Brandaanslag op Turken in Solingen herdacht
Kort nieuws - 29 mei 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebVandaag precies 25 jaar geleden kwamen vijf Turkse vrouwen en meisjes om het leven bij een brandaanslag op een woonhuis in het West-Duitse Solingen. De daders handelden uit vreemdelingenhaat.
Bij herdenkingen in Solingen en in Düsseldorf spreken vandaag onder meer kanselier Merkel en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu. Turkije heeft in een verklaring bezorgdheid geuit over de toename van racisme, vreemdelingenhaat en islamofobie in Europa, 25 jaar na Solingen.
Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas riep op om vreemdelingenhaat te bestrijden. Het is beschamend dat ook vandaag nog Turken in Duitsland discriminatie ervaren in het dagelijkse leven, aldus Maas.
Cavusoglu zou eigenlijk niet mogen spreken in Duitsland, omdat Turkse politici tijdens verkiezingscampagnes niet in Duitsland mogen optreden, heeft de Duitse regering eerder bepaald. In Turkije zijn 24 juni verkiezingen. Volgens de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen spreekt Cavusoglu op verzoek van de familie van de slachtoffers. Lees meer bij Die Zeit en bij Süddeutsche Zeitung
Lees meer over het geweld tegen buitenlanders begin jaren negentig in het naslagwerk
Lees meer over de kaartenactie 'Ik ben woedend', waarmee Nederlanders reageerden op de aanslag in Solingen.
Lees meer over 'Geschiedenis':
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.
Graphic novels: herdenken in stripvorm
Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.
Reacties
Geen reacties aanwezig