Stuttgart
Tropisch Duitsland

Achtergrond - 23 mei 2006

Denkend aan Stuttgart zeggen de Duitsers: auto’s en ijverige mensen. De stad die door de Stuttgarters zelf meestal ‘Schtuurgard’ genoemd wordt, heeft haar naam te danken aan de stoeterij (paardenfokkerij) die zich hier in de tiende eeuw vestigde.

Het cliché dat de Stuttgarters zo vlijtig zijn, werd wijd verbreid door het lied van de populaire volkszanger Ralf Bendix, die in 1964 zong: "Schaffe, schaffe, Häusle baue und net nach de Mädle schaue", een parodie op het motto van het internationale bouwkas-congres dat in 1957 in Stuttgart gehouden werd. De industriestad met ongeveer 590 duizend inwoners is één van de groenste steden van Europa.

Omdat Stuttgart in een 350 meter diep dal ligt, kent de stad een on-Duits klimaat. Door de diepte en de dichte bebouwing kan de temperatuur in het dal 's zomers oplopen tot 40° Celsius. De hellingen van de vallei lenen zich zelfs voor wijnbouw. Om de luchtkwaliteit te verhogen mogen er sinds 2006 geen vrachtwagens meer door het dal rijden. Wie in de zomer te voet uit het warme dal wil ontsnappen, moet over een stevig gestel beschikken: twintig kilometer lange trappen voeren uit de vallei omhoog. Dit levert de Stuttgarters wel de bijnaam ‘Stäffeleswetzer’ op, wat zoveel betekent als trappenlopers.

 In het buitenland geniet Stuttgart vooral naamsbekendheid als bakermat van grote autofabrikanten als Daimler-Benz en Porsche. In 1886 plaatste Gottlieb Daimler een zelfontwikkelde benzinemotor in een koets en reed met achtien kilometer per uur van het nabijgelegen Cannstadt naar Stuttgart. Zijn bedrijf fuseerde in 1929 met dat van Carl Benz. Ferdinand Porsche werkte in de vroege jaren ’20 bij Daimler, waar hij onder andere bijdroeg aan de ontwikkeling van de populaire sportwagen Mercedes. In 1931 richtte hij in Stuttgart zijn eigen bedrijf op.

Stuttgarts wijnranken, die tot midden in de stad groeien, staan in een lange traditie. Hier wordt al negenhonderd jaar wijn gemaakt. De rode Trollinger vindt de grootste afname, maar ook de druiven van witte wijnen als Riesling, Silvaner en Traminer groeien in het keteldal. De Schwaben staan ook bekend om hun culinaire specialiteiten. Beroemd zijn de zogeheten Spätzle. Deze wormvormige deegwaar ontstaat wanneer men een mengsel van water en meel door een speciale zeef boven kokend water giet. Ze worden gegeten bij geroosterd vlees of met kaas geserveerd. Andere lekkernijen zijn de Laugenbretzeln. Deze witte broodjes met hun typische gevlochten vorm worden hier doorgesneden en met boter besmeerd. In de herfst eet men in Stuttgart bij de zoete en troebele ‘nieuwe wijn’, een stuk Zwiebelkuchen: een flinterdunne pizza met uien.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger