Artikelen
In de U-Bahn
Columns - 16 september 2004
(16 september 2004) Ik heb vrienden die alles doen om het openbaar vervoer in Berlijn te mijden. Het is, vinden zij, vervelend om met het openbaar vervoer te reizen. Ik begrijp dat niet. Als je twee jaar lang met aanzienlijke vertragingen tussen Amsterdam en Hilversum heen en weer hebt gependeld, dan word je een beetje gelukkig van het bericht: "Dames en heren de Ringbahn nummer 42 richting Jungfernheide via Gesundbrunnen, heeft een vertraging van naar verwachting drie minuten." Nog gelukkiger word je, als de S-Bahn daadwerkelijk drie minuten later het station komt binnenrijden.
Lees meer
Politici willen hervorming onderwijsstelsel
Achtergrond - 15 september 2004
(15 september 2004) Gisteren is het jaarlijkse onderwijs-rapport van de OESO verschenen, waarin het Duitse onderwijsstelsel vooral in negatieve zin opvalt. De studie heeft in Duitsland een hernieuwde discussie over het onderwijs uitgelokt. Vooral SPD- en Grünen-politici zich sterk maken voor 'een school voor iedereen'.
Lees meer
"Mag je een monster als mens tonen?"
Achtergrond - 14 september 2004
(14 september 2004) Vandaag gaat in Toronto (Canada) de nu al veelbesproken Duitse film ' Der Untergang' in première. De film, die de laatste elf dagen uit het leven van Adolf Hitler toont, heeft in de Duitse pers het aloude debat over de omgang met het eigen oorlogsverleden aangewakkerd. Leidt een 'menselijke Hitler' tot bagatellisering van de misdaden van nazi-Duitsland, of vormt het juist een teken van 'normalisering'? Een overzicht van commentaren in de Duitse pers - en de Britse.
Lees meer
Woede over uitspraken Köhler over Oost-Duitsland
Achtergrond - 13 september 2004
(13 september 2004) De Duitse Bondspresident Horst Köhler heeft een heftig debat uitgelokt met zijn uitspraak dat de levensstandaarden in Oost- en West-Duitsland verschillend zijn en zullen blijven en dat dit geaccepteerd zal moeten worden. Zowel Oost- als West-Duitse politici roepen in alle toonaarden het daar niet mee eens te zijn. Steun krijgt Köhler echter van CDU-voorzitter Angela Merkel en voormalig Bondspresident Richard von Weizsäcker.
Lees meer
'Spanje tegen Duitse zetel Veiligheidsraad'
Achtergrond - 10 september 2004
(10 september 2004) Ook Spanje wijst een permanente Duitse zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties af, zo bericht het Duitse dagblad Die welt. Eerder al lieten Italië en Polen weten niets te voelen voor een Duitse zetel. De landen zien meer in een gezamenlijke EU-zetel in de raad.
Lees meer
Spion postuum geëerd
Achtergrond - 9 september 2004
(9 september 2004) Duitsland eert vandaag in Berlijn bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer Fritz Kolbe, een tot voor kort bijna vergeten Duitse spion uit de Tweede Wereldoorlog. Kolbe, een diplomaat, was niettemin de belangrijkste spion van de geallieerden.
Lees meer
De blonde engel van Potsdam
Columns - 9 september 2004
In 2004, een halve eeuw na de aftrap voor de wederopbouw, reed Dylan van Eijkeren in de BMW de hele winter rond in Duitsland. Hij had geen vastomlijnde route. Hij had gespaard en zou reizen tot zijn geld op was. Van Eijkeren wilde zich laten leiden door wat op zijn weg kwam, al had hij een handvol afspraken en een paar reserveringen. Hij hoefde niks. Hij wilde reizen, hij zou onderweg zijn. Het draaide om de reis, niet om de aankomst.
Lees meer
'Elterngeld' voor hoog opgeleide vrouwen
Achtergrond - 7 september 2004
(7 september 2004) De plannen van de Duitse minister voor Familie Renate Schmidt (SPD) en Bondskanselier Schröder om hoog opgeleide vrouwen meer kinderbijslag te uit te keren, heeft tot veel kritiek binnen de eigen partij geleid. Schmidt en Schröder denken met de maatregel academisch opgeleide vrouwen te kunnen stimuleren meer kinderen te krijgen. In Duitsland blijft 44 procent van deze vrouwen kinderloos.
Lees meer
Geweeklaag Oost-Duitsers terecht?
Achtergrond - 6 september 2004
(6 september 2004) Net als vorige weken trekken vandaag tienduizenden Oost-Duitsers de straat op om te demonstreren tegen de bezuiniging op de uitkeringen van langdurig werklozen. Niet alleen zijn ze ontevreden over de versobering van de verzorgingsstaat, ook lijken ze terug te verlangen naar de 'goede oude tijd' in de DDR. Zijn de protesten gerechtvaardigd, of moeten de demonstranten ophouden met zeuren?
Lees meer
Zware nederlaag SPD in Saarland
Achtergrond - 6 september 2004
(6 september 2004) De SPD heeft de verkiezingen in de deelstaat Saarland verloren. De sociaal-democraten haalden 30,8 procent van de stemmen, 13,5 procent minder dan bij de vorige verkiezingen. De CDU heeft met 47,5 procent van de stemmen de absolute meerderheid behaald en kan alleen verder regeren. FDP (5,2 procent) en Groenen (5,6 procent) zijn teruggekeerd in het parlement. Bij de vorige verkiezingen haalden deze partijen de vijf-procent grens niet.
Lees meer