceremonie geboycot uit protest tegen de bloedige onderdrukking van de Tibetaanse opstand door de Chinezen in het voorjaar van 2008.
Chinese Guantánamo-gevangenen
Daarnaast weigerde Duitsland op verzoek van de Amerikaanse regering enkele Chinezen op te nemen. Deze zaten gevangen in Guantánamo Bay, de Amerikaanse gevangenis op Cuba waar verdachten van terrorisme gevangen zitten. Het zou gaan om islamitische Chinezen die in eigen land gefolterd zouden worden. Berlijn wilde hen niet opnemen uit angst China te provoceren.
Heute.de / Tagesschau.de
Afbeelding:
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig