Begin mogelijk brein achter aanslag op Adenauer
Nieuws

Achtergrond - 13 juni 2006

(13 juni 2006) De Israëlische oud-premier Menachem Begin (1913-1992) was mogelijk het brein achter een aanslag met bombrieven op de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer in 1952. Dat berichtte de Frankfurter Allgemeine Zeitung gisteren.

De krant baseert zich op eigen onderzoek. Over de aanslagen was tot dusver slechts bekend dat zij door joodse extremisten waren uitgevoerd. Die wilden de eerste onderhandelingen tussen het toenmalige West-Duitsland en Israël over herstelbetalingen (Wiedergutmachung) voor de holocaust verijdelen. De Duitse bondskanselier Konrad Adenauer (CDU) was hun doelwit.

De eerste aanslag vond plaats op 27 maart 1952. In de kelder van een politiebureau in München explodeerde een aan Adenauer geadresseerd pakket. Een beambte kwam daarbij om het leven. Korte tijd later werden in het Nederlandse Wassenaar twee bombrieven onderschept. In Wassenaar waren op dat moment de besprekingen tussen Israël en West-Duitsland gaande. De onbekende extremistische 'Organisatie Joodse Partizanen' maakte bekend achter de aanslagen te zitten.

Nieuwe bronnen brengen volgens de FAZ de betrokkenheid van Begin aan het licht. De Israëlische premier van 1977 tot 1983 was opdrachtgever, organisator en geldschieter van de aanslagen. Dit blijkt volgens de krant uit een verslag dat een van de daders veertig jaar na de aanslag schreef. Menachem Begin was ten tijde van de aanslagen leider van de nationalistische Herutpartij, voorloper van de Likud en voortgekomen uit de in 1948 opgeheven joodse verzetsorganisatie Irgun.

Deze joodse militie vocht na de oorlog tegen het Britse mandaat in Palestina en wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de aanslag in 1946 op het Engelse hoofdkwartier in het King David Hotel in Jeruzalem. Daarbij kwamen negentig mensen om het leven. Begin was toen commandant van de Irgun.

Na het (mislukte) overleg in Wassenaar tekenden West-Duitsland en Israël op 10 september 1952 in Luxemburg alsnog een akkoord, waarin Adenauer onder meer 3 miljard D-mark aan de joodse staat toezegde. Herstelbetalingen aan het joodse volk waren voor de bondskanselier een belangrijke morele verplichting. Begin toonde zich steeds een fel tegenstander van toenadering tot West-Duitsland. Hij noemde de toenmalige Israëlische premier David Ben Goerion, die de onderhandelingen voerde, in het Israëlische parlement de Knesset een "fascist en een hooligan”.

Begin neemt in de Israëlische geschiedenis een ereplaats in vanwege de vredesakkoorden die hij in 1978 in het Amerikaanse Camp David sloot met de voormalige aartsvijand Egypte. Samen met zijn gesprekspartner de Egyptische president Anwar Sadat kreeg hij hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede.          

FAZ.NET
„Im Auftrag des Gewissens“ Begin war Drahtzieher des Adenauer-Attentats

Die Welt
Begin unter Attentatsverdacht

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger