Artikelen

Compromis over Duitse elite-universiteiten bereikt

Achtergrond - 8 juni 2004
(8 juni 2004) Duitsland wil tot 2010 bijna twee miljard euro investeren in de opbouw van elite-universiteiten. Dat maakte de Duitse minister van Onderwijs Edelgard Bulmahn (SPD) gisteren bekend. De regering betaalt daarvan 75 procent, de deelstaten 25 procent. Een 'pact voor onderzoek en innovatie' moet onderzoeksorganisaties steunen, die jaarlijks 3 procent van hun begroting extra uitbetaald krijgen. Dit leidt alleen volgend jaar al tot extra regeringsuitgaven van meer dan 100 miljoen euro.

Lees meer

"Ik ben er trots op een Ossi te zijn"

Boeken - 7 juni 2004
De veel besproken Ostalgie, dat onbegrijpelijke verlangen van Oost-Duitsers naar de ondergegane DDR, is voorbij. En ook de Besserwessis en de Jammerossis zijn verdwenen. De West-Duitsers hebben moeten inzien dat ze het niet altijd beter weten, en de Oost-Duitsers hebben begrepen dat klagen niet helpt. Dit wil niet zeggen dat de verschillen zijn verdwenen. Maar ze worden nu eerder met ironie en spot beschreven en soms zelfs positief gewaardeerd. En in de culturele smeltkroes Berlijn worden ook die verschillen kleiner. Deze indrukken ontstaan bij het lezen van enkele boeken die dit voorjaar in Duitsland zijn verschenen.

Lees meer

Schröder bij herdenking in teken van verzoening

Achtergrond - 7 juni 2004
(7 juni 2004) Als eerste Duitse regeringsleider was Gerhard Schröder gisteren aanwezig bij de herdenking van D-Day in Normandië. De Franse president Chirac ontving zijn Duitse collega bijzonder hartelijk. Tijdens de centrale herdenking 's middags in Arromanches noemde Chirac in aanwezigheid van meer dan twintig regeringsleiders de relatie met Duitsland een voorbeeld voor de wereld, dat laat zien dat een weg naar de vrede altijd mogelijk is.

Lees meer

Tweede Wereldoorlog hiermee definitief voorbij?

Achtergrond - 4 juni 2004
(4 juni 2004) Het is de laatste weken meerdere malen herhaald: zondag 6 juni 2004 wordt een bijzondere dag voor de Duitsers. Na zestig jaar zal hun kanselier voor het eerst aanwezig zijn bij de herdenking van D-Day , die zesde juni in 1944, de dag waarop de geallieerden de kusten van Normandië bestormden om West-Europa te bevrijden uit de wurggreep van nazi-Duitsland. Het zij aan zij met staatshoofden van voormalige vijanden symboliseert de historische progressie die sindsdien gezamenlijk is geboekt: van Feinde tot Freunde. Schröder heeft de Franse uitnodiging voor 6 juni zelfs al verheven tot teken dat "de Tweede Wereldoorlog definitief voorbij is". Spreekt hij daarmee ook namens de Duitse bevolking, die hij op 6 juni op het strand van Normandië per slot van rekening vertegenwoordigt?

Lees meer

Zon, wind en water op conferentie in Bonn

Achtergrond - 4 juni 2004
(4 juni 2004) Als de gijzelingsactie in Saudi-Arabië eind mei iets aangetoond heeft, dan is het wel de mondiale afhankelijkheid van olie. Nadat moslimextremisten in de oliestad Khobar 22 mensen hadden omgebracht, is de oliemarkt in paniek geraakt. Dinsdag bereikte de toch al hoge olieprijs het hoogste niveau in 21 jaar. Het is een wrange constatering, maar de onrust die het moslimextremisme uitlokt heeft de conferentie voor duurzame energie, die op dit moment in Bonn plaatsvindt, geen windeieren gelegd.

Lees meer

Bot waarschuwt voor te machtige Unie

Achtergrond - 3 juni 2004
(3 juni 2004) Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot ( CDA) heeft gisteren in Berlijn gewaarschuwd voor een Europese Unie die over teveel competenties beschikt. In een toespraak voor studenten van de gerenommeerde Humboldt-universiteit zei hij, dat een gebrek aan inspraakmogelijkheden voor de burger het aanzien van de Unie schaadt en een verdere Europese integratie in gevaar brengt. Lidstaten zouden nationale bevoegdheden alleen aan Brussel moeten overdragen, wanneer daar voldoende nieuwe vormen van medezeggenschap voor hun inwoners tegenover staan. Volgens Bot moet de EU zich de komende jaren de vraag stellen, "hoe wij ons van de duurzame ondersteuning van de Europese burger voor het integratieproces kunnen verzekeren".

Lees meer

Uit

Columns - 2 juni 2004
(2 juni 2004) "We zijn allebei al in Berlijn geweest", sprak een goede vriendin van me toen ze haar bezoek aankondigde, "dus we hoeven niet het hele toeristische programma af te werken". Hiermee wilde ze aangeven dat het een ontspannen weekend zou worden. "O, en we willen natuurlijk ook een keertje uit" vulde ze nog aan. "Natuurlijk", antwoordde ik, "genoeg te doen hier".

Lees meer

Inleiding

Achtergrond - 1 juni 2004
Vandaag de dag wonen in Duitsland bijna 2,5 miljoen Turken. Dat is met name te merken in de grotere Duitse steden, waar de meeste van deze…

Lees meer

Jaren vijftig

Achtergrond - 1 juni 2004
Economische groei   In de jaren na de Tweede Wereldoorlog…

Lees meer

Jaren zestig

Achtergrond - 1 juni 2004
Verdrag met Turkije in 1961 Aanvankelijk dacht men buitenlandse arbeidskrachten te rekruteren volgens het Rotationsprinzip,…

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger