Een vliegveld als stad
Luchthaven Frankfurt am Main

Achtergrond - 18 mei 2009

(18 mei 2009) Het grootste vliegveld van Duitsland ligt in Frankfurt am Main. Met wel vijftig miljoen passagiers per jaar is de Frankfurtse luchthaven de drie na grootste van Europa en de achtste van de wereld.

De luchthaven van Frankfurt am Main. Afb.: DIA

Vaak als je vanuit Nederland ergens heen vliegt, moet je via Frankfurt. De luchthaven van Frankfurt is dan ook een bekende tussenstop. Maar ook voor vrachtverkeer is Frankfurt een belangrijk knooppunt.

Tweede Wereldoorlog

Voordat het werd gebouwd, waren er al een tijd plannen voor een nieuw vliegveld bij Frankfurt. De officiële opening was in 1936. Het duurde niet lang voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Joodse dwangarbeiders moesten op het vliegveld werken en er vielen in de oorlogstijd vele bommen op en rondom de Frankfurtse luchthaven.

Na de oorlog kwam het vliegveld in handen van de Amerikaanse troepen in Duitsland. Er werd een nieuwe landingsbaan aangelegd en in 1946 landde er voor het eerst weer een niet-militair toestel. Kort daarna werd de luchthaven weer onderdeel van de Bondsrepubliek Duitsland.

Het vliegveld groeide snel. In de jaren zestig was het de twee na grootste luchthaven van Europa. En het bleef groeien. Er kwamen nieuwe terminals en landingsbanen en er kwam ook een treinstation. Tegenwoordig is de luchthaven uitgegroeid tot een hele stad.

40 kilometer buizen onder de grond

De luchthaven is de thuisbasis van Lufthansa. Afb.: DIAAls je wat overstaptijd hebt, kun je op het vliegveld een tour doen. Dit is net iets voor ons. We rijden met een bus tussen de aankomende en vertrekkende vliegtuigen door. In de bus krijg je allerlei informatie over het vliegveld. Veel leuke feitjes komen langs, zoals dat een vliegtuig hier in 90 minuten geland en vliegklaar kan worden gemaakt en dat er een systeem van buizen van ongeveer 40 kilometer onder het vliegveld loopt om de kerosine naar de vliegtuigen te leiden.

Terwijl je luistert, kun je naar buiten kijken en alle verschillende vliegtuigen zien die nu opeens veel groter lijken. Speciaal om foto’s te maken stopt de bus even als er een vliegtuig landt of opstijgt.

Maar ook dan gaat de stroom met feitjes gewoon door: Om de 45 seconden landt of start er een vliegtuig, het vliegveld is wel 19 km2 groot, 62 procent van de vliegtuigen is van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa en er zijn altijd tweehonderd brandweerlieden op het vliegveld aanwezig die binnen drie minuten overal aanwezig kunnen zijn.

Een echte stad

Aan het eind somt de tourgids op wat er allemaal aanwezig is op het vliegveld: hotels, bioscopen, een groot congrescentrum, cafés, restaurants, waaronder de grootste MacDonalds van Duitsland, een ziekenhuis, een casino, een plek waar je kunt trouwen en scheiden, een kerk, synagoge en een moskee, een tandarts, een opticien en zo gaat het maar door. Je zou zo op het vliegveld kunnen wonen. Het is een stad op zichzelf.

Jolijn van Keulen zit in de redactie van de Scholierenpagina van het Duitslandweb. Ze zit in 5 VWO van het UniC in Utrecht.

Afbeeldingen:

Duitsland Instituut Amsterdam

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger