Artikelen

Terug van weggeweest

Achtergrond - 20 december 2004
(20 december 2004) Na de moord op Theo van Gogh is ook in Duitsland een stevig debat over integratie van minderheden losgebarsten. De Duitse aandacht richt zich met name op de grote groep Turken en Duitsers van Turkse afkomst, die volgens velen slechts gebrekkig zijn geïntegreerd. Vaak wordt deze discussie verbonden aan een andere grote kwestie, namelijk de vraag of Turkije als lidstaat succesvol zou kunnen integreren binnen de Europese Unie. Eén van de stemmen die in beide debatten veelvuldig is te horen, is die van de Duitse Europarlementariër Cem Özdemir. Hij geldt zelf als levend voorbeeld van geslaagde integratie. Sinds de Europese Verkiezingen van juni 2004, timmert het voormalige Bondsdaglid in Brussel aan de weg.

Lees meer

Boete voor politieman die dreigde met folter

Achtergrond - 20 december 2004
(20 december 2004) De voormalige vice-korpschef van de politie in Frankfurt Wolfgang Daschner is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete. Draschner dreigde tijdens het verhoor de verdachte Magnus Gäfgen, die de elfjarige bankierszoon Jacob von Metzler had ontvoerd, te folteren. Dit leidde tot een storm van protest in Duitsland. De straf voor de politieman is dan ook verrassend mild.

Lees meer

Zelfhaat van een kind van de DDR

Boeken - 17 december 2004
(17 december 2004) In het autobiografische boek 'Geboren am 13. August. Der Sozialismus und ich' beschrijft Jens Bisky, zoon van een bekende Duitse politicus, hoe hij de DDR vaarwel zegde. Dat doet hij vanuit verrassend perspectief.

Lees meer

Turkse premier stuurt Duitsers open brief

Achtergrond - 16 december 2004
(16 december 2004) Premier Erdogan van Turkije heeft in een open brief aan de Duitse bevolking een laatste pleidooi gehouden voor de Turkse toetreding tot de Europese Unie. Vanavond komen de regeringsleiders van de EU in Brussel bijeen, waar ze morgen zullen beslissen of de toetredingsonderhandelingen met Turkije kunnen beginnen.

Lees meer

Geen Europese maatregelen tegen Duitsland

Achtergrond - 15 december 2004
(15 december 2004) De Europese Commissie zal geen maatregelen nemen tegen Frankrijk en Duitsland voor overschrijding van het Europese Stabiliteitspact. Dat betekent dat beide landen, die in 2004 weer niet aan de regels voor het begrotingstekort hebben voldaan, gevrijwaard blijven van miljardenhoge boetes.

Lees meer

De Muur blijft verdelen

Achtergrond - 15 december 2004
(15 december 2004) Sinds 31 oktober staat de Berlijnse Muur weer.  In de Zimmerstraβe bij de beroemde grensovergang Checkpoint Charlie is ten minste een stuk van 120 meter neergezet. Op de plek waar dagelijks zovele toeristen proberen zich een beeld te vormen van de tweedeling van Berlijn, zichzelf laten fotograferen met een zogenaamde Russische soldaat en vervolgens weer verder dolen, zijn ook 1067 houten kruizen opgericht om de doden te herdenken die in Duitsland ten tijde van het DDR-regime gevallen zijn. 

Lees meer

Discussie over Duits leger

Achtergrond - 14 december 2004
(14 december 2004) Nadat in november berichten naar buiten kwamen over mishandelingen van rekruten in een kazerne in het Noordrijn-Westfaalse Coesfeld, duiken steeds meer soortgelijke gevallen op. Verschillende politici gebruiken de affaires als argument voor de afschaffing van de dienstplicht. Minister van Defensie Peter Struck (SPD) grijpt de ontstane discussie intussen aan om meer gerucht te geven aan zijn grote hervormingsplannen voor het Duitse leger, met of zonder dienstplicht.

Lees meer

Hervorming federale stelsel mislukt

Achtergrond - 14 december 2004
(17 december 2004) De hervorming van het Duitse federale stelsel is mislukt. Ondanks maandenlange onderhandelingen is het de zogenoemde federalismecommissie niet gelukt een concept op tafel te leggen waarin iedereen zich kon vinden. Het grootste struikelblok vormde het onderwijsbeleid: de deelstaten gunden de centrale overheid niet de competenties die zij wilde hebben.

Lees meer

Iedere dag een deurtje verder

Columns - 13 december 2004
(13 december 2004) “Winter in Hamburg” zong Frank Boeijen in 1987. Destijds had ik nooit kunnen vermoeden, dat ik ooit zelf naar “deze koude stad, waar liefde was” zou verhuizen.

Lees meer

'Hartz IV' is woord van het jaar 2004

Achtergrond - 10 december 2004
(10 december 2004) 'Hartz IV' is in Duitsland tot woord van het jaar gekozen. Dat maakte de Gesellschaft für deutsche Sprache (GfS) vandaag in Wiesbaden bekend. De GfS kiest elk jaar een nieuw woord dat de maatschappelijke discussie gedomineerd heeft. 'Hartz IV' is de naam van de wet ter hervorming van de arbeidsmarkt.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger