Duitslandweb logo Duitslandweb

Meerderheid Duitsers vindt #metoo-debat positief

Kort nieuws - 10 oktober 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een ruime meerderheid van de Duitsers, vrouwen én mannen, beoordeelt het #metoo-debat als positief. Tegelijkertijd schrijft Die Zeit dat vrouwen nauwelijks kans op leidinggevende functies in ministeries en bij andere overheidsinstellingen hebben. 

Tweederde van de Duitsers, 66 procent, vindt het #metoo-debat goed, omdat het problemen duidelijk heeft gemaakt, bijvoorbeeld over ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van weekblad Der Spiegel. Er is geen onderscheid tussen mannen en vrouwen in de positieve beoordeling van #metoo. De peiling werd gehouden voor een speciaal themanummer van Der Spiegel, een jaar na het begin van het metoo-debat en 100 jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht. Uit de peiling blijkt ook dat bijna 60 procent van de Duitsers vindt dat gelijke behandeling van man en vrouw in Duitsland grotendeels is verwezenlijkt.

Die Zeit heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het aantal vrouwen in hoge functies bij ministeries en bij andere overheidsinstellingen en concludeert dat daar nog lang geen sprake is van gelijke behandeling. Vrouwen dringen nauwelijks tot hogere functies door, terwijl ze dat wel willen en er al jaren beleid voor is. Er zijn sinds 1949 meer beamtete Staatssekretäre (de hoogste ambtenaren op een ministerie) geweest die Hans heetten dan dat er vrouwen in die functie waren. Die Zeit spreekt daarom van de Hans-Bremse (Hans-rem).

Politici bekritiseren de top van het bedrijfsleven omdat daar weinig vrouwen in hoge functies zijn, maar het is bij de overheid niet beter, blijkt uit het onderzoek van Die Zeit. Een van de conclusies is dat het de leidinggevenden in de top te weinig interesseert om er iets aan te veranderen. Lees meer bij Spiegel Online en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten

Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten

Fabian werkt bij EXIT en helpt neonazi's die dat milieu willen verlaten. Hij treedt naar buiten ondanks bedreigingen. Serie Burgermoed #2.


Lees meer

Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag

Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag

Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.


Lees meer

Veilige haven voor migranten in neonazi-bolwerk

Veilige haven voor migranten in neonazi-bolwerk

Chemnitz heeft een grote neonazi-scene. Alina zette er - samen met anderen - een buurthuis op voor inwoners met migratie-achtergrond.


Lees meer

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger