'Grappig, zo'n klein haringland'
Gemengde gevoelens over Oranje-invasie in Stuttgart

Achtergrond - 19 juni 2006

(19 juni 2006) De inwoners van Stuttgart keken afgelopen vrijdag hun ogen uit tijdens de oranje invasie van hun stad. Nadat de jongens van Van Basten van het gevreesde Ivoorkust wonnen bleek de Zuid-Duitse stad voor één avond Nederlands.

De marktverkoper werkt vandaag tegen zijn wil. Eigenlijk wilde Peter liever helemaal wegblijven, want hij wist vooraf dat er de hele dag lallende Hollanders door het centraal station van Stuttgart zouden lopen. Bij zijn kraampje lachen die dan hartelijk, want de vijftigjarige Duitser verkoopt haring, Goudse kaas en klompen. Het rood-wit-blauw smukt Peters stalletje. Hij is in dienst van de stad en dezer dagen verplicht om het motto van dit WK - 'Die Welt zu Gast bei Freunden' – uit te dragen.

"Als jullie team net zo speelt als jullie supporters optreden, dan voorspelt dat weinig goeds”. Peter is duidelijk geen aanhanger van de Oranje gekkigheid, die afgelopen vrijdag in Stuttgart tentoon werd gespreid. "Vergeleken bij de Zwitserse fans die hier afgelopen week waren, met koebellen en roodwitte klederdracht, zijn de Hollanders saaie huismussen.”

Dan begint een Nederlandse dweilorkestje te spelen en zorgt voor een opperbeste stemming in de stationshal. Afrikaanse fans van Ivoorkust beginnen spontaan met Hollanders te dansen en één vrouw laat zich zelfs door de oranje mannen kussen. Door het olijke optreden blijkt Peters kritiek op zijn buurland direct ontzenuwd.

Oranje invasie

Overal waar de Nederlandse ploeg van Marco van Basten deze maand de grasmat betreedt, trekt een oranje invasie de Duitse WK-steden binnen. Hoe kijken de Duitsers tegen dit fenomeen aan? De meeste moeten er hartelijk om lachen, omdat de Hollandse fans vreedzaam en vrolijk zijn. Voor alle zekerheid zijn er Nederlandse agenten met de supporters meegereisd, maar die hebben weinig te doen.

"Dat is toch prachtig, zo met elkaar!”, zegt Winfried Schäfer, de succestrainer van verscheidene Bundesliga-clubs. Schäfer staat naast het Godfried Daimler-Stadion van Stuttgart en komt privé met zijn familie naar Nederland-Ivoorkust kijken. "Klasse dat er geen rellen zijn, dat alles zo oranje is en dat we met elkaar feest kunnen vieren”, aldus de grijzende vijftiger met het beroemde matje in de nek. Hij vertolkt de gevoelens van de straat en is daarom nog steeds een idool. Zelfs Nederlandse fans willen met hem op de foto.

Schäfer tipt Oranje als wereldkampioen: "Die moeten maar eens winnen, net als in 1988. Hollandse voetballers krijgen namelijk de beste jeugdopleiding.” Veel andere oosterburen ondersteunen echter de 'Olifanten' van Ivoorkust. Op zich hebben deze Duitsers niks met het Afrikaanse land, "als de Hollanders maar niet winnen."

Het echtpaar Veit en Maren Vogel hebben voor de gelegenheid tricots van Ivoorkust gekocht. "Wij zijn per definitie voor de underdog. En er zijn veel minder Afrikanen in het stadion”, zegt Veit (30). De Stuttgarter vertelt over de fantastische sfeer in de binnenstad, die tot nog toe alleen vergelijkbaar was met de sfeer in het West-Duitse Dortmund, waar de Bondsrepubliek tegen Polen won (1-0).

Sommige Duitsers hebben ook problemen met de dominantie van de kleur oranje. "Die doet pijn aan mijn ogen. Te fel”, vinden sommige fans bij het stadion. Er zijn inderdaad Hollanders die een knaloranje pak dragen. Weinig mensen dragen nog vale kleuren, zoals in de jaren zeventig. Het moderne oranje is steeds vaker een neonkleur.

De Hollandse aanhangers dragen de gekste dingen. Sommigen hebben een oranje klomp op hun kop, anderen een leeuwenschort van een biermerk. Een vrouw is als engel verkleed met oranje vleugels en zelfs de beruchte oranje Stahlhelm duikt her en der op. "Gewoon een grapje”, vindt een Nederlander. Dat heeft volgens hem niks met de oorlog te maken.

Super voetbal

Daniel Diedrich is een Duitse supporter en kent de Hollanders goed. "Voordat ik in jullie land woonde vond ik dat oranje carnaval grappig. Toen ik in Leiden studeerde schrok ik wel, toen mijn docent rechten bij wedstrijden van het Nederlands elftal compleet in het oranje op de fiets naar de universiteit kwam. Dat zou in Duitsland absoluut onmogelijk zijn.“

Diedrich meent dat de zestigduizend Nederlanders in Stuttgart aan alle clichés beantwoorden. "Ze nemen hun caravans en campers mee omdat ze te zuinig zijn om een fatsoenlijk hotel te betalen.” Maar de 32-jarige Berlijner vindt de oranjekoorts niet te ver gaan: "Het blijft grappig, omdat jullie zo’n klein haringland zijn.”

De belangrijkste reden voor de fanatieke HSV-fan dat Nederland geen kampioen mag worden, "naast chronische zelfoverschatting",  is persoonlijk. Diedrich: "Dan zullen mijn Hollandse vrienden me het 'Schade Deutschland, alles is vorbei' nog jarenlang inpeperen. Gelukkig speelt Holland altijd super voetbal, hebben ze leuke fans en verliezen ze steevast na strafschoppen.”

Ook Daniels landgenoten zien liever niet dat Oranje Weltmeister wordt. "Ohne Holland fahren wir nach Berlin”, zongen de Duitsers al vroeg in de ochtend. Dat bleek achteraf een beetje voorbarig: de Nederlanders zullen nog minstens twee wedstrijden in een zomers Duitsland doorbrengen.

Rob Savelberg is freelance journalist en leeft in Berlijn

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger