Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholieren: 'Het Duitse elftal is gewoon goed'
3-VWO'ers van het Amsterdams Lyceum over het Duitse team

Achtergrond - 7 juni 2012

Generaties Nederlanders groeiden op met een negatief beeld van het Duitse elftal. De frustraties begonnen met de WK’s van 1974 en 1978 en bij de toernooien van 1988 en de jaren negentig vierden de anti-Duitse sentimenten hoogtij. Hoe kijken scholieren van nu, die met een ander Duitslandbeeld zijn opgegroeid, naar het team van bondscoach Löw? “De Duitsers zijn gewoon goed, ze hebben een winnaarsmentaliteit.”

Scholieren: 'Het Duitse elftal is gewoon goed'
© Duitslandweb

Een uur lang praten over het komende Europees Kampioenschap in plaats van les krijgen? Een 3-VWO-klas van het Amsterdams Lyceum is blij verrast. Deze groep scholieren heeft een duidelijke mening over voetbal, heeft hun docent ons verteld. Nog geen maand geleden waren de leerlingen in twee kampen verdeeld, toen Bayern München en Chelsea de Champions League-finale speelden. “De meesten hebben volgend jaar Duits in hun pakket gekozen, dat is een interessante bijkomstigheid”, aldus de docent.

Wie gaat het EK winnen? vragen we de scholieren. Ze weten niet dat we van Duitslandweb zijn en we zeggen dat ze Nederland niet mogen noemen. “Spanje!” roepen ze in koor. Een enkeling noemt ook Duitsland.

Als Oranje niet wint, wie gunnen ze de titel dan het meest? Weer zeggen de meesten Spanje. Waarom? “Warm land!” “Barcelona!” wordt er geroepen. Maar nu noemen de leerlingen meer landen: Duitsland, Frankrijk, Portugal en Engeland. “Engeland, dat is gewoon mooi. Zij zijn cool, zij gaan het gewoon doen”, zegt een jongen vooraan.

Özil en Gomez

Welke associaties hebben ze met deze teams? De scholieren roepen nu allemaal door elkaar. Drie jongens op de eerste rij vatten het geschreeuw samen: “De Spanjaarden zijn creatief, de Engelsen fysiek, de Italianen verdedigend en de Portugezen spelen gewoon vies.” “Al die rode kaarten”, legt een ander uit. Ook uit andere opmerkingen blijkt dat als deze scholieren over één team negatief zijn, het Portugal is. Kennelijk heeft de wedstrijd tussen Nederland en Portugal van het WK 2006, waar het rode en gele kaarten regende, indruk gemaakt.

Welke spelers kennen ze van de verschillende EK-teams? Nu worden er heel veel namen genoemd, ook van Duitse spelers als Özil en Gomez. Eén meisje, dat met twee klasgenoten in een gesprek is verwikkeld over iets heel anders dan voetbal, mengt zich nu ook in het gesprek. Zij is voor Spanje vanwege Ronaldo, zegt ze. “Nee, ooh, dom, die is van Portugal!” roepen de jongens in de rij naast haar. Maar dat maakt haar niet uit.

Als het gaat over hun associaties met het Duitse elftal, komen de scholieren goed los. “De Duitsers zijn gewoon goed, ze hebben een echte winnaarsmentaliteit”, zegt een lange jongen achterin. “Ze geven nooit op”, vult iemand aan de andere kant van de klas aan.

Snelle aanvallers

Een wedstrijd Nederland-Duitsland op een groot toernooi heeft deze 3-VWO-klas nog nooit bewust meegemaakt. Wanneer beide landen voor het laatst op een EK of WK tegen elkaar hebben gespeeld (in 2004) en wat de uitslag was (1-1) weet alleen de docent. Op 13 juni beleven deze leerlingen hun eerste grote duel Nederland-Duitsland.

Gevraagd naar welke spelers ze nog meer kennen behalve Gomez en Özil, komt in rap tempo vrijwel het gehele Duitse team voorbij. “Schweinsteiger, Müller, Mertesacker, Badstuber, Neuer!” Dat gaat over in het verzinnen van fantasienamen die Duits klinken: “Schweinwurst!”

Terug naar het Duitse elftal. “Ze vallen snel aan”, zegt een jongen en de meesten zijn dat met hem eens. “Ze zijn wel sympathiek, maar ze irriteren me ook”, zegt een van de jongens op de eerste rij. “Nee joh, ze zijn echt wel sympathiek!” wordt achterin de klas geroepen. Wat irriteert hem dan? “Ik weet het niet, de Duitsers irriteren me gewoon. Ik zou de titel liever aan iemand anders gunnen.”

De klas blijkt verdeeld, sommigen gunnen Duitsland de winst wel, anderen niet. “De Duitsers spelen geen mooi voetbal. Altijd komen ze in de blessuretijd, in de laatste minuut opeens nog, BAM. Er is ook altijd grote rivaliteit tussen Duitsland en Nederland, ik gun het Duitsland echt het minst”, zegt een jongen in het midden van de klas.

Tweede Wereldoorlog

“De Duitsers hebben het beste team, maar niet de beste spelers”, zegt iemand anders. “Nederland heeft hele goede spelers, maar het is geen team.” Daar heeft hij ook een verklaring voor: “Dat komt omdat al die Duitse voetballers al met elkaar spelen bij Bayern München.”

“Ik hou gewoon niet zo van Duitsland in het algemeen”, zegt een van de jongens op de eerste rij weer. “No offense. Het zit heel diep, die rivaliteit tussen Duitsland en Nederland.” Hoe komt dat? vragen we. De klas twijfelt. “Door de Tweede Wereldoorlog”, zeggen enkele leerlingen. Dan spreekt voor het eerst een meisje zich duidelijk uit. “Ik denk dat het komt door eerdere wedstrijden”, zegt ze. “Ja”, zegt een jongen rechts achterin, “het WK van 1974. Of was het 1978?” Hij weet het niet precies. “Toen was ik nog niet geboren”, zegt hij verontschuldigend.

Een andere jongen is het daar toch niet mee eens. “De rivaliteit komt door iets anders”, zegt hij. “Spanje en Portugal hebben het toch ook. Het is zo’n soort rivaliteit.” “Het is omdat we buren zijn”, beaamt een ander achter hem.

Gezonde rivaliteit

Hetzelfde meisje als zojuist zegt: “Het is niet heel fout, het gaat niet heel ver. Het is gezonde rivaliteit.” Dat vindt een van de jongens ook. “Het wordt steeds beter. Want deze generatie heeft de oorlog niet meer meegemaakt.” “Niemand mocht Duitsland toen”, zegt weer een ander.

Misschien is die rivaliteit minder geworden met het EK van 1988, denkt een jongen in de middelste rij hardop. Toen won Nederland het EK en ook de wedstrijd tegen Duitsland, weet hij. Als we het na afloop van het gesprek hebben over de hoog opgelopen voetbalrivaliteit uit die tijd, luisteren de leerlingen verbaasd. Het spuugincident tussen Rijkaard en Völler, Koeman die zijn achterste met een Duits shirt afveegt - ze hebben er nog nooit van gehoord.

 

Hoe kijk jij naar het Duitse elftal? Reageer via de reageerknop hieronder en zet je leeftijd er even bij.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Sport':

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling


Lees meer

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

De achtste finale in Londen wordt gespeeld zonder supporters uit Duitsland, maar met doellijntechnologie


Lees meer

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Lees in dit overzicht alles wat je moet weten over het Duitse elftal op dit EK voetbal


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger